Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Öt holttestet találtak takarítás közben

Öt hegymászó holttestét találta meg és több mint 2,5 tonna hulladékot gyűjtött össze a Csomolungmán (Mount Everest) egy nepáli serpacsapat a világ legmagasabb hegycsúcsának áprilisban kezdődött "takarítása" során.
Húsz serpa indult a Csomolungmára, hogy összegyűjtse a legutóbbi expedíciók által hátrahagyott hulladékot, és szerencsétlenül járt alpinisták holtteste után kutasson a "halál övezetének" nevezett, 8000 méter feletti térségben.

Csakra Karki, a művelet koordinátora elmondta: a megtalált holttestek között van az amerikai Scott Fischernek, egy 1996-os expedíció vezetőjének, Gianni Goltz svájci és Szergej Duganov orosz hegymászónak a maradványa.

Scott Fischer 1996. május 10-én vesztette életét, a csomolungmai hegymászás történetének egyik legsötétebb napján, amikor egyszerre nyolcan haltak meg. Holttestét csak lefényképezték, mert a család nem járult hozzá az elmozdításához. A 2008-ban szerencsétlenül járt Goltz, illetve az idén meghalt Duganov holttestét már lehozták a hegyről.

A tibeti hegymászószövetség (CTMA) kedden cáfolta a Hszinhua hírügynökség korábbi, rá hivatkozó jelentését, amely szerint megtalálták az idén jéglavina által elsodort Várkonyi László magyar alpinista holttestét. A Hszinhua híre szerint az 54 esztendős Várkonyit jéglavina ölte meg a Csomolungmán 7028 méter magasan április 26-án.

1953 óta mintegy harmincan haltak meg a Csomolungma lejtőin. Számos holttestet lehoztak, de a 8000 méter felett szerencsétlenül jártakat rendszerint fenn hagyják, a jeges hőmérséklet ugyanis konzerválja a holttesteket.

A serpák mindenekelőtt a csúcs környékét akarták megtisztítani, de jelentős mennyiségű szemetet szedtek össze 6000 méter magasban is. A hegyen hagyott hulladék mennyiségét még nem becsülték fel, de ötven év expedíciói során a Csomolungma méltán kiérdemelte "a világ legmagasabb szemetesedénye" elnevezést.

Az expedíciók tagjainak 4000 dolláros kauciót kell lefizetniük, amit visszatéréskor visszakapnak, ha bizonyítani tudják, hogy mindent visszahoztak magukkal. Nepáli vezetők szerint azonban nehéz ezeket a szabályokat foganatosítani.

A takarítóbrigád legkevesebb három tonna szemetet szeretne összegyűjteni az alaptáborban május 29-éig, Tenzing Norgay serpa és Edmund Hillary újzélandi hegymászó első Himamája-expedíciója évfordulójáig.

Olvasóink írták

  • 2. diverfrog 2010. május 27. 10:46
    „Az már kevésbé vicces, hogy egy expedíció után is szemetet kell szedni...
    Hol van itt a természet tisztelete???”
  • 1. KolompárRómeó 2010. május 26. 21:27
    „"Vicces", hogy sokan évekig, évtizedekig készülnek, hogy feljussanak, ezek a serpák pedig felszaladgálnak, szemetet szednek és halottakat hoznak le. Mindezt névtelenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödik az árvízveszély Németországban

Az Odera és a Neisse folyók vízszintjének tartós emelkedése miatt a hét második felétől áradásoktól… Tovább olvasom