Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Puskov: az EBESZ egymás ellen akarja fordítani Oroszországot és Európát

Az orosz parlamenti választásokról készült EBESZ-jelentésnek az a célja, hogy egymás ellen fordítsa Oroszországot és Európát - jelentette ki pénteken Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának új elnöke.
A politikus meg van győződve arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csütörtökön Varsóban nyilvánosságra hozott végleges jelentésével a márciusi orosz elnökválasztások negatív fogadtatására készítik fel a nyugati közvéleményt. A kormányzó Egységes Oroszország párti képviselő "orosz-európai politikai válság kiprovokálásának" szándékát látja az EBESZ megfigyelőinek tapasztalataiból levont következtetésekben.

Alekszej Puskov élesen bírálta a jelentés készítőjét, az európai szervezet demokratikus intézmények és emberi jogok irodáját, amely szerinte egyáltalán nem objektív, átpolitizált és nyíltan elfogult Oroszországgal és a benne zajló folyamatokkal szemben.

"Ez a jelentés megerősíti ezt a hírnevét, mert abban számos bírálatot fogalmaz meg a (2011. december negyedikén) megtartott parlamenti választásokkal kapcsolatban, de nem kísérli megindokolni azokat" - hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke.

Puskov cáfolja például az EBESZ-jelentés azon megállapítását, miszerint nem volt igazságos a verseny a választásokon részt vevő politikai pártok között. Szerinte az adatok azt bizonyítják, hogy a főként állami televíziós csatornákon több időt kaptak az ellenzéki pártok, hogy kritizálhassák az Egységes Oroszországot, és senki sem akadályozta őket abban, hogy azt mondjanak, amit akarnak. Puskov azzal sem ért egyet, hogy néhány orosz sajtóorgánum elfogult volt, mert ennak ellenkezőjét tapasztalta: egy sor tömegtájékoztatási eszköz nyílt kampányt folytatott a kormányzó párt ellen. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy nemcsak neki, hanem több orosz politikusnak és független megfigyelőnek az a benyomása, hogy az EBESZ jelentését előre elkészítették. Ennek közvetlen bizonyítékát abban látja, hogy az intézmény nem engedélyezi orosz független szervezetek számára a hozzáférést egyes adatokhoz.

A Golosz jogvédő társadalmi szervezet Alekszej Puskovval ellentétben egyetért az EBESZ következtetéseivel. A szervezetet a választások idején akadályozták tevékenységében. Az EBESZ azt kifogásolta csütörtökön közzétett jelentésében, hogy a hatóságok beavatkoztak a december 4-i orosz parlamenti választási folyamatba, a szavazáson a nyilvánvaló manipulációtól sem tartózkodtak.

Az orosz parlament alsóháza pénteken tartotta első plenáris ülését, amelyen arról is döntöttek a képviselők, hogy január 27-re meghívják Vlagyimir Csurovot, a központi választási bizottság elnökét, Rasid Nurgalejev belügyminisztert, Alekszandr Basztirkint, a Nyomozóhivatal elnökét, és Jurij Csajka legfőbb ügyészt a december negyediki parlamenti választásokról szóló ülésre. A magas rangú állami tisztviselők parlamentbe kéretését az ellenzék szorgalmazta, amely jelezte, hogy követelni fogja Csurov lemondását.

Emellett az Igazságos Oroszország párt a kommunistákkal közösen határozattervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a parlament vizsgálja ki az állampolgárok jogainak tömeges megsértését a választások során. Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választások óta nem csitul az elégedetlenség az állítólagos tömeges választási visszaélések miatt. December 10-én és 24-én tízezres tüntetések voltak Moszkvában és más orosz nagyvárosokban, a demonstrálók a választás érvénytelenítését, a központi választási bizottság elnökének lemondását, valamint Putyin kormányfő távozását követelték.

A szervezők a március negyediki elnökválasztásig újabb tüntetéseket terveznek. Vlagyimir Putyin időközben interneten tette közzé elnökválasztási programja tervezetét, amelynek látogatói közül többen nyíltan távozásra szólították fel.

Egy pénteken megjelent, január elején készített felmérés szerint viszont a harmadik elnöki ciklusára készülő Putyin népszerűsége hosszú idő után ismét nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelmei után ismét Romney a legnépszerűbb republikánus jelölt

Az Iowában és New Hamshire-ben aratott előválasztási győzelmeit követően Mitt Romney ismét a legnépszerűbb politikus a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében. Tovább olvasom