Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Sarkozy: gyökerestül kiirtjuk az ETA franciaországi bázisait

A francia elnök kedden ígéretet tett arra, hogy Franciaország "gyökerestül kiirtja" területén a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet minden bázisát.
"Egytől egyik kiszorítjuk őket, és felszámoljuk ennek a terrorszervezetnek valamennyi támaszát" - jelentette ki Nicolas Sarkozy a múlt héten Párizs egyik elővárosában lelőtt francia rendőr temetésén, akivel feltételezhetően az ETA tagjai végeztek. A szertartáson a Párizs közeli Melunban részt vett José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök is.

"Nem fogjuk hagyni, hogy Franciaország a terroristák és a gyilkosok háttérbázisává váljon - hangsúlyozta a francia elnök. Hozzátette: "Jean-Serge Nérin gyilkosait megtaláljuk és a legszigorúbban megbüntetjük".

Sarkozy szerint semmilyen ügy nem igazolhatja a "vak erőszakot, a gyilkosságokat és a barbarizmust", s "Franciaország soha se fogja hagyni magát megfélemlíteni a terrorizmus által".

Először fordult elő, hogy az ETA francia rendőr halálát okozta. Szemtanúk beszámolói szerint néhány ember éppen kocsikat lopott el egy használtautó-kereskedésből, amikor egy járőr igazoltatni akarta őket. Ekkor hárman vagy négyen - köztük egy nő - tüzet nyitottak rájuk, s egy rendőrt halálosan megsebesítettek.

Franciaországot elsősorban akciói előkészítésére használja az ETA: innen szerez be fegyvereket és robbanószerkezeteket, valamint gépkocsikat lop spanyolországi bűncselekményeihez és terrorakcióihoz. Franciaországban viszont még soha nem hajtott végre terrorcselekményt a szakadár szervezet.

Az év eleje óta az ETA 33 tagját fogták el Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Köztük volt a szervezet legfőbb parancsnoka, Ibon Gogeascoetxea Arronategui is, akit február 28-án Franciaország északnyugati részén vettek őrizetbe.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklattak egy gyorsvasúti szerelvényt

Kisiklott az egyik legismertebb indiai személyszállító gyorsvasúti szerelvény hét vagonja kedden az… Tovább olvasom