Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Őrizetbe vették az Arctic Sea eltérítőit

Oroszország - Őrizetbe vettek az orosz hatóságok nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete nyoma veszett - jelentette Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev államfőnek.
Keddi jelentések szerint a miniszter elmondta: az Arctic Sea-t a Ladnij orosz hadihajó találta meg, s annak személyzete egyetlen lövés nélkül kiszabadította a legénységet, 15 orosz állampolgárt, továbbá őrizetbe vette mindazokat, akik nem tartoznak a legénységhez: négy észt, két lett és két orosz állampolgárt.

Az illetők Szergyukov közlése szerint július 24-én este, a svéd partok előtt közelítették meg a Finnországból induló, állítólag farakományt szállító Arctic Sea teherhajót egy felfújható csónakon, s a jármű meghibásodására hivatkozva felkéredzkedtek a teherhajóra. A hajót hatalmukba kerítették, fegyverrel fenyegetőzve követelték meg a legénységtől utasításaik teljesítését.

Ettől kezdve az Arctic Sea a támadók által kijelölt útvonalon haladt Afrika irányába.

Szergyukov újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: kalóztámadás történt. Arra azonban nem válaszolt, hogy volt-e köze a legénységnek a történtekhez. Azzal tért ki a válaszadás elől, hogy a nyomozás még folyik.

Megfigyelők szerint Szergyukov szűkszavú közlése egész sor kérdésre nem szolgál válasszal. Egyebek között nem magyarázza meg, miért kapcsolták be időről időre a helyzetjelző berendezéseket, s hogy miért vállalták az állítólagos kalózok a kockázatot cserébe az Arctic Sea alig kétmillió dollárnyi értékű farakományáért.

Az orosz haditengerészet hétfőn találta meg a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre a máltai zászló alatt közlekedő hajót, amely eredetileg Finnországból Algériába tartott.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. augusztus 18. 13:35
    „A hajó kellett nem a rakomány, okosok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyák téptek szét egy házaspárt az Egyesült Államokban

Egyesült Államok - Kutyafalka tépett szét egy idős házaspárt az Egyesült Államokban, Georgia… Tovább olvasom