Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Oroszország garanciákat vár az EU-tól

Oroszország garanciákat és konstruktív hozzáállást vár az Európai Uniótól ahhoz, hogy fejlessze energiaellátási hatékonyságát - mondta Alexander Babakov, az orosz Állami Duma elnökhelyettese a IV. Energia Fórumon hétfőn Budapesten.
Aláhúzta: a gazdasági válság miatt problémák léptek fel az energiaszektorban is - elsősorban Ukrajnában -, azonban Oroszország kész arra, hogy a tranzitvezetékeket egy nemzetközi konzorcium felügyelete alá adja.

A konferencián Richard L. Morningstar, az Amerikai Egyesült Államok eurázsiai energiakérdésekkel megbízott rendkívüli nagykövete kiemelte: a kelet-közép-európai régiónak vezérszerepet kell betöltenie az EU energiabiztonság-politikájában.

Mirek Topolanek, Csehország volt miniszterelnöke rámutatott: egyedül a nukleáris energia széleskörű alkalmazása jelenthet megoldást az Európai Unió energiafüggésének csökkentésére, mivel az új gázvezetékek csak rövid- és középtávon oldják meg a problémát, míg a nukleáris energia biztonságot nyújtana az elkövetkező 50 évben.

Alexander Babakov úgy vélte, Oroszország kellően konstruktív az európai energiaproblémák megoldásában és kész a fejlesztésekre, kompromisszumokra, a békés környezet megteremtésére, azonban ehhez az uniónak garantálnia kell, hogy továbbra is vevője marad az orosz energiának.

Hangsúlyozta: Oroszországot nem lehet hibáztatni azért, mert kihasználja gazdasági előnyét az energiapiacon, hiszen minden gazdasági érdekcsoport ezt teszi. A zöld energiával kapcsolatban elmondta: Oroszország is fejleszt ezen, és a nukleáris területen is, azonban még van mit tanulnia a nyugat-európai államoktól.

Richard L. Morningstar rámutatott: Magyarország élen jár az energiafüggetlenség megteremtésében a régióban és Európában is, mivel az elmúlt időszakban számos gáztározót épített, új vezetékeket hozott létre szomszédaival, valamint támogatja az alternatív energiaforrások fejlesztését és felhasználását.

Hozzátette: csak akkor tudja az EU megteremteni energiafüggetlenségét, ha az egyes tagállamok ugyanúgy tesznek, mint Magyarország: gáztározókat és összefüggő határokon átívelő vezetékhálózatokat építenek, fejlesztik a zöld és a nukleáris energiafelhasználást, valamint növelik energiabeszállítóik számát és a szállítási lehetőségeket.

Richard L. Morningstar kiemelte: új gázvezetékek egyedül nem teremtik meg az EU energiabiztonságát, mivel mindenben diverzifikálni kell, a beszállítóktól a fogyasztókig. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára rendkívül fontos az európai energiabiztonság, azonban annak megteremtésében csak támogatóként vesz részt.

Mirek Topolánek előadásában elsősorban azt emelte ki, hogy az Európai Unióban jelentősen elavult az energia disztribúciója, a jelenlegi rendszer egyáltalán nem alkalmas a nyitott kereskedelemre, ezért ezen sürgősen változtatni kell. Szerinte az elmúlt 30 évben az európai közösség semmit nem tett azért, hogy függetlenné váljon energiaszektora, amit a tavalyi ukrán gázkrízis is igazolt.

Rámutatott: félő, hogy a tavalyi incidens bármikor megismétlődhet, ezért minél előbb meg kell kezdeni az EU energiafüggetlenségének megteremtését, amit csak a nukleáris energiatermelés növelésével lehet elérni.

Az immár másodszor is Budapesten tartott, IV. Energia Fórumon a régió vezető politikusai és energetikai szakemberei - kiegészítve az Egyesült Államok, Oroszország és Nyugat-Európa meghívott vendégeivel - vitatják meg a régió legfontosabb, hosszú távú energiapolitikai kérdéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Pierre Harmel belga politikus

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Pierre Harmel belga politikus - közölték hétfőn Brüsszelben. Tovább olvasom