Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Romániában jövőre 80 ezer állás szűnik meg a közszférában

Romániában a munkanélküliségi ráta az év végéig elérheti a 7,8 százalékot, ami jelentős növekedést jelent tavalyhoz képest.
Romániában 70-80 ezer állás szűnik meg a közszférában a jövő évben - jelentette be Mihai Seitan román munkaügyi miniszter. A tárcavezető szerint még nincs végleges döntés arról, hogy hány közalkalmazotti állást szüntetnek meg 2010-ben, de az első nagyvonalú becslések szerint 70-80 ezer posztot számolnak fel. Ezzel párhuzamosan azonban a közszféra egyes területein - ahol akut munkaerőhiány tapasztalható - növelik az alkalmazottak számát. A közalkalmazottak elbocsátásáról a parlament elé terjesztett 2010-es költségvetés-tervezet rendelkezik, amelyet a parlament várhatóan legkésőbb január közepéig fogad el. Seitan szerint Romániában a munkanélküliségi ráta az év végéig eléri a 7,8 százalékot, ami jelentős növekedést jelent tavalyhoz képest, de a becslések szerint 2010 végéig a munkanélküliség ismét csökkeni fog, és 7,3 százalékra mérséklődik.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti-hitel megállapodásért cserében vállalta, hogy a közalkalmazottak béralapját 4-5 év múlva a mostani 9 százalékról visszaszorítja a GDP kevesebb mint 6 százalékára. A román parlament által ősszel elfogadott, a közalkalmazottak bérezését egységesítő törvény szerint Romániában folyamatosan csökkentik a közalkalmazottak számát, amely 2015-ig 1,068 millióra zsugorodik, ami az idei őszi szinthez képest 326 ezer állás megszűnését jelenti a közszférában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az észak-koreai hatóságok elfogtak egy amerikait

Robert Parkról lehet szó, aki egy dél-koreai jószolgálati szervezet tagja. Tovább olvasom