Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Panamába látogatott Ferenc pápa, a venezuelai válság volt a fő téma - Galéria

Ferenc pápa "minden erőfeszítést támogat, amellyel el lehet kerülni a venezuelaiak újabb szenvedéseit" - közölte csütörtökön Alessandro Gisotti ügyvivő vatikáni szóvivő.
A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából panamai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa előtt ismertek a Venezuelából érkező hírek, szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását és imádkozik az áldozatokért és Venezuela népéért, és a Szentszék minden erőfeszítést támogat, amellyel el lehet kerülni a venezuelaiak újabb szenvedéseit a közlemény szerint.

A pápát szállító repülőgép szerdán az Atlanti-óceán felett haladt, amikor Juan Guiadó, az ellenzék által ellenőrzött parlament elnöke önhatalmúlag kikiáltotta magát a válságban lévő ország "ügyvezető elnökének". Guiadót azonnal elismerte az Egyesült Államok és számos térségbeli szövetségese, közöttük Brazília és Argentína.

Nicolás Maduro elnök bírja a hadsereg támogatását. Kedd óta a tiltakozásoknak 16 halottja volt jogvédő szervezetek szerint. Éjszaka a főváros nyomornegyedeiben zavargások törtek ki.

Gisotti arra nem tért ki, hogy a Szentszék elismeri-e Juan Guaidót. Venezuelai püspökök szóban Nicolás Maduro ellen foglalnak állást, de a Vatikánnak diplomáciai kapcsolatai vannak a kormánnyal, a Szentszék januárban ideiglenes ügyvivőt küldött Maduro beiktatására.
 
Panamába látogatott Ferenc pápa, a venezuelai válság volt a fő téma. Fotó: MTI - GALÉRIA

A Vatikán 2016-ban Maduro és az ellenzék közötti tárgyalások ügyében közvetített, elenyésző sikerrel.

Panamavárosban közép-amerikai püspökök előtt elmondott beszédében a pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak segítenie kell a híveket, hogy túllépjenek a bevándorlókkal kapcsolatos félelmeiken és bizalmatlanságukon.

"Egyetemessége révén az egyház testvéri és befogadó vendégszeretetet tanúsíthat, hogy az őshonos és befogadott közösségek párbeszédet folytassanak egymással, és hozzájáruljanak a félelmek és a bizalmatlanság eloszlatásához, és megerősítsék a kollektív képzeletben megszakítással fenyegetett kapcsolatokat" - mondta a pápa.

Az elmúlt hónapokban több ezer közép-amerikai bevándorló menetelt reménytelenül az Egyesült Államok felé, Donald Trump amerikai elnök haragját kiváltva, aki fal emelését követeli az amerikai-mexikói határon.

A politikai és gazdasági válságon túl a bevándorlók más okokból is menekülnek hazájukból. Ilyen a nőgyilkosság.

A fiatalok "konfliktusos helyzetben vannak, amelyet nem lehet rövid távon megoldani: családon belőli erőszak, nőgyilkosságok - milyen csapást él át kontinensünk emiatt! - fegyveres és bűnöző bandák, drogkereskedelem, kiskorúak és nagykorúak szexuális kizsákmányolása" - mondta az argentin pápa.

Naponta tizenkét nő hal meg erőszak következtében Latin-Amerikában az ENSZ térségbeli gazdasági bizottsága, a CEPAL adatai szerint. A 25 országból, ahol a legtöbb nőgyilkosságot elkövetik, 14 a térségben található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 év börtönre ítélték Viktor Janukovicsot

13 év börtönre ítélték Viktor Janukovicsot
A volt ukrán államfőt a kijevi bíróság hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet címén… Tovább olvasom