Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Oroszország ellenzi az újabb szankciókat Irán ellen

Oroszország úgy véli, hogy folytatódhatnak a tárgyalások Teheránnal a vitatott atomprogramról.
Oroszország ellenzi, hogy újabb szankciókkal sújtsák Iránt, és úgy véli, hogy folytatódhatnak a tárgyalások Teheránnal a vitatott atomprogramról - erősítette meg Oroszország ENSZ-nagykövete.

Vitalij Csurkin pénteken tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy Moszkva szerint nem hatékonyak a "fenyegetések és az Irán elleni esetleges katonai akció lebegtetése". Felszólította a nemzetek közösségét, hogy hagyjon fel a feszültség szításával, és igyekezzen előmozdítani a párbeszédet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 decemberében fogadta el az első szankciós határozatot Irán ellen, és azóta többször is szigorította a büntetőintézkedéseket annak reményében, hogy rákényszeríti a teheráni vezetést az urándúsítás felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére. Irán azonban kitartóan dacol, és nem hajlandó lemondani az atomfegyverek előállítására is alkalmas dúsított urán előállításáról.

Az orosz diplomata hangsúlyozta: a négy szankciós határozat elfogadásakor Oroszország álláspontja az volt, hogy az intézkedéseknek célzottaknak kell lenniük, kizárólag az iráni nukleáris és rakéta program ellen irányulhatnak. "Bizonyos esetekben az elfogadott intézkedések súrolták a kijelölt határokat" - mondta.

Csurkin erősen bírálta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség november 8-án nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben most először az ENSZ szakosított szervezete nyíltan katonai jelleget tulajdonított az iráni kormányzat nukleáris fejlesztési programjának. Szerinte a jelentés inkább PR-gyakorlat volt, mintsem komoly munka, és nagyon kevés új információt tartalmazott. Moszkvát "meglehetősen felzaklatta", hogy a NAÜ-jelentés miatt kudarcba fulladtak erőfeszítései az Irán és a hathatalmi csoport közötti tárgyalások felújítására - mondta az orosz nagykövet, aki szerint a helyzet "nagyon összetett", de Moszkva bízik abban, hogy a tárgyalások fonalát újra felveszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy majdnem százéves szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot

A rimaszombati nyugdíjas tanítónő, Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt. Tovább olvasom