Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

˝Orbán miniszterelnök komolyan veszi˝

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt elemzést kedden a Süddeutsche Zeitung című liberális német napilap.
A Süddeutsche Zeitung Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Michael Frank az Orbán miniszterelnök komolyan veszi című írás bevezetőjében azt hangoztatta: a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz közelmúltban tartott kongresszusán tréfálkozva ecsetelte, hogy mit tart az európai parlamentarizmusról. A strasbourgi parlamentben ugyanis a képviselőknek bőségesen kiosztott "kokikkal és sallerekkel" tette világossá: Magyarország nem hagyja, hogy utasításokat szabjanak számára. Ez vonatkozik a vitatott médiatörvényre is, amely július 1-jén, a magyar uniós elnökség lezárultával lépett életbe - fogalmazott Frank.

"Az otthoni akadékoskodókra ma a kokinál rosszabb vár" - írta a tudósító, hangoztatva, hogy az MTVA "ezer alkalmazottját" bocsátja el, többségükben újságírókat. Frank szerint az első körben elbocsátásra kerülő szerkesztők, szerzők és műsorvezetők között "feddhetetlen hírnevű", különböző díjakkal rendelkező újságírók vannak. Olyanok, akik - mint a cikkíró fogalmazott - semmilyen pártvonalhoz, illetve világnézethez nem köthetők, akik ideológiailag nyitottak, és egy semleges tudósítói munka gerincét kellene alkotniuk.

"Fél Európa hiába háborodik fel az új magyar médiatörvény totalitárius vonásai miatt" - hangoztatta Michael Frank, megjegyezve, hogy beigazolódnak azok a jövendölések, amelyek szerint Orbán és a magyar jobboldali nemzeti többség az uniós elnökség befejezése után ténylegesen hozzákezd ahhoz, hogy a köztársaságot a Fidesz igényei alapján alakítsa át. A média szervezeti átépítése már teljes mértékben a kezében van - írta a tudósító, hangoztatva, hogy "egy gigantikus központi szerkesztőség igazgatja mind a négy televízió- és hét rádióállomás, valamint az ugyancsak közszolgálati hírügynökség munkáját."

Frank szerint életbe léptek a nyomtatott sajtó és az internet "engedetlen" szerkesztőségeire vonatkozó büntető rendelkezések, és egy ombudsmann - akit "cenzornak" tartanak - még a bloggereket is felügyeli. A tudósító szerint a főként liberális és baloldali hangoknak teret adó Klub Rádiót, az egyik "utolsó, politikailag nagy hatóerejű" rádióadót hirtelen vég fenyegeti.

A cikkíró utalt arra, hogy mostantól "Orbán emberei" nevezhetik ki a bírókat is. "A megvádoltak jogait korlátozzák" - vélte Frank. A tudósító szerint az érvényben lévő választási törvény olyan erőteljesen részesíti előnyben a parlamenti többséget, hogy az Orbán vezette Fidesz számára - a szavazatoknak "csak" 53 százalékával - több mint kétharmados többséget biztosít. Ezt a törvényt tovább kívánják erősíteni - írta Frank, úgy vélve, hogy Orbán sikerrel dolgozik azon jövendölésének megvalósításán, amely szerint reformjai "legkevesebb 25 év Fidesz-forradalmat jelentenek majd."

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2011. július 12. 17:38
  „Süddeutsche Zeitung és Frank úr sohasem volt a barátunk !”
 • 3. Queenmargareth 2011. július 12. 13:00
  „ha orbán mondja, úgy van.
  Külföldi exmagyarunk nagyon tiszteli miniszterelnökünket:)”
 • 2. hahaha62 2011. július 12. 11:49
  „ő vajon tett már be a mentőalapba.....a papbácsi nyomdokán.......??????????????”
 • 1. nyomdasz63 2011. július 12. 11:13
  „...életbe léptek a nyomtatott sajtó és az internet "engedetlen" szerkesztőségeire vonatkozó büntető rendelkezések...
  Lásd a Dm moderálását! A notórius olvasók hol jól,hol rosszul reagáltak,és kommenteltek...mára belefásultak,nem érdekli Őket...és más,korrektebb oldalakat böngésznek.
  Mivel szakmabeli vagyok,megígértem a kollégának,sehol nem hozom nyílvánosságra a az utóbbi idők adatait...például az olvasottsági(és egyéb)mutatók alapján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portugália még két év recesszióra számít

Portugália - Hivatalos adatok szerint Portugáliában az idén 2 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal… Tovább olvasom