Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Problémák a Tiszta víz orosz állami programmal

Problémák vannak a Tiszta víz elnevezésű orosz állami programmal: a pénteki orosz lapok arról írnak, hogy az immár törvényként elfogadott program egy tudományosan nem vizsgált szűrő terjesztésére alapozza a tiszta ivóvíz biztosítását, s fő támogatója Borisz Grizlov, a duma elnöke, aki egyben a szűrő szabadalmának társtulajdonosa.
Grizlov a dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt vezetője - a párt elnöke Vlagyimir Putyin kormányfő - előbb párt-, majd állami programként vitte sikerre a szűrő alkalmazását, s végül elérte, hogy szövetségi törvény rögzítse a tiszta víz biztosítását. Néhány régióban már hozzáláttak Viktor Petrik feltaláló szűrőjének kísérleti bevezetéséhez, s mindenütt százmilliárdos költségekről van szó.

Grizlov arra hivatkozott, hogy Putyin célul tűzte ki az orosz emberek várható élettartamának, a 60 évnek a meghosszabbítását 75 évre 2020-ig, s a szűrő alkalmazása állítása szerint 6-7 évvel hosszabbítja meg az emberek életét.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap pénteki számában Matvej Ganapolszkij igen tekintélyes újságíró nyíltan korrupcióval vádolta meg Grizlovot. A szerző rámutatott, hogy az élettartam sok tényezővel, így az igen alacsony szintű orvosi ellátással függ össze. Felvetette továbbá, hogy mit tesz majd Grizlov, ha a szűrőtől nem növekszik az élettartam? Visszaadja a pénzt? "Az nyilván fel sem merül benne, hogy börtönbe kerülhet, ha közpénzt szór ki az ablakon" - írta.

Az Orosz Tudományos Akadémia áltudományokkal foglalkozó bizottságának elnöke, Eduard Krugljakov akadémikus szerint a találmány érdekes lehet, de szakértői vizsgálatra szorul, ilyen pedig eddig nem volt.

"Mindez igen kellemetlen látszatot kelt. Az állami duma és a kormányzó párt elnöke közös szabadalmat jelentett be, keresztülverte a dumán, majd Putyin segítségével állami programmá emelte, és most akkorát kaszálhat, ami mellett az oligarchák összes +bűnei+ eltörpülnek. Tudja, mit mondanak a program ellenfelei és mit gondolnak az állampolgárok, mégsem hirdet új pályázatot, és nem mond le, hanem nyomást gyakorol a régiókra a program beindítása érdekében. Mindez mi, ha nem korrupció?" - tette fel a kérdést a Moszkovszkij Komszomolec.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholmérgezés okozta 3 tengerész halálát

Az első híradásokkal szemben nem étel-, hanem alkoholmérgezés okozta három orosz tengerész halálát… Tovább olvasom