Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Oroszország gyászolja a permi tűzvész áldozatait

Oroszország - Elnöki rendeletre gyásznapot tartanak hétfőn Oroszországban a permi Sánta ló szórakozóhelyen szombatra virradóra kiütött tűz 112 halálos áldozatának emlékére: mindenütt félárbocra engedték a lobogókat, a tévéállomások törölték a szórakoztató műsorokat.
A Moszkvától mintegy 1200 kilométerre keletre lévő Permben már harmadik napja tart a gyász. Hétfőn délelőtt több százan gyűltek össze a kiégett klubnál, hogy virágokkal róják le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. Az első temetéseket már vasárnap megtartották, hétfőn mintegy 30 áldozatot temetnek el.

A kórházban lévők többségének az állapota súlyos: a legtöbben kiterjedt égési sebeket, vagy füstmérgezést szenvedtek, és a pánikban sokan csonttöréseket, koponyasérüléseket szenvedtek el.

A hétfői lapok számos újabb részletről számoltak be. A Komszomolszkaja Pravda tudósítója megtalálta a fiatalembert, aki az ismertté vált videofelvételt készítette, s a videóból kiszámolta, hogy a közel 300 embernek alig valamivel több mint 4 perc állt rendelkezésére ahhoz, hogy egy egyszárnyú ajtón át kimeneküljön a mérgező füstbe borult helyiségből egy előtérbe, ahonnan egyetlen szűk ajtó vezetett egy kanyargós, szűk lépcsőre. A videózó férfit a fennállásának 8. évfordulóját ünneplő szórakozóhely bérlője alkalmazta az esemény megörökítésére.

A lapok megírták, hogy a klub alkalmazottai és az ünnepi esten fellépők közül viszonylag sokan maradtak életben, mert ők a szolgálati bejárón át menekültek, amelyet azonban a vendégek nem ismertek. Az egyik mixer például elmondta: amint tüzet fogott a szalmaszövedékkel dekorált álmennyezet, szinte azonnal kialudt a világítás, ő négykézláb közelítette meg a szolgálati bejáratot, s amikor úgy érezte, eltévedt, mobil telefonjával világította meg az útját.

Az operatőr elmondta, hogy amikor már az utcán videózott, ahol a kihozott áldozatokat először a földre fektették sorban, jött egy férfi, aki fejét fogva kereste a feleségét. Amikor észrevette, hogy egy nő haldoklik, szájból szájba lélegeztetéssel, az operatőr segítségével végzett szívmasszázzsal visszahozta az életbe, majd ment tovább keresni a feleségét.

A nyomozás több irányban folyik, mert az illetékesek szerint nem zárható ki a rövidzárlat, a petárdák nem rendeltetésszerű működése, és tény, hogy petárdák zárt helyiségben való felhasználását törvény tiltja. Ugyanakkor a szalmából készült, tűzveszélyes dekoráció is sérti a tűzvédelmi előírásokat, továbbá a helyiségben számos borítás plasztikból és egyéb műanyagból készült, amely nemcsak könnyen kap lángra, hanem égésekor mérgező anyagok keletkeznek. A Sánta ló klubban december 7-én lett volna a következő tűzvédelmi ellenőrzés.

A helyiség elsőként őrizetbe vett egyik tulajdonosának a nevét még közölték, ám az Interfax hírügynökség rendvédelmi forrásokból megtudta, hogy a többi nevet a szokásokkal ellentétben titokban tartják, mert attól tartanak, hogy meglincselhetik a gyanúsítottakat. Bírósági jóváhagyással két hónapra vizsgálati fogságba került a helyiség két tulajdonosa, a klub megbízott igazgatója és művészeti vezetője, továbbá még egy férfi, akiről egyelőre nem tudni, hogy ő készítette, szállította, vagy működtette a tűzijátékot.

Az illetékes szervek soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzést tartanak minden hasonló helyen. A Moszkovszkij Komszomolec című lap azonban idézte az egyik moszkvai klub tulajdonosát, aki elmondta: egy ellenőr nagyon sokat járt hozzájuk, s amikor próbálták megvesztegetni, elmondta, hogy a tarifa 1500 euró. Időről időre azóta is jön a pénzért, de a tűzvédelmi berendezésekre rá sem néz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőttek egy feltehetően elmebeteg izraeli férfit

Az izraeli biztonsági erők lelőttek hétfőn egy feltehetően elmebeteg izraeli férfit, aki a hatósági tilalom ellenére megpróbált bejutni a Gázai övezetbe. Tovább olvasom