Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Románia sikeresen lezárta második hitelmegállapodását az IMF-fel

Az IMF szerint a román gazdaság stabilizálódott, de a növekedés gyenge és fennáll a helyzet rosszabbodásának veszélye.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta a Romániával 2011-ben kötött elővigyázatossági hitelmegállapodás lezárását és Bukarest rendelkezésére bocsátotta a hitelkeret utolsó, félmilliárd eurós tételét - közölte csütörtökön a román Mediafax hírügynökség.

Az IMF szerint a román gazdaság stabilizálódott, de a növekedés gyenge és fennáll a helyzet rosszabbodásának veszélye.

A hitelszerződés feltételeinek teljesítése az eredetileg tervezettnél később történt meg: Románia az év elején két hónap haladékot kért a szerkezeti reformok bevezetésére vállalt kötelezettségek teljesítésére. Vállalásai közül többet - a vasút teherszállító üzletágának (CFR Marfa) privatizációját, a Transgaz vállalat 15 százalékos részvénycsomagjának tőzsdére vitelét, az Oltenia energiavállalat privatizációjának meghirdetését - a román sajtó szerint az "utolsó métereken" teljesítette a Ponta-kabinet.

A bukaresti szociálliberális kormány több ízben jelezte: fontosnak tartja az IMF szervezésében kötött többoldalú hitelmegállapodás sikeres lezárását, hogy újabbat köthessen. Románia továbbra is elővigyázatossági típusú hitelszerződésben érdekelt, vagyis csak váratlan válsághelyzet esetében nyúlna a hitelkerethez. Bukarest egyetlen tételt sem hívott le a most lejárt hitelszerződés alapján, de az IMF-szerződés ernyője lehetővé tette számára, hogy előnyös feltételek mellett finanszírozza kiadásait a pénzpiacokról.

Az IMF szervezésében 2011 tavaszán megkötött, s most lezárt 5,4 milliárd euró összértékű elővigyázatossági hitelszerződés a második volt Románia számára, a 2009-ben megkötött 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodás után, amelynek törlesztő részletei idén érik el a csúcsot.

Victor Ponta miniszterelnök januári évértékelő beszédében azt mondta: Románia államadóssága 51 milliárd euró, ami a GDP 34,7 százalékát teszi ki. Hozzátette: az adósság csaknem felét az utóbbi négy évben vette a nyakába az ország, az egy főre eső köztartozás 1400-ról 2500 euróra nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Venezuela befogadná Snowdent, ha kérné

"Ha kérné tőlünk, megfontolnánk, és csaknem bizonyosan meg is adnánk neki, mert a politikai… Tovább olvasom