Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Rendhagyó módon érlelik a borokat az Azúr-parton

Százhúsz üveg Bandol bort érlelnek egy ládában negyven méterre a Földközi-tenger mélyén, a Cote d'Azur partjánál, így érlelik és fokozzák az ízjegyeit.
Mindez a több száz-, sőt akár ezeréves amforák, illetve a több évtizede - egyebek mellett az Északi-tengeren - a tengerbe süllyedt pezsgőspalackok felfedezésével kezdődött - magyarázta Jérome Vincent, a délkelet-franciaországi saint-mandrier-i nemzeti búváriskola igazgatója.

A türkiz színű tengerben nyugvó roncsokon nincsenek aranypénzek, vannak viszont palackok, amelyek közül több még a második világháború idején került oda. "Megkóstolták őket és igen finomnak találták" - mondta az igazgató.

A búvárok és a bandoli termőterület borgazdaságai 2016-ban döntöttek arról, hogy megfelelő helyet keresnek, ahol egyéves érlelés céljából eltemetik a provance-i borokat. A kutatás során rábukkantak a nemzeti tengerészet védelme alatt álló területre, az aknamentesítő búvárok gyakorlóhelyére.

Borszakértők szerint a "tenger alatti érlelés" révén "nagyban javíthatók az illatok és ízjegyek és másodlagos ízjegyek szabadulnak fel - magyarázta Jérome Vincent.

Százhúsz palackot a tenger mélyén helyeztek el, többet a tengerfenékben elásva, másik 120-at pedig pincében érleltek, hogy egy év elteltével összehasonlítsák őket.

"A víz alatt, ahol már nincsen oxigén, a bor tartósítási folyamata lassúbb" - mondta el Guillaume Tari bortermelő, a Bandol AOC nevű bor eredetvédő szervezetének elnöke, akinek a borai szintén részt vettek a kísérletben.

A tenger alatti érlelésre mindenfajta bor - vörös, fehér, rosé - alkalmas.

Húsz évvel ezelőtt az atlanti-óceáni Noirmoutier-sziget partjainál sancerre-i és pouilly-i borokat érleltek több hónapig osztrigatelepeken - mondta el az 1992-ben a világ legjobb sommelier-je címmel kitüntetett Philippe Faur-Brac, aki szerint a kísérlet eredményeként kivételesen ízgazdag palackok születtek. A mély vízben a bor megőrzi a savasságát, mert nincsen fény, nincs levegő, viszonylag hűs van és a hőmérséklet állandó - magyarázta.

Gisele Marguin sommelier mester a kóstoláskor azonban megjegyezte, hogy nem kellően hangsúlyozottak a másodlagos ízjegyek. A szakértő szerint hosszabb érlelésre lenne szükség.

A tenger alatti Bandol palackok egyelőre nem kerülnek forgalomba. Hasonló kísérleteket Bretagne-ban, illetve Délnyugat-Franciaországban is végeznek, de az eredményt titokban tartják.

A tengerben való elhelyezés, illetve a palackok épségének biztosításával kapcsolatos magas költségek miatt nagyon ritkák és drágák a tengerben érlelt borok - mondta el Faur-Brac. "Sok borász emlegeti, konyakkal és rummal is akarnak hasonló kísérletet végezni, de nagyon kevés borász vállalkozott eddig rá. Jelenleg gyakorlatilag lehetetlen ilyen bort vásárolni" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ok nélkül öntöttek savat a szülinapos lány arcába - fotók

Minden ok nélkül öntöttek savat a szülinapos lány arcába - fotók
Elviselhetetlen volt a fájdalom, amíg az ablakot próbáltam felhúzni - idézte fel a támadás utáni… Tovább olvasom