Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Peter Orszag magyar származásáról ír

Peter Orszag, a washingtoni Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója a hivatal honlapján kedden elhelyezett írásában magyar származásáról írt, és méltatta a magyar válságkezelést.
Orszag mindeddig kerülte a magyar származásával kapcsolatos állásfoglalást, de most a Duna partjától a Potomac partjáig című rövid bejegyzésében ír róla. A 41 éves Orszag - aki Amerika egyik vezető költségvetési szakembere, Barack Obama elnök legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak egyike - azt írja: "A múlt század első évtizedében, amikor Theodore Roosevelt ült az ovális irodában, dédszüleim Magyarországról az Egyesült Államokba vándoroltak ki", és hozzáteszi, ennek az évszázadnak az első évtizedében, múlt pénteken találkozott a Fehér Házban Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel.

"Édesanyámnak a nagyapja még arról mesélt, hogyan nőtt fel a Duna parton Budapesten" - írta, hozzátéve, ő még nem járt Magyarországon. Megjegyezve, neve alapján sok idegen megállítja és magyarul kezd beszélni hozzá.

Peter Orszag szerint "csodálatos" volt hallani, hogy Magyarország, az Egyesült Államok szövetségese milyen lépéseket tesz a globális pénzügyi és gazdasági válság kezelésére. Kiemelte: különösen nagy benyomást tett rá az a bátorság, amellyel Bajnai Gordon egy sor fájdalmas, de szükséges lépést tett az elmúlt évben a magyar gazdaság és pénzügyek rendbe tétele érdekében. "Rendkívüli öröm volt annak az országnak a vezetőjével találkozni, ahonnan a családom jött" - írta.

Peter Orszag - aki nem beszél magyarul, nevét is angolosan, Orzegnak ejti - azelőtt találkozott a magyar kormányfővel, hogy azt fogadta Joe Biden alelnök.

A magyar származású szakembert - akit kinevezésekor Obama barátjának nevezett - az amerikai magyar közösségek vezetői korábban megkeresték abban a reményben, hogy személyében, különösen a néhai Tom Lantos képviselő halála után új "magyar közvetítőre" találnak az amerikai kormányzat felé. A kapcsolatfelvétel azonban elmaradt.

Obama beiktatásakor, januárban az MTI-t egy washingtoni agytröszt szakembere úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket. A kongresszus költségvetési hivatala - amelynek az elnöke volt Orszag - a magyar sajtó megkeresésére annyit közölt: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű", és "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról", további információt sajnos nem tudnak adni.

Bajnai Gordon pénteken meghívta Magyarországra az 1968-ban Bostonban született Orszagot, aki azt mondta, szívesen ellátogat Budapestre.

Olvasóink írták

  • 1. Gingko 2009. december 09. 00:44
    „Orzeg, vagy Orszag? Most nagyon tanácstalan vagyok. Különösen a kongresszus egyik hivatalának további információktól való elzárkózása után nézek ilyen bután.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 7-én lesznek az iraki választások

Március 6-ára tűzte ki az iraki elnök tanács a parlamenti választásokat, és nem február 27-re, mint… Tovább olvasom