Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ősi indián kenut tártak fel Alaszkában

Befejezetlen ősi indián kenut tártak fel Alaszkában a tőzeglápban.
A kenut cédrustörzsből vájták ki, az előzetes vizsgálatok szerint a fát ősi kéziszerszámokkal vágták ki, nem pedig az európaiak által meghonosított fűrésszel. Az eszközhasználatból, valamint a helyszínen növő ősi fák életkorából a kutatók arra következtetnek, hogy a kenu körülbelül ötszáz éves lehet.

Rosita Worl antropológus, az amerikai indián kultúra megőrzésére specializálódott Sealaska Örökségvédelmi Intézet elnöke szerint mindössze egyetlen másik kenu került elő Délkelet-Alaszka erdőségeiben.

"Ősi darabról van szó, amely valószínűleg régebbi, mint a múzeumokban őrzött többi kenu. A leletnek köszönhetően megvizsgálhatjuk, hogy mennyiben különbözik napjaink kenukészítési technikája az őseinkétől" - hangsúlyozta Rosita Worl.

A kenu csaknem elkészült, mindössze a fa gőzölése maradt hátra, amellyel a vízi alkalmatosság elnyerte volna végső alakját, az indiánok azonban az erdőben hagyták, és sohasem tértek vissza a helyszínre. Az antropológus szerint valószínűleg valamilyen járvány törhetett ki a falujukban.

"Értékes eszközről van szó, hiszen óriási munka kivájni egy fatörzset kizárólag kézi eszközökkel. Miért hagyták magára a kenut? Egyetlen dologra tudok gondolni, hogy valamilyen betegség ütötte fel a fejét a településen" - fogalmazott Rosita Worl.

Az antropológus közlése szerint a kenu egyelőre a helyszínen marad, még a vízi alkalmatosságot beborító vastag tőzegréteget sem távolítják el, míg el nem dől, hogy mit kezdjenek a lelettel és a helyszínnel.

Rosita Worl reményei szerint elkészülhet a kenu hasonmása, hogy a modern csónakkészítők tanulmányozhassák az ősi módszereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a volt kormányfő

Telekspekuláció vádjával őrizetbe vették Atef Obeid volt egyiptomi kormányfőt, egykori közvetlen helyettesével együtt. Tovább olvasom