Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Romák tüntettek Bukarestben és Temesváron

Romák csoportjai tüntettek hétfőn Franciaország bukaresti nagykövetsége, illetve a temesvári francia kulturális intézet épülete előtt, tiltakozva a romák kitoloncolásáról hozott párizsi döntések ellen.
A fővárosban hatvan (a közszolgálati rádió szerint mintegy száz) romániai cigány vonult Franciaország bukaresti diplomáciai képviselete elé. Tiltakozásukat kifejezve francia termékeket vetettek látványosan egy hulladékgyűjtő tartályba, így borosüvegeket, konzerveket, francia pékárut, kozmetikai cikkeket, francia palackozású ásványvizeket, valamint francia gyártmányú mobiltelefon-kártyákat.

Iulian Stoian, a Romák Polgári Szövetségének igazgatója a tüntetésen egy Nicolas Sarkozy francia elnököt ábrázoló karikatúrát tartott saját arca elé, miközben lábbal tiporta az Európai Unió alapvető emberi jogait tartalmazó kötetet. Mint a médiának elmondta, így akarta jelezni, hogy szerinte a francia államfő semmibe veszi a cigányok szabad mozgáshoz való jogát. Az egyik transzparensen az volt olvasható, hogy a romák is európai állampolgárok. "Szabadságot, Egyenlőségetí", "Legyen vége a kitoloncolásoknak!", "Állítsátok meg Sarkozyt" - skandálták az utcára vonulók.

A tüntetők azt is közölték: tiltakoznak a román kormány "hallgatása" ellen is, mert szerintük az nem reagált megfelelő mértékben erre a témára. Követelték a román kormánytól, hogy sokkal több pénzösszeget fordítson erre a problémára, és tanúsítson az eddiginél sokkal nagyobb készséget a kérdés megoldására.

Temesváron mintegy negyven gigány tüntetett az ottani francia kulturális központ előtt. Az intézmény vezetőségének egy üres kölnisüveget nyújtottak át egy levél kíséretében, amelyet a francia kormánynak címeztek. Ezt megelőzően ugyanez a csoport a temesvári prefektúra (a román kormány megyei megbízottjának, a prefektusnak a hivatala) előtt gyülekeztek. A prefektusnak tiltakozó levelet adtak át a romák, amelyben panaszolták, hogy szerintük a román kormány nem tesz semmit a franciaországi kitoloncolások ellen.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2010. szeptember 08. 08:49
  „Ez jó T

  Munkát, kegyret ! (kommcsi)
  A munka nemesit ! ( Dolfi)

  Van benne igazság !”
 • 11. dodó 2010. szeptember 07. 11:57
  „Az egyik cigány Sarkozy francia elnököt ábrázoló karikatúrát tartott saját arca elé, miközben lábbal tiporta az Európai Unió alapvető emberi jogait tartalmazó kötetet. Mint a médiának elmondta, így akarta jelezni, hogy szerinte a francia államfő semmibe veszi a cigányok szabad mozgáshoz való jogát. Arról már nem beszélt, hogy a cigány meg semmibe veszi a franciák (és mindenhol, ahol megjelenik) közbiztonsághoz való jogát.
  Az egyik transzparensen az volt olvasható, hogy a romák is európai állampolgárok. Ez igaz, mint ahogy az is, hogy döntő többségük bűnöző, dologtalan élősködő, zavarosban halászó segélyvadász.”
 • 10. cyt 2010. szeptember 07. 09:49
  „Azért én speci elvárnám már a magyar médiától, hogy pontosan, az igazságnak megfelelően tájékoztasson bennünket mindenről - pl. erről a francia "romaügyről" is. KolompárRómeó-nál van igaz-morzsácska; NEM ROMÁKAT TOLONCOLNAK KI Franciaországból, hanem bizonyos embereket, akik bevándorlók, és akik nem voltak hajlandóak megszokni és betartani a francia törvényeket. Ráadásul nem is a cigányok az első ilyen "népcsoport", akikkel "ilyen kitoloncolás" történik; korábban hasonló dolgok megtörténtek már algériaiakkal is. Meg kellene már érteni, hogy közösségi társadalomban csak úgy lehet élni, ha betartjuk a közösségi együttélés szabályait. Akikerre nem képesek, azoknak távozniuk kell a közösségből. Nincs ebben semmi antidemokratikus, sőt éppen ez a demokratikus, a többségi társadalomnak megfelelő és azokat védő esemény. El kellene már felejteni a hülye liberalizmust, amelyik - ha következetesen végrehajtják az eszméit - csak anarchiához vezet.”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2010. szeptember 07. 09:44
  „Valóban igaza van Rómeónak, ez nem etnikai jellegű, rasszista intézkedés, csak a bűnözőket toloncolják ki. Ha rendesen éltek volna, maradhatnának. Egyébkét meg ott is vannak normális életet élő, beilleszkedett cigók meg fekák, szóval nem kell ez az álságos antirasszista duma most.”
 • 8. szilléri 2010. szeptember 07. 08:48
  „Ez nagyon tetszik ! Munkát, kegyeret!
  Jozkó tök jót ! Talán a jobbiknak igaza van !”
 • 7. zero 2010. szeptember 07. 08:26
  „6 igaz ami
  igaz”
 • 6. KolompárRómeó 2010. szeptember 07. 07:43
  „Óriási tévedés. Nem cigányokat, hanem bűnözőket, rablókat és gyilkosokat toloncoltak ki a franciák. Hogy ezek pont cigányok? Nahát! Hova jutott a világ!”
 • 5. pogabi 2010. szeptember 07. 07:03
  „Nem mindenütt tűrik el -azt amit nálunk.”
 • 4. dublini 2010. szeptember 07. 00:24
  „ÖÖÖÖö..... Ha jól tudom NEM minden romá(n)t utasitanak ki a Franciák, csak a rossz kisfiukat és kislányokat....”
 • 3. Sportplusz 2010. szeptember 07. 00:14
  „.. a bukaresti és a bulgár kormány biztatja őket , mert bevannak idjedve , hogy visszajönnek és nekik kell ujra eltartani a sok naplopot .. tartsa el a francia !!??”
 • 2. nyálasbeszéd 2010. szeptember 06. 23:33
  „Biztosan azért toloncolták ki őket,mert elhappolták a franciák elől a munkát és jogkövető magatartást tanúsítottak.
  Lehet tüntetni....”
 • 1. jozko 2010. szeptember 06. 23:18
  „"Munkát, kenyeret!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyol bányászok a föld alatt várják a bérüket

Spanyol bányászok egy több mint ötven fős csoportja nem hajlandó feljönni a föld alól, amíg ki nem… Tovább olvasom