Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pornóra cseréltek bibliát Helsinkiben ateisták

Finnország - Heves vitát váltott ki a finn fővárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe.
A kezdeményezés célja az volt, hogy "bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" - magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás. A hét végi eseményt, amelyet a finn főváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat, az amerikai Hustler és a finn Jallu támogatta.

A csereakcióban begyűjtött bibliákat, koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat "újrahasznosítják" a papírgyártásban - közölték a szervezők. "A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" - állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelő átkokat szórt a szervezőkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban "széles körben elismert értékek" megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi "szabadgondolkodókat", és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerű volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét.

Az ateista szövetség szóvivője elégedett volt a rendezvénnyel. Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenőrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett - nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek. Már az első órákban több mint ötven bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti - tette hozzá. A rendőrség szerint nem voltak "nagyobb problémák" a rendezvényen.

A Helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madarakkal ütközött egy marokkói repülőgép

Kényszerleszállást hajtott végre vasárnap késő este Amszterdamban egy Marokkóba tartó utasszállító… Tovább olvasom