Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Oroszok hackeltek Trump megválasztása előtt, a Kreml visszautasítja a vádakat

A Kreml szóvivője határozottan visszautasította kedden a The Intercept elnevezésű amerikai oknyomozó hírportálnak azt az állítását, hogy az orosz katonai hírszerzés kibertámadást indított az amerikai választási bizottságok ellen.

Dmitrij Peszkov szerint a The Intercept vádja nem bizonyított, és érvekkel nincs alátámasztva.

"Ezen állításon felül, amely abszolút nem felel meg a valóságnak, semmilyen más információt nem láttunk, és semmilyen érveket nem hallottunk, amelyek alátámasztották volna ezen információ hitelességét. Ennek megfelelően határozottan visszautasítjuk annak a lehetőségét, hogy ez megtörténhetett" - mondta.

Peszkov kijelentette, hogy ő maga nem olvasta azt az amerikai titkosszolgálati (szigorúan titkos) jelentést, amelyre az amerikai média hivatkozott.

A The Intercept az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jelentésére hivatkozva azt állította, hogy néhány nappal a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint száz amerikai választási tisztviselőnek. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn vádat emelt Reality Leigh Winner, az NSA szerződéses munkatársa ellen, amiért a The Intercept közlésének alapjául szolgáló hírszerzési dokumentumokat szivárogtatott ki.

Az orosz szóvivő kedden azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd herceg, szaúdi helyettes trónörökös, védelmi miniszter múlt keddi moszkvai találkozóján nem esett szó Katarnak több más arab országgal kialakult konfliktusáról.

Peszkov az orosz szenátorok önálló hatáskörébe tartozónak minősítette azt a döntést, hogy az orosz parlament felsőháza különbizottságot hoz létre az Oroszország belügyeibe való külső beavatkozás kivizsgálására. A szóvivő ugyanakkor valósnak nevezte a problémát, amely ellen ellenlépéseket tesznek.

Konsztantyin Koszacsov, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnöke kedden jelentette be a különbizottság felállításának tervét.

Korábban:

Oroszok hackeltek Trump megválasztása előtt


Pár nappal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy amerikai cég ellen.

Az érintett amerikai cég a szavazógépekhez készített szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint 100 amerikai választási tisztviselőnek - jelentette a The Intercept nevű amerikai oknyomozó hírportál a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik szigorúan titkos jelentésére hivatkozva.

A szóban forgó NSA-dokumentumot egy névtelen forrás bocsátotta a portál rendelkezésére. A jelentés azokat a hírszerzési információkat tekinti át, amelyek a közelmúltban jutottak az ügynökség tudomására a tavalyi elnökválasztás befolyásolására tett orosz erőfeszítésekkel kapcsolatban. A május 5-i keltezésű dokumentum az eddigi legrészletesebb kormányzati összefoglaló arról, amit az orosz befolyásolási kísérletről tudni lehet - állította a The Intercept.

A jelentés szerint az orosz hackertámadások a korábban feltételezettnél még súlyosabban érinthették az amerikai választási rendszert. Az NSA egyértelműen, minden kétséget kizáróan azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés áll a támadások mögött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel szemben azt mondta a múlt héten, hogy az orosz állam sohasem volt részese hackertámadásoknak, és arra utalt, hogy egyes "hazafias" hackerek egyénileg intézhettek támadásokat.

Az NSA-dokumentum nem tartalmaz arra vonatkozó következtetést, hogy a befolyásolási kísérlet vajon gyakorolt-e tényleges hatást a választás végeredményére, és a jelentés szerzői leszögezik: a hackerek eredményességét illetően még sok minden továbbra is felderítésre vár.

Az oroszok feltételezhetően a regisztrált választók adatbázisához próbáltak hozzáférni. A terv az volt, hogy magukat egy szavazógépekhez használt szoftver gyártójának álcázva rávegyenek helyi választási tisztviselőket arra, hogy megnyissanak egy fertőzött Word-dokumentumot, és így a hackerek ellenőrzése alá kerültek volna a fertőzött számítógépek. A hiteles álca megteremtéséhez a támadók először egy szoftvergyártó vállalat - valószínűleg a floridai VR Systems - belső számítógépes rendszerébe törtek be adathalász e-mailek segítségével 2016 augusztusában. Az NSA szerint a vállalat hét alkalmazottját vették célba, közülük feltételezhetően egy embernek a belépési profiljához hozzá is férhettek a hackerek.

A VR Systems nem magát a szavazógépet állítja elő, hanem olyan szoftvert és eszközöket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a választás folyamán regisztrálni és ellenőrizni tudják, ki az, aki szavazásra jogosult. Honlapja szerint a cégnek összesen nyolc szövetségi állammal van szerződése.

Két hónappal később - röviddel a választás napja előtt - újabb adathalász e-maileket küldtek ki összesen 122 amerikai választási tisztviselőknek egy fiktív e-mail-címről a VR Systems egy alkalmazottja nevében. Ezekhez az elektronikus levelekhez egy trójai vírust tartalmazó Word-dokumentumot csatoltak, amelynek megnyitása révén a hackerek lényegében teljes hozzáférést nyerhettek a fertőzött gépekhez. A címzettek valószínűleg a választói regisztrációs rendszer koordinálásával foglalkoztak.

A The Intercept által ismertetett NSA-jelentés szerint azonban nem egyértelmű, milyen eredménnyel járt a támadás, és nem lehet tudni, hogy ténylegesen milyen adatokhoz juthattak hozzá az orosz hackerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszhalottként fekszenek néhányan az ukrán parlament előtt (fotók)

Tetszhalottként fekszenek néhányan az ukrán parlament előtt (fotók)
A morbid, de hatásos demonstrációval az egészségügyi reform megszavazásának fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a kijevi aktivisták. Tovább olvasom