Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Oroszlán ölte meg a gazdáját Csehországban - engedély nélkül tartotta

A 34 éves áldozatnak két oroszlánja is volt, a rendőrök mindkettőt lelőtték.
Oroszlán támadt 34 éves gazdájára a csehországi Zdechov faluban kedd reggel, a férfi belehalt sérüléseibe - közölte a falu polgármestere.

Az áldozatnak két oroszlánja is volt, a rendőrök mindkettőt lelőtték - mondta Lenka Javorkova, a rendőrség szóvivője. Nem hivatalos információ szerint a hím támadt a férfire.

Az állatorvosi felügyeletet is értesítették a balesetről - mondta Petr Majer szóvivő.

Az állatorvosok sokadszorra sem engedélyezték a férfinak, hogy Zdechovban oroszlánokat tenyésszen, mivel nem nyújtotta be az építési engedélyt kifutóval ellátott karámra.

A tenyésztő 2016 nyarán hozta a faluba az akkor hatéves oroszlánt. Családi telkén engedély nélkül karámot épített neki, a helyiek folyamatosan panaszkodtak emiatt.

A hatóságok többször is megbírságolták engedély nélküli oroszlántartásért, mégsem tudták megakadályozni, hogy otthon nevelje az egzotikus ragadozót.

A közeli Vsetin hatósága 2017-ben megpróbálta lebontani az elkerített kifutót, azonban a férfi nem engedte be a munkásokat a birtokra.

Az állatorvosi felügyeletnek sem sikerült elvenni az oroszlánt a férfitól, mert ehhez bizonyítaniuk kellett volna, hogy rosszul bánik vele, de ez nem volt igaz.

"Végül a baleset megoldhatja a hosszú ideje fennálló problémát" - mondta Tomás Kocourek polgármester.

Tavaly nyáron a rendőrségnek foglalkoznia kellett egy balesettel: a gazda pórázon sétáltatta a nőstényoroszlánt, ennek ellenére az megtámadott egy kerékpárost, akihez orvost kellett hívni. A rendőr közlekedési balesetnek ítélte a támadást, ezért azt mondta, bűncselekmény nem történt.

A cseh környezetvédelmi tárca tavalyi adatai szerint 49 pumát, 44 oroszlánt, 34 hiúzt, 20 tigrist, 15 ocelotot és nyolc leopárdot tartanak háznál Csehországban.

(Lead-képünk illusztráció - a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet akar változtatni a Cook-szigetek

Nevet akar változtatni a Cook-szigetek
James Cook brit felfedező helyett inkább polinéz örökségét hangsúlyozná. Tovább olvasom