Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Skót népszavazás: nem lesz független állam Skócia

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást. Lemond a skót miniszterelnök. II. Erzsébet egységre szólított fel.
21:42 - II. Erzsébet egységre szólította fel országának lakosságát

II. Erzsébet brit királynő pénteken egységre szólította fel országának lakosságát, miután az unionista tábor győzött a Skócia függetlenségéről kiírt népszavazáson.

"Heves indulatok és ellentétes érzelmek fogják kísérni a mai napot családtagok, barátok és szomszédok között Skóciában és máshol. Ilyen az országban ápolt erős demokratikus hagyományok természete, nincs kétségem azonban afelől, hogy ezek az érzelmek egymás érzéseinek kölcsönös megértése által szelídülni fognak" - írta a nemzethez intézett üzenetében a királynő.

"Emlékeznünk kell rá, hogy a nézetek sokfélesége ellenére közös bennünk a Skócia iránti tartós szeretet, ez az egyik dolog, ami összeköt minket" - közölte II. Erzsébet, aki jelenleg a brit királyi család skóciai nyári pihenőhelyén, a balmorali birtokon tartózkodik.

A 88 éves uralkodó leszögezte: biztos benne, hogy a skótok a kölcsönös tisztelet jegyében képesek lesznek túllépni a referendum kapcsán kialakult törésvonalakon, és Skócia, valamint az ország összes részének jövőjéért fognak dolgozni.

A királynő emellett hangsúlyozta, hogy ő és a családja mindent meg fognak tenni, ami csak a hatalmukban áll, hogy segítsék és támogassák a briteket ebben a rendkívül fontos folyamatban.

A csütörtöki skóciai népszavazáson meggyőző, 10 százalékpontos - a vártnál jóval nagyobb - fölénnyel nyertek az elszakadás ellenzői, a választási részvétel rekordmagas, 84,6 százalékos volt.

20:55 - Londoni elemzők: nem múlt el a brit gazdaságot terhelő bizonytalanság

Nem múltak el a brit gazdaságot terhelő politikai bizonytalanságok annak ellenére sem, hogy a skóciai népszavazáson az elszakadást ellenző erők nyertek, ráadásul a függetlenségpárti tábor magas szavazataránya újabb lendületet adhat más európai országok szeparatista mozgalmainak is - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi és politikai elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kiemelték azt a véleményüket, hogy a skót függetlenséget elvető tábor győzelmét csak a Skóciának megígért még szélesebb önrendelkezési jogkörök kilátásba helyezésével sikerült elérni, és ez azt eredményezheti, hogy az Egyesült Királyság más régiói is nagyobb autonómiakövetelésekkel állnak elő.

Emellett Skócia elszakadása a jelenleg is kormányzó brit Konzervatív Párt felé billenthette volna a politikai támogatottság mérlegét, így viszont a jövő májusi brit parlamenti választásokon a szoros erőviszonyok miatt - a 2010-es választásokhoz hasonlóan - valószínűleg ismét olyan törvényhozás jön létre, amelyben egyik pártnak sincs abszolút többsége - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint ez újabb bizonytalanságot eredményezhet általában a további költségvetési takarékossági lépések méretével és összetételével, és különösen az adópolitikával kapcsolatban, és ez az üzleti szférát a beruházások halasztására, a fogyasztókat pedig óvatos költekezésre késztetheti.

Mindezek alapján rövid életűnek bizonyulhat a piacokon a népszavazási eredmény után megindult "megkönnyebbülési fellendülés" - jósolták a Capital Economics elemzői.

Quentin Peel, az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - európai kutatási programjának vezetője péntek esti kommentárjában azt véleményét emelte ki, hogy jóllehet az 55-45 százalékos szavazatarány-megoszlás az elszakadást ellenzők döntő mértékű győzelmének tűnik, a különbség valójában szűk, és valószínű, hogy az eredmény inkább lelkesíteni fogja a katalán és a baszk függetlenségi mozgalmakhoz hasonló európai szeparatista erőket, semhogy kedvüket szegné.

A Chatham House szakértője szerint a skót népszavazási eredményt figyelmeztetésnek is kell tekinteni Londonban és más európai fővárosokban arra, hogy milyen kiterjedt a populáris szembenállás a városi elittel, és milyen mértékű a kiábrándultság a jelenlegi politikai folyamatokból.

Peel szerint sokan azok közül, akik a népszavazási kampány vége felé felsorakoztak a skót nacionalisták mögött, nem annyira hagyományos nacionalisták voltak, mint inkább tiltakozók az általuk inkompetensnek, érzéketlennek, sőt korruptnak tartott elit ellen.

Ez újabb megnyilvánulása volt a fősodorbeli pártok elleni protest-voksolásnak is, amely sok EU-tagállamban az európai parlamenti választásokon is már megmutatkozott - vélekedett a Chatham House vezető szakértője.

17:15 - Lemond a skót miniszterelnök

Bejelentette lemondási szándékát pénteken Alex Salmond skót miniszterelnök, miután a skót függetlenségről általa kiírt népszavazást az elszakadás ellenzői jelentős fölénnyel megnyerték.

Salmond péntek délutáni edinburghi sajtóértekezletén közölte: értesítette az általa vezetett kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) főtitkárát arról, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a pártvezetői tisztségre az SNP novemberben esedékes éves kongresszusán. A párt új vezetőjének megválasztása után lemond, lehetővé téve, hogy utódját a parlament az ilyenkor szükséges eljárással megválassza kormányfővé.

Salmond kijelentette: e folyamat lezárultáig ellátja kormányfői teendőit, utána pedig választókerületének képviselőjeként kíván tovább tevékenykedni a skót törvényhozásban.

17:11 - Obama is örömmel fogadta a referendum eredményét

Barack Obama amerikai elnök gratulált pénteken Skóciának a "szenvedélyes, mégis békés" referendumhoz és üdvözölte annak eredményét, vagyis hogy az országrész az Egyesült Királyság része marad.

A Fehér Ház által kiadott közleményben Obama hangsúlyozta: a skótok a szenvedélyes, de békés vitákon keresztül arra emlékeztették a világot, hogy Skócia milyen sokat ad Nagy-Britanniának és a világnak. Az amerikai elnök a demokrácia "hatásos gyakorlásának" nevezte a referendumot.

A kommünikében kitért arra is, hogy az Egyesült Államoknak nincs még egy olyan szoros szövetségese, mint Nagy-Britannia. Mint mondta, Washington meg akarja őrizni ezt az erős kapcsolatot "Nagy-Britannia és Észak-Írország minden lakójával".

A csütörtöki skóciai népszavazáson meggyőző, 10 százalékpontos - a vártnál jóval nagyobb - fölénnyel nyertek az elszakadás ellenzői, a választási részvétel rekordmagas, 84,6 százalékos volt.

A referendum előestéjén az amerikai elnök Twitter-üzenetében azt kívánta az Egyesült Királyságnak, hogy maradjon "szilárd és életerős".

17:11 - Német politikusok üdvözölték a skóciai referendum eredményét

Üdvözölték a skóciai függetlenségi referendum eredményét pénteken a budapesti Magyar-Német Fórumon résztvevő magas rangú német politikusok. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy a renderendum több szempontból tanulságos, s nem szükségszerű, hogy az autonómia elszakadáshoz vezessen.

Martin Kotthaus, a német külügyminisztérium Európáért felelős igazgatója az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a skótok az ország jövőjéről szavaztak, és egy legitim folyamat során a többség úgy foglalt állást, hogy Skócia jövőjét az Egyesült Királyságon belül képzeli el.

Az igazgató üdvözölte ezt, hangsúlyozva: Németország érdekelt abban, hogy egy erős és egységes Nagy-Britannia az unió tagja maradjon. Kotthaus kiemelte, hogy a választópolgárok esélyt kaptak arra, hogy tisztességes keretek között mondjanak véleményt.

Ennek kapcsán a német külügyi vezető emlékeztetett a brit demokratikus hagyományokra, amelyek - mint kiemelte - rányomták bélyegüket a referendum előkészítésére és annak lebonyolítására. Hangsúlyozta, hogy a döntés törvényes és demokratikus folyamat során született meg.

Martin Kotthaus úgy értékelte, hogy az eredmény az összefogásra, az erős Európai Unióra való törekvést fejezte ki. Egyidejűleg azt a meggyőződést is, hogy együtt talán mégis jobban megy. Az Európai Unió az összetartás, ugyanakkor a sokszínűség uniója, ami a népszavazást megelőző vitákban is kifejezést nyert - fűzte hozzá.

Kotthaus a skóciai referendumot egyedülállónak nevezte. Utalt arra, hogy az legális körülmények között zajlott, és ebből fakadóan nem jelent precedenst a különböző szeparatista törekvések, illetve más európai országok számára.

Elmar Brok európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP külügyi bizottságának elnöke - aki egy ideig Skóciában élt - az MTI-nek adott interjújában " jó " eredményről beszélt. A skótok a jövőben különleges jogokat kapnak, miközben Nagy-Britanniai igazi föderális állam lesz - jelentette ki.

Martin Kotthaushoz hasonlóan Brok szintén úgy vélte, hogy a skóciai népszavazás nem jelent precedenst más európai országok számára, és ennek kapcsán Korzikát, Katalóniát és Dél-Tirolt említtette. Döntésükkel a skótok jelentős mértékben hozzájárultak Európa stabilitásának erősítéséhez - fűzte hozzá.

A népszavazás - mint hangsúlyozta - üzenet több európai ország szánmára. Ez az üzenet pedig az, hogy az egyesült Európában is ügyelni kell a régiók önállóságának megőrzésére, az azokat megillető jogok biztosítására. A különböző szeparatista mozgalmaknak pedig meg kell érteniük, hogy útjukat a nemzetállamok keretei között kell keresni, és ésszerű viszonyt kell kialakítani a régiók és a központi államhatalom között.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a fórumon elhangzott beszédében több szempontból is tanulságos referendumról beszélt. A politikus szerint a népszavazás kiváló példa volt arra, hogy miként lehet interetnikai kérdéseket demokratikus, civilizált módon rendezni. Németh Zsolt szerint ez jellemezte az egész vitát, annak hangnemét, ami minden szempontból figyelmet érdemel Kelet-Közép-Európa részéről.

A külügyi bizottsági elnök a népszavazás tartalmi vonatkozásaival kapcsolatban azt hangsúlyozta: a referendum azt bizonyította, hogy az autonómia nem destabilizáló tényező. Az nem destabilizálja, ellenkezőleg stabilizálja az angol, a brit és a skót életet - jelentette ki. "Egyáltalán nem szükségszerű, hogy az autonómia elszakadáshoz vezessen" - fogalmazott Németh Zsolt, aki szerint a referendum eredményeként nem a britek nyertek a skótok felett, hanem az autonómia gondolata nyert. "Az autonómia nagy sikere volt az, ami Skóciában történt" - jelentette ki beszédében az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke

Szakértő: nem várható nagy átalakulás Nagy-Britanniában

Bár David Cameron brit miniszterelnök gyors átalakulást ígért London és Edinburgh viszonyában a csütörtöki skót népszavazás után, nem várható gyors változás, mert ahhoz túl nagy átalakításról van szó - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense egy pénteki beszélgetésen Budapesten.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén az elemző kifejtette: a két héttel ezelőtti helyzetben nem lett volna meglepetés a végeredmény, hiszen a közvélemény-kutatások a függetlenség ellenzőinek stabil fölényét mérték, de aztán az elszakadás-pártiak számottevően felzárkóztak. A három nagy párt egységesen kiállt a devolúció folytatása mellett, amely egy sajátos brit folyamat: a központ a hatáskörök átadása mellett fenntartja a jogot, hogy elméletileg visszaveheti az átadott jogokat. Ekkor jöttek fel ismét a nemmel szavazók, és viszonylag nagy fölénnyel győztek az unionisták - emlékeztetett.

Úgy látja, sokkal biztosabb lett volna a nem-kampány sikere, ha a devolúció fokozásáról szóló terveket hamarabb jelentik be.

Gálik Zoltán felidézte: a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) térnyerése a 2000-es vége felé tette lehetővé, hogy a különválás kezdeményezéséről politikai alku legyen, és a brit kormány törvénnyel garantálta a népszavazás lehetőségét.

Úgy vélte, az elképzelések a devolúció fokozásáról nem újak, de hogy mi és hogyan válik valóra ezekből, az elkövetkező időszak nagy kérdése. Messze ható alkotmányjogi következményei lehetnek ennek, hiszen újra kell szabályozni Anglia, Wales és Észak-Írország viszonyában is bizonyos kérdéseket - magyarázta. Hozzátette: a népszavazás és a végeredmény nagy lökést ad e változásoknak, de nagyon gyors átalakulás nem várható, ahogyan azt David Cameron ígérte, hiszen rendkívül nagy átalakítások szükségesek.

A kutató hangoztatta: az biztos, hogy a függetlenségpártiak győztesei a történteknek, mert folytatódik a devolúció, nagyobb autonómiát kap Skócia.

Gálik Zoltán azt mondta, valószínűleg életképes lett volna az önálló Skócia, de kérdés, hogy azt az életszínvonalat, amelyet Nagy-Britanniában megszoktak a skótok, fenn tudta-e volna tartani. Erre sok politikai elképzelés született, de kérdéses, hogy ezek mennyire voltak megalapozottak - vélekedett.

Megjegyezte: a kampányban a másik oldalnak arra kellett vigyáznia, hogy ne legyen túl negatív, az észérvek túlhangsúlyozása nem volt célszerű.

A szakértő közölte: a kampány központi eleme volt a valuta kérdése. Az SNP meg akarta tartani a fontot, de Skócia akkor külföldi országként a monetáris politikába nem szólhatott volna bele. Ráadásul ahhoz, hogy az EU tagja legyen, egy konvergencia-programot is végre kellett volna hajtania, ez azonban megtörte volna azt a gazdasági egységet, amelyet fenn akart tartani Angliával - magyarázta. Hozzáfűzte: az uniós tagállamok nem mentek volna bele, hogy gyorsított eljárással csatlakozzon Skócia az integrációhoz, így nem biztos, hogy a csatlakozás az SNP terveinek megfelelően sikerült volna a függetlenség tervezett kikiáltásig, erre szűk lett volna az addig hátralévő másfél év.

Gálik Zoltán közölte: az államadósság megosztásáról sem volt megállapodás, ahogyan sok más kérdésről sem, és nem tudni, hogyan finanszírozta volna a gazdaságot Skócia a kiszámíthatatlan bevételekből.

Meggyőző, 10 százalékpontos - a vártnál jóval nagyobb - fölénnyel nyertek az elszakadás ellenzői a skóciai népszavazáson, amelyen arról kellett dönteni, hogy Skócia Nagy-Britannia része maradjon-e vagy függetlenné váljon. A péntek délelőtt hivatalosan deklarált végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.
    A voksok összesítése alapján 2 001 926 választó vetette el Skócia függetlenné válását, 1 617 989-en adták voksukat arra, hogy Skócia váljon ki Nagy-Britanniából. Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál.

14:19 - Európai parlamenti frakciók vezetői üdvözlik a skóciai referendum eredményét
Az Európai Parlament (EP) két legnagyobb frakciójának - a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti, illetve a balközép szociáldemokrata képviselőcsoportnak - a vezetője egyaránt melegen üdvözölte pénteken a Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét.

Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a néppárti EP-frakció elnöke szerint a skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket az Egyesült Királyság és az EU stabilitása mellett, ami rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.

Weber ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazó polgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak. Egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció elnöke üdvözlő nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Skócia a jövő és a haladás mellett döntött.

"Üdvözöljük a skót nép demokratikus döntését, hogy része marad annak a nagy és történelmi családnak, amelyet Egyesült Királyságnak neveznek" - fogalmazott. Szerinte az Európai Unió nyújtja a legjobb kereteket ahhoz, hogy védelmezze és tovább fejlessze az európai népek valódi erejét és gazdagságát jelentő regionális érdekeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Skócia jobban érvényesítheti nemzeti érdekeit az EU kebelén belül, mint ha kicsi, önálló államként kellene szembenéznie a globális kihívásokkal.

A skóciai népszavazás tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egyes emberek, nemzetek és kormányok egységesek tudnak maradni a különbözőségeik tiszteletben tartása mellett is - hangsúlyozta végezetül Gianni Pittella.

14:17 - Merkel nem kommentálta, Steinmeier üdvözölte a népszavazás eredményét

Angela Merkel német kancellár nem kommentálta pénteken a skóciai népszavazás eredményét, Frank-Walter Steinmeier viszont üdvözölte azt.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy a kancellár tiszteletben tartja a demokratikus döntéseket, és ebből a tiszteletből fakadóan nem is értékeli azokat, ez pedig "ma is érvényes". Hozzátette, hogy Németország és Nagy-Britannia együttműködése a jövőben is "szoros és partneri lesz, éppen úgy, mint eddig".

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben kifejezte nagyrabecsülését Nagy-Britannia "példamutató demokratikus kultúrája" iránt, és hangsúlyozta, hogy a népszavazás eredménye világos, egyértelmű üzenetet hordoz, azt jelzi, hogy "az emberek erős Skóciát akarnak egy erős Nagy-Britanniában".

Ez a döntés "jó Skóciának, jó Nagy-Britanniának és jó Európának is" - emelte ki a német diplomácia vezetője.

A csütörtöki népszavazáson arról kellett dönteni, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e vagy függetlenné váljon. A választók 55 százaléka az elszakadása ellen, 45 százaléka pedig a függetlenségre szavazott, az elszakadás ellenzői így jelentős, és a vártnál nagyobb többséget értek el.

13:34 - Spanyol kormányfő: a függetlenség elutasítása a legjobb eredmény Európa számára

Üdvözölte pénteken Mariano Rajoy spanyol kormányfő, hogy a skót nép a függetlenséget elutasítva az Egyesült Királyság egységének megőrzésére szavazott, ami szerinte Európa számára a legjobb eredmény.

"A skótok elkerülték azokat a súlyos gazdasági, társadalmi, intézményi és politikai következményeket, amelyeket az Egyesült Királyságtól és az Európai Uniótól való elszakadás vont volna maga után" - mondta Rajoy a kormány honlapján megjelent videoüzenetében, hozzátéve, hogy Skócia nemcsak saját maga és Nagy-Britannia, hanem Európa többi része szempontjából is a legkedvezőbbet választotta a csütörtöki referendumon.

A spanyol miniszterelnök - aki határozottan ellenzi a katalán önállóság hívei által november 9-re előirányzott függetlenségi népszavazást - gratulált Skóciának. Hozzátette, hogy mélyen hisz az európai integrációban, mert ez az az út, amely lehetővé tette, hogy "felülemelkedjünk történelmünk tragédiáin" és hozzásegíti a kontinenst ahhoz, hogy sikeresen szembe tudjon nézni a jövőbeli kihívásokkal.

A skótok a "szegregáció és integráció, az elszigetelődés és a nyitás, a stabilitás és a bizonytalanság, a biztonság és a kockázat között választhattak" - jegyezte meg. A konzervatív politikus beszédében nem tért ki a katalán elszakadási törekvésekre.

Az északkelet-spanyolországi autonóm közösség parlamentje várhatóan pénteken elfogadja azt a törvényt, amely lehetővé teszi a régió elszakadásáról szóló referendum kiírását, amelyet Madrid alkotmányellenesnek tart. A katalán függetlenség hívei leszögezték pénteken, hogy tovább haladnak a népszavazás felé vezető úton.
A skót referendum kimenetelének hírére erősödött a spanyol részvény- és kötvénypiac.

11:10 Barroso üdvözli, hogy a skótok elutasították a függetlenséget

Üdvözölte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek délelőtt kiadott közleményében, hogy a skót nép a függetlenséget elutasítva az Egyesült Királyság egységének megőrzése mellett tette le voksát az előző nap rendezett népszavazáson.

"Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll" - mutat rá közleményében a portugál politikus.
A Skócia önállóvá válásáról tartott csütörtöki népszavazáson a résztvevők többsége elutasította a függetlenséget; a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint az uniópártiak előnye behozhatatlan.

11:00 - Az Európai Néppárt üdvözölte a függetlenség elutasítását

Üdvözölte a Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét péntek délelőtt Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának elnöke.

A skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket a stabilitás iránt az Egyesült Királyságon és az Európai Unión belül - hangsúlyozta nyilatkozatában Weber, hozzáfűzve, hogy a stabilitás rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazópolgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak.

Manfred Weber egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.

A Skócia függetlenségéről tartott csütörtöki referendumon az előzetesen jósoltnál nagyobb arányban győzött a függetlenséget elvető tábor. Péntek reggeli, csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, míg a függetlenségre 45 százaléknyian adták szavazatukat.

10:00 - Rasmussen üdvözli, hogy az Egyesült Királyság egységes marad

Brüsszel, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) - Üdvözölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteki közleményében David Cameron brit miniszterelnöknek a Skócia függetlenné válásáról tartott népszavazást követően tett kijelentését.

"Üdvözlöm Cameron miniszterelnök kijelentését, mely szerint az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad" - idézi Ramsussent a kommüniké.
A közlemény arra is kitér, hogy az Egyesült Királyság a NATO egyik alapító tagállama, amely Rasmussen reményei szerint a jövőben is vezető szerepet játszik majd abban, hogy a szövetség erős maradjon.

"Teljes mértékben tiszteletben tartom azt a döntést, amelyet a skót nép a tegnapi népszavazáson meghozott" - áll a NATO-főtitkár közleményében.

A skót "nem" katonai jelentőségét az adja, hogy a brit nukleáris csapásmérő erő, a ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró-flotta Skóciában állomásozik, az ország északi részének elszakadását követően pedig ki kellett volna vonni onnan. Ezzel összefüggésben több szövetséges, köztük az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot, attól tartva, hogy az ország szétválása meggyengítette volna az észak-atlanti szövetség egyik legfontosabb tagját.

A skóciai népszavazást a függetlenséget elvető tábor nyerte meg, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert.

08:45 - Martin Schulz, az EP elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét. A politikus a Deutschlandfunk német rádiónak nyilatkozott péntek reggel. "Bevallom, az eredmény megkönnyebbülést okozott" - mondta egy kérdésre válaszolva.

08:28 - Cameron: Skóciát és Angliát is nagyobb önrendelkezés illeti meg

Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának szintén nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe - mondta pénteken, a skóciai népszavazás eredményét kommentálva David Cameron brit miniszterelnök.

A függetlenségről rendezett referendumon a pénteken kora délelőttre véglegessé vált adatok szerint a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre. A függetlenné válás ellen leadott szavazatok száma éppen átlépte a kétmilliót; az elszakadásra 1,61 milliónyian voksoltak. A részvételi arány meghaladta a 85 százalékot, ami példátlan arány a skót demokrácia történetében.

Cameron a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy "határozott választ" igényel "az angol törvényekre angol szavazatok" kérdése.

Ez az úgynevezett "West Lothian" kérdés, amelyet Tam Dalyell, a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt egy legtekintélyesebb veteránja, a skóciai West Lothian választókörzet volt parlamenti képviselője vetett fel csaknem negyven éve. A probléma lényege az, hogy a londoni - vagyis a brit - parlamentben ülő skót képviselők szavazhatnak olyan sarkalatos kérdésekben is, amelyek csak Angliát érintik, ám a hatalmi decentralizációs folyamat alapján, az önálló skót parlament létrehozása nyomán az angol parlamenti képviselők nem voksolhatnak skóciai érdekű, az edinburghi törvényhozás hatáskörébe tartozó ügyekben.

David Cameron ennek a problémának a közeli feloldására tett egyenes utalást pénteki nyilatkozatában, egyelőre részletek nélkül.
Kijelentette ugyanakkor, hogy a legnagyobb brit politikai pártok korábbi ígéretének megfelelően már novemberre elkészülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek a jelenleginél is nagyobb döntési hatáskört adnak a skóciai parlamentnek, elsősorban az adózási, költségvetési és szociális ügyekben. Cameron szerint a törvényjavaslat januárban kerülhet a brit parlament elé.

A kormányfő egyenes utalást tett arra is, hogy nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte".

08:05 - A függetlenséget elvető tábor nyerte a szavazást

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.

Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége "ez idő szerint" úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását.

Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.

Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.

Nicola Sturgeon a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes szintén leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.

7:30 - A skót miniszterelnök elismerte a függetlenségellenes tábor győzelmét

Elismerte a függetlenségellenes tábor győzelmét péntek reggeli nyilatkozatában Alex Salmond skót miniszterelnök.

7:25 - A függetlenséget elvető tábor megnyerte a népszavazást

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert.

06:59 - Skót miniszterelnök-helyettes: Skócia a változásra is szavazott

A skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor valószínűsíthető győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt - mondta péntek reggel a skót miniszterelnök-helyettes.

Nicolas Sturgeon a BBC hírtelevíziónak nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte a várható eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymillióan szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes azután beszélt a BBC-nek, hogy a köztelevízió pénteken kora reggel közzétette előrejelzését, miszerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást.

Sturgeon hozzátette: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.
David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezetnek.

06:22 - BBC-előrejelzés: a függetlenséget elvető tábor nyert

A BBC pénteken kora reggel közzétett előrejelzése szerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást.

05:49 - Hajnali részeredmény: vezet a függetlenségellenes tábor

A skóciai népszavazás péntek hajnalig ismertetett részeredményei a skót függetlenséget elvető tábor előnyét mutatták, jóllehet a legnagyobb népességű választókerületek eredményei még váratnak magukra.

Helyi idő szerint reggel háromnegyed öt - közép-európai idő szerint háromnegyed hat - előtt nem sokkal, amikor a 32 választókörzet több mint felében, tizenhétben már bejelentették a helyi eredményeket, az összeszámolt és ismertetett voksok 56 százalékát kapta a brit unió fenntartását pártoló oldal a függetlenségpártiak 44 százalékával szemben.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által Skócia egészére a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés szerint Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

A két legnagyobb skót város, Glasgow és Edinburgh eredményeit még nem jelentették be.

 

 

 

3:45 - A királynő "szoros figyelemmel követi" az eseményeket

"Igen szoros figyelemmel követi" a brit uralkodó a skóciai népszavazás fejleményeit - közölte péntek hajnalban az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota szóvivője.

Az illetékes ennél többet nem árult el, de a BBC televízió udvari forrásai szerint II. Erzsébet királynő péntek délután valószínűleg írásos nyilatkozatot ad ki a népszavazás addigra várhatóan ismertté váló eredményéről.

A brit uralkodó a múlt hétvégén kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt" a skóciai függetlenségről szóló népszavazáson.

A királynő a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján tette e rendkívüli feltűnést keltő kijelentését, amikor vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűlt alattvalókkal.

A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota már aznap este külön közleményben hangsúlyozta, hogy az uralkodó e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet.

Mindazonáltal rövid időn belül ez volt a második ilyen nyilvánosan hangoztatott vélemény a királyi család részéről.

Harry herceg, a királynő unokája szintén komoly feltűnést keltve az uralkodó kijelentésénél is egyértelműbb utalást tett arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad. Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportrendezvény, az Invictus Games vasárnapi záróünnepsége előtt kijelentette: szeretné, ha a jövő évi Invictus-játékokat is az Egyesült Királyságban tartanák, "például Glasgowban". Glasgow a legnagyobb skót város.

A királyi család - más belpolitikai kérdésekhez hasonlóan - hivatalosan semleges álláspontot foglal el a skót népszavazás ügyében is, ám Harry herceg kijelentése egyértelmű jelzés volt arra, hogy az udvar valójában Skócia maradását pártolja.

3:00 - Az elsőként eredményt deklaráló megyében a függetlenségellenes erők győztek

A skót függetlenséget elvető tábor győzelmét jelentette be a népszavazás helyi eredményeit elsőként deklaráló skóciai választókörzet.

Az eredmény azonnal rendkívüli feltűnést keltett, mivel ez a körzet a függetlenségpártiak hagyományos fellegvárának számított.

A közép-skóciai Clackmannanshire megyében a péntek hajnali hivatalos adatismertetés szerint Skócia elszakadása ellen 19 036-an, a függetlenségre 16 350-en szavaztak, 89 százalékos részvételi arány mellett.

Ez azt jelenti, hogy ebben a körzetben pontosan az az eredmény született a százalékos megoszlás alapján, amelyet a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov Skócia egészére jósolt a referendum lezárulása után. A cég által a szavazás csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés szerint Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

0:20 - Előrejelzés: a függetlenségellenes tábor győzhetett

Valószínűleg a skót függetlenséget elvetők kerültek többségbe a csütörtökön megtartott népszavazáson a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtök éjjeli prognózisa szerint. A cég elnöke kijelentette: gyakorlatilag biztos abban, hogy Skócia a függetlenné válás ellen szavazott.

A YouGov által a szavazás esti befejezése után közzétett - hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű, vagyis nem a választóhelyiségekből távozók véletlenszerű helyszíni megkérdezésén alapuló - előrejelzés alapján Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

A YouGov 2628 olyan választót keresett meg ismét a voksolás után, akiket a népszavazás előtti utolsó, e hét elején elvégzett felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A cég azt állapította meg, hogy a függetlenségpárti táborból nettó átáramlás történhetett az elszakadást ellenzők felé.

Peter Kellner, a YouGov elnöke az előrejelzés közzététele után a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: 99 százalékos bizonyossággal jósolja, hogy a függetlenségellenes tábor győzött a népszavazáson. "Most már nem tudom elképzelni, hogy a függetlenségre nemet mondók veszítsenek" - tette hozzá.

Kellner szerint ez már csak abban az esetben fordulhat elő, ha az ő cége és a többi közvélemény-kutató "valamit nagyon elrontott".

A YouGov elnöke szerint a felmérésből kitűnt, hogy a magukat korábban függetlenségpártiként meghatározók táborából jóval nagyobb volt az átáramlás az elszakadásra nemmel voksolókhoz, mint fordítva.

Ha a népszavazás végeredménye megfelel a YouGov előrejelzésének, akkor a függetlenségellenes tábor az előzetes várakozásoknál nagyobb arányú győzelmet arathatott.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezte, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

A népszavazás előtt már elhangzottak olyan szakértői vélemények, hogy ennél nagyobb lehet a tényleges különbség. Az így vélekedő elemzők arra hivatkoztak, hogy a függetlenségpárti tábor kampánya egyes esetekben meglehetősen agresszív volt, előfordultak atrocitások azokkal szemben, akik nyilvánosan deklarálták, hogy Skócia függetlensége ellen kívánnak voksolni, így sokan végül eltitkolhatták valós voksolási preferenciájukat.

23:05 - Lezárult a szavazás

Véget ért csütörtök este a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthettek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

A szavazóhelyiségek hivatalosan helyi idő szerint 22 órakor - közép-európai idő szerint 23 órakor - zártak, bár a skót választási bizottság nem sokkal a határidő előtt bejelentette, hogy akik a zárás pillanatában még sorban álltak, leadhatják voksukat.

A 32 választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen szinte egész nap folyamatos sorban állásról számoltak be a bizottságok.

A szeptember 2-i határidőig összesen 4 millió 285 ezer 323 választópolgár regisztrálta részvételi szándékát; ez példátlanul magas, 97 százalékos arány.

Szakértők előzetesen 80 százalék feletti tényleges részvételt jósoltak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében. Skóciában a népképviseleti választásokon rendszerint 65 százalék körüli a részvételi arány.

A csütörtöki referendumon a 16. életévüket betöltött, életvitelszerűen Skóciában élő brit, illetve európai uniós és nemzetközösségi állampolgárok vehettek részt.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

Így könnyen elképzelhető, hogy a népszavazás kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát a bizonytalan, vagy preferenciájukat titkoló szavazók előzetesen 600 ezresre becsült tábora döntötte el.

A népszavazás végeredményét a skót választási hatóságok péntek reggelre ígérik. Újraszámlálást az egyes körzetekben kizárólag szabálytalanság gyanúja esetén lehet elrendelni, szoros szavazatarányra hivatkozva nem.

A végeredmény hivatalos bejelentését késleltetheti az időjárás. A skót szigetvilág sok kistelepüléséről ugyanis hajóval, helikopterrel vagy repülőgéppel viszik az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba, de például a Skócia északnyugati partjai előtt fekvő Külső-Hebridák szigetcsoport legnagyobb városa, Stornoway repülőterét csütörtök este a sűrű köd miatt le kellett zárni.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője 2012 januárjában jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.

A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt - többhavi kormányközi tárgyalássorozat után - Salmond és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.

A megállapodás alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kellett válaszolni, amely úgy szólt, hogy Skócia független ország legyen-e. A szavazólapon az "igen" vagy a "nem" válaszlehetőséget lehetett bejelölni.

19:31 - A francia elnök óva intett a "szeparatizmusoktól" és az "önzésektől"

Francois Hollande francia elnök a skóciai függetlenségi népszavazás apropóján az "európai projekt" megóvására szólított fel, amely ha "szertefoszlik", megnyitja az utat a szeparatizmus és a (nemzeti) önzés irányába.

"Európának védelmet kell jelentenie, de jelenleg nem azt jelenti. Legalábbis sokan nem annak érzik" - mondta csütörtökön a hivatalában tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján a francia államfő. "Ha az európai terv szertefoszlik, megnyílik az út az egoizmusok, a populizmusok a szeparatizmusok irányába" - tette hozzá. Szerinte az európai választások már "nem egyszerű figyelmeztetések erre, hanem riadójelzések".

"Ki tudja megmondani, hogy mi lesz a skóciai népszavazás eredménye, ki tud dönteni Nagy-Britannia jövőjéről, de akár Európa jövőjéről is?" - fogalmazott Hollande.

A stagnáló gazdasági helyzetre utalva a francia elnök óva intette Európát egy olyan forgatókönyvtől, amely a növekedés végét jelentené.

"Megvan a veszély, hogy az európai gazdaságok stagnálásba fordulnak, azaz a forgatókönyv a növekedés végéről szól, a megszorító költségvetési politika a magas árfolyamon tartott euróval és az alacsony inflációval pedig hozzáadódnak a gyenge növekedéshez" - mondta.

Mindezek elkerülésére Hollande megismételte felhívását Európa új pályára állításáról egy "valódi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő politika irányába". Azt is jelezte, hogy szerinte Franciaország hangját már "kezdik meghallani".

A francia elnök a "többsebességes Európa" mellett foglalt állást, ahol "a francia-német páros az integráció motorja", és Franciaország készen áll új kezdeményezésekre annak érdekében, hogy Németországgal közösen tovább lépjen az olyan integrált politikák terén, mint az energetikai átállás (a nukleárisról a megújuló energiákra), a digitális átállás és az infrastruktúrafejlesztés.

17:48 - Magas részvételi arány ígérkezik

Jelentősnek tűnik a részvételi arány a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazáson.

A 32 választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen azóta is folyamatos a sorban állás. A szeptember 2-i határidőig összesen 4 millió 285 ezer 323 választópolgár regisztrálta részvételi szándékát; ez példátlanul magas, 97 százalékos arány.

Választókörzeteikben már leadták szavazatukat a függetlenségpárti és az elszakadást ellenző erők vezetői. Alex Salmond skót kormányfő és helyettese, Nicola Sturgeon, illetve Alistair Darling, a függetlenségellenes kampányt irányító, Better Together (Jobb együtt) nevű szervezet vezetője, volt brit pénzügyminiszter, és egykori főnöke, Gordon Brown, az előző brit miniszterelnök - aki szintén intenzíven kampányolt a brit unió megőrzése mellett - egyaránt voksolt, de egyikük sem nyilatkozott az esélyekről.

A voksolás helyi idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - tart; a végeredmény bejelentése választási illetékesek előrejelzése szerint péntek reggel fél 7 és fél 8 között várható.

A skót szigetvilág sok kistelepüléséről hajóval, illetve helikopterrel viszik majd az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba.

A csütörtöki országos brit lapok közül több is drámai külsővel jelent meg. A The Times című tekintélyes konzervatív napilap első és hátsó borítója teljes egészében a brit lobogó színeit öltötte, és az újság a "D-Day For The Union", vagyis az Unió D-napja elsőoldalas főcímet viselte, utalva arra, hogy a szerkesztőség a népszavazást a II. világháború nyugati frontját megnyitó normandiai partraszálláshoz hasonló horderejűnek tartja Nagy-Britannia jövője szempontjából.

11:17 - A függetlenség elutasításában reménykednek a nagyhatalmak

Washington, Moszkva, Újdelhi vagy Peking visszafojtott lélegzettel figyeli a skót népszavazás kimenetelét, és nemzeti érdekeit, valamint geopolitikai törekvéseit figyelembe véve titokban abban reménykedik, hogy Nagy-Britanniának sikerül összetartania az uniót, és Skócia nem teremti meg az államok felbomlásának újabb, veszélyes precedensét - vélte a Reuters hírügynökség elemzésében.

Az Európai Unió tagországai közül Németország mondta ki nyíltan, hogy a skótok és a britek közötti 307 éve tartó unió fennmaradását támogatja. A függetlenedési törekvésekkel folyamatosan küzdő Spanyolország, Belgium és Olaszország kormányai pedig hallgatólagosan bíznak abban, hogy a skót népszavazás nem teremt újabb bonyodalmakat saját államuk összetartásában.

A tartomány függetlenségét csaknem kizárólag olyan népcsoportok támogatják, akik nem rendelkeznek saját államalakulattal, és évek óta törekednek a megalapítására: a katalánok Spanyolországban, az India fennhatósága alatt élők Kasmírban, vagy a Törökország, Irak és Irán területén szétszórt kurdok.
 

 

 

Skócia az elszakadásról szavaz. Fotó: MTI (galéria)


A katalánok elszakadásáért küzdő mozgalom november kilencedikén akarja megtartani saját, nem kötelező érvényű népszavazását a régió függetlenedéséről, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azonban ezt és a skót referendum tényét is "az európai szellemiség megtorpedózásának" nevezte.

Barack Obama amerikai elnök szavait idézve az Egyesült Államok a jövőben is "erős, ellenálló, egységes és hatékony partnerként" képzeli el Nagy-Britanniát, hozzátette azonban azt is, hogy az elszakadással kapcsolatos döntés a skótok kezében van. London régóta Washington lojális stratégiai partnere, megbízható szövetségese a NATO-ban, és a legtöbb amerikai katonai beavatkozás támogatója a Közel-Keleten. Ez a partnerség csupán akkor vált kérdésessé, amikor a brit parlament tavaly nem járult hozzá, hogy a brit légierő csatlakozzon a tervezett amerikai beavatkozáshoz Szíriában.

Fiona Hill, a tekintélyes amerikai Brookings Intézet elemzője úgy vélte, Washington remélte, hogy nem kell véleményt formálnia az ügyben, és a függetlenségi kérdés egy idő után magától lecseng. "Az utolsó hetekig senki nem hitte, hogy ez (a függetlenség) megtörténhet. Most kezdenek igazán elgondolkodni rajta" - tette hozzá az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) agytrösztje, az Országos Hírszerzési Tanács korábbi szakértője.

Az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a függetlenség esetén kérdésessé válik például, mi lesz az Egyesült Királyság katonai szállító-repülőgépeinek skóciai gyártásával, és az ott állomásozó brit nukleáris tengeralattjáró-flottával. Amerikai diplomaták pedig attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság felbomlása mindkét felet gyengíti gazdaságilag, sőt elvezethet ahhoz, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót. Ez pedig gyengítheti Washington befolyását Brüsszelre.

A nyugati országokon kívül ugyancsak kevés olyan országot találunk, amely támogatja Skócia függetlenedését. Miközben a korábban brit gyarmati uralom alatt álló Indiától valamennyi szimpátiát várhattak volna a skótok, az újonnan beiktatott külügyminiszter, Szusmá Szvarádzs egy szeptember 8-án tartott sajtótájékoztatón elborzadásának adott hangot az Egyesült Királyság felbomlásával kapcsolatos kérdésre. "Isten őrizz" - mondta. Miután egy tisztségviselő fülébe suttogta, hogy a döntés mégiscsak a skótoké, Szvarádzs javította az önkéntelenül kimondott szavakat: "A döntés Skócia népétől függ".

 

 

Skócia az elszakadásról szavaz. Fotó: MTI (galéria)


A szakadár törekvések rendkívül érzékeny kérdésnek számítanak Oroszországban, így Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter leggyakrabban elmondott megjegyzése a témában az, hogy a skót tartomány jövője brit belügyi kérdés. Putyin még januárban - vagyis a dél-ukrajnai Krím félsziget márciusi Oroszországhoz csatolása előtt - így nyilatkozott a népszavazásról: "Semmi közünk hozzá. Ez Nagy-Britannia saját gondja. Úgy vélem, minden népnek joga van az önrendelkezéshez. Mindenesetre nem szabadna elfelejteni, hogy megvannak az előnyei egy egységes, erős államnak is".

Peking, amely elutasít bármiféle külső beavatkozást a Tibettel vagy Tajvannal kapcsolatos kérdésekben, ugyancsak aggódva követi a Skóciában kibontakozó eseményeket. Kína ugyan nem tette közzé hivatalos álláspontját, a People's Daily című napilapban - a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjában - a héten megjelent kommentár azonban leszögezte: "nem kétséges, hogy ez mindkét fél számára vesztes helyzetet teremt".

A 23 milliós - Kína által magának követelt - Tajvan egyik tisztségviselője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a referendum a demokratikus magatartás és folyamat szemléltetése, és világra szóló értéket teremt az, hogy egy térség jövőjéről lakosai dönthetnek.

A függetlenség mellett kampányoló skótok legtöbbször a Svédországgal a XX. század elejéig uniót alkotó, majd békés úton elszakadt Norvégiát idézik fel példaként arra, milyen országot képzelnek el maguknak. A virágzó skandináv olaj- és gáztermelő, nagyvonalú jóléti rendszerrel rendelkező állam képviselői azonban nem teljesen értenek egyet a párhuzammal, és óva intik a skótokat attól, hogy elszámítsák magukat.

Erna Solberg norvég miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek kijelentette: "mást jelent kilépni egy unióból, amely olyan hosszú ideje áll fenn, mint a skótok és a britek közötti szövetség. Nem tudok mit ajánlani a skótoknak, úgy vélem azonban, hogy hatalmas fába vágják a fejszéjüket, és ennek a vállalkozásnak rendkívül bizonytalan a kimenetele".


08:07 - Megkezdődött a voksolás

Megkezdődött csütörtök reggel a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthetnek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

A referendumon a 16. életévüket betöltött, életvitelszerűen Skóciában élő brit, illetve európai uniós és nemzetközösségi állampolgárok vehetnek részt.

Az érdeklődés példátlan arányú: a 4,4 millió szavazásra jogosult skóciai lakosból a szeptember 2-i határidőig 4,29 millió, vagyis hozzávetőleg 97 százalék regisztráltatta voksolási szándékát. Szakértők 80 százalék feletti tényleges részvételre számítanak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kíván szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk adná voksát az elszakadásra Nagy-Britanniától.

 

 

 

 

Skócia az elszakadásról szavaz. Fotó: MTI (galéria)


Így a referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a bizonytalan, vagy preferenciájukat titkoló szavazók 600 ezresre becsült táborából hányan vesznek részt a referendumon, és merre szavaznak.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője 2012 januárjában jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.

A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt - többhavi kormányközi tárgyalássorozat után - Salmond és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.
A megállapodás alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A szavazólapon az "igen" vagy a "nem" válaszlehetőséget lehet bejelölni.

A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - tartanak nyitva; a népszavazás végeredményét a skót választási hatóságok péntek reggelre ígérik. Újraszámlálást az egyes körzetekben kizárólag valamely szabálytalanság gyanúja esetén lehet elrendelni, szoros szavazatarányra hivatkozva nem.

A szavazás végén várhatóan nem közölnek exit poll-eredményeket.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállt egy kigyulladt utasszállító

A jetBlue 1416-os járata, 147 emberrel a fedélzetén a kaliforniai Long Beachből a texasi Austinba… Tovább olvasom