Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Rákapott az EU a szélenergiára

Az európai szélenergia szövetség (EWEA) szerint az EU-ban 2020-ig 2,7-szeresére nő a szélenergia termelés, miközben részesedése a fogyasztásban 5,5-ről 16 százalékra emelkedik, Magyarországon viszont az időszak végére is csak 4 százalékos lesz a szélenergia részesedése, hiába nő a termelés a jelenlegi háromszorosára.
A szövetség honlapján közölt összeállításban Magyarország Szlovákiával együtt a negyedik helyen áll a szélenergia termelés bővítését tekintve a visegrádi négyek között, de Szlovákiában a háromszoros növekedés 5 százalékos részesedést hoz majd 2020-ra.

A négy ország közül Lengyelországban növekszik a legnagyobb mértékben a szélerőművek által előállított villamos energia 2020-ig, a jelenlegi közel tízszeresére, s ezzel az ország áramfelhasználásnak 14 százalékát adják majd.

A második helyen Csehország áll, itt közel nyolcszoros növekedés várható 2020-ig, a szélerőművek Magyarországhoz hasonlóan az igények 4 százalékát elégítik majd ki, ezzel a részesedéssel a 26-27. helyen osztozik a két ország az EU egészében.

Romániában közel hétszeres növekedés várható, a felhasználás 10 százalékát éri majd el a szélenergia.

Az EWEA számításai szerint 2020-ra az Európai Unió szélerőművei annyi elektromos áramot fognak előállítani, ami összességében Franciaország, Németország, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság valamennyi háztartásának ellátására lenne elegendő. Az EU-ban Írország lesz az éllovas 52 százalékos részesedéssel 2020-ban, ami a jelenlegi kapacitás 4,2-szerese, míg a második Dánia, ahol 1,6 szoros növekedéssel 38 százalékos részesedéshez juthat a szélenergia a szövetség szerint.

Nagyjából húsz év múlva a szélerőművekből származó villamos energia 241 millió család energiaszükségletével lesz egyenlő, szemben a jelenlegi 50 millióval.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. augusztus 18. 19:16
    „Mi elkötelezettjei vagyunk a az Orosz gáz , és egyéb energia fajta vásárlásának.
    Hosszútávú szerződések köttettek, hogy a földgáztárolók részvényesei is jól járjanak.
    A lakosság meg fizet, minek a szél az ingyen lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben egy újabb gyanúsított a brit sajtóbotrány miatt

Egy 38 éves férfit vettek őrizetbe a brit telefonlehallgatási botrány újabb fejleményeként -… Tovább olvasom