Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Spanyol vasúti tragédia: 80-ra nőtt az áldozatok száma, hétnapos gyász

A balesetnek mintegy 140 sebesültje van. A vezető beismerte a sebességtúllépést, hétnapos gyászt rendeltek el Spanyolországban. Megrázó fotók és videó!
Csütrötök

Európa egyik legsúlyosabb vasúti balesete Spanyolországban

Minden idők egyik legsúlyosabb európai vasúti balesete következett be szerda éjjel a spanyolországi Galiciában, a zarándoklatairól híres Santiago de Compostelától pár kilométerre. A csütörtök esti hivatalos tájékoztatás szerint 80-an vesztették életüket, és mintegy 140-en megsérültek, közülük harminc állapota válságos.

A galiciai autonóm kormányzat hétnapos helyi, a madridi háromnapos országos gyászt hirdetett. I. János Károly király, valamint Fülöp herceg trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját a gyász jeléül. Mariano Rajoy kormányfő, aki Santiagóban született, csütörtök reggel a tragédia helyszínére utazott. Felkereste a baleset helyszínét, és ellátogatott egy kórházba, ahol sérülteket ápolnak. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A szerelvény Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utas és a négyfős személyzet tartózkodott rajta. A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület közelében, ahol 80 kilométer a megengedett sebesség óránként.

A spanyol EFE hírügynökség a vizsgálatot végzők köréből úgy értesült, hogy a tragédia után a mozdonyvezető elismerte, a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. Erről rádióbeszélgetéseinek felvételei is tanúskodnak. A két mozdonyvezető sértetlen maradt.

Négy vagon borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből. "A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban.

Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Volt olyan közelben lakó, aki földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában. A belügyminisztérium kizárta, hogy a vonat kisiklását terrorcselekmény okozta volna.

A katasztrófa helyszíne környékére nagyon sok mentőautó érkezett. Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt a közelben egy épületet, amelyben segítő személyzet, pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket - közölte Mario Pardo polgármester. A helyi lakosokat véradásra kérték.

Csütörtökön van Galicia és egész Spanyolország védőszentjének, Szent Jakab apostolnak (Santiago) az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

A Renfe spanyol vasúttársaság elnöke azt közölte, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és a baleset napján esett át felülvizsgálaton. Julio Gómez-Pomar Rodríguez egy kereskedelmi rádiónak azt mondta: "Amit tudunk, az, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és azon a reggelen esett át felülvizsgálaton". A szolgálatban lévő mozdonyvezető ellen eljárást indított a galiciai legfelső bíróság.

A szerdai katasztrófa az egyik legsúlyosabb Spanyolország és egész Európa történetében. Mintegy hetven éve, 1944-ben egy Galiciába tartó vonat egy alagútban ütközött egy másik szerelvénnyel. Hivatalos adatok szerint 78 ember halt meg, de a spanyol sajtó szerint a Franco-rezsim eltitkolta a valódi nagyságrendet, és a halálos áldozatok tényleges száma elérte az ötszázat is. Egy másik szerencsétlenségnek 1972-ben 77 halálos áldozata volt, amikor Spanyolország déli részén kisiklott a Cádiz és Sevilla között közlekedő vonat.

Hétnapos gyászt rendeltek el

Hétnapos gyászt rendeltek csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, abban az autonóm közösségben, ahol előző nap - a legfrissebb adatok szerint - 78 halálos áldozattal és mintegy 140 sérülttel járó vonatszerencsétlenség történt.

I. János Károly király, valamint Fülöp herceg, a trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját a gyász jeléül.

Santiago de Compostelába csütörtök délelőtt megérkezett Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki a városban született. Felkeresi a baleset helyszínét és ellátogat egy kórházba, ahol sérülteket ápolnak.

A hatóságok egyelőre nem nevezték meg a baleset lehetséges okát. A belügyminisztérium szóvivője elmondta, azt már kizárták, hogy a vonat kisiklását terrorcselekmény okozta volna.

A Renfe spanyol vasúttársaság elnöke azt közölte, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és a baleset napján esett át felülvizsgálaton. Julio Gómez-Pomar Rodríguez egy kereskedelmi rádiónak azt mondta: "Amit tudunk, az, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és azon a reggelen volt felülvizsgálaton".

Hozzátette, hogy ezeket a szerelvényeket minden megtett 7500 kilométer, majd 50 ezer kilométer, majd 150 ezer kilométer után felülvizsgálnak. Ez esetben rendben voltak a karbantartását és felülvizsgálatát tanúsító okmányok.

A szerencsétlenül járt vonatot irányító mozdonyvezető sajtóinformációk szerint elismerte, hogy jóval túllépte az érintett vonalszakaszon megengedett sebességet.

A szerdai katasztrófa az egyik legsúlyosabb Spanyolország történetében. Mintegy hetven éve, 1944-ben egy Galiciába tartó vonat súlyos balesetében 78 ember meghalt. Egy másik szerencsétlenségnek 1972-ben 77 halálos áldozata volt, amikor Spanyolország déli részén kisiklott a Cádiz és Sevilla között közlekedő vonat.

Beismerte a sebességtúllépést a mozdonyveze

Beismerte a Spanyolországban szerdán szerencsétlenséget szenvedett vonat vezetője, hogy jelentősen túllépte a megengedett sebességet.

A legfrissebb adatok szerint a katasztrófának 77 halálos áldozata és 131 sérültje van.

A spanyol EFE hírügynökség a vizsgálatot végzők köréből úgy értesült, hogy a tragédia után a mozdonyvezető elismerte, a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. Erről rádióbeszélgetéseinek felvételei is tanúskodnak.

Az egyik legsúlyosabb európai vasúti szerencsétlenségből mindkét mozdonyvezető sértetlenül került ki.


Drasztikusan megnőtt az áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint 77 halálos áldozata és 131 sebesültje van a szerda esti spanyolországi vonatbalesetnek.

A mentés a reggeli órákban még zajlott, a felborult és összeroncsolódott kocsikból tűzoltók próbálták meg kiszabadítani a bennragadtakat, és a helyszínt ellepték a mentőautók.

E
z volt az utóbbi 25 év legsúlyosabb vonatszerencsétlensége Európában.

A média szerint a szuperexpressz a megengedettnél jóval gyorsabban haladt, amikor egy kanyarban kisiklott a spanyolországi Galicia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela mellett. A kormány abból a feltételezésből indul ki, hogy baleset történt.

A vonat lakott terület mentén egy éles kanyarban siklott ki, ahol 80 kilométer a megengedett sebesség óránként. Ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott.

A szerelvény Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, és 247-en tartózkodtak rajta.

Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt. Madridi közlés szerint a compostelai születésű Mariano Rajoy spanyol kormányfő csütörtökön a tragédia helyszínére utazik.

Szerda

Kisiklott egy szuperexpressz szerda este a spanyolországi Galicia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela mellett. A balesetnek legalább 69 halálos áldozata és 143 sérültje van hivatalos közlés szerint, a mentés még nem fejeződött be. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a szuperexpressz a megengedettnél jóval gyorsabban haladt abban a kanyarban, amelyben kisiklott.

A katasztrófamentők eddig 65 holttestet találtak a roncsok között, négy sérült pedig meghalt kórházba szállítása után - mondta egy hatósági szóvivő, de hozzátette, hogy vannak olyan kocsirészek, amelyeket még nem tudtak átkutatni a mentők.

Vasúti tragédia Spanyolországban - több tucat halott. Megrázó fotók! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület mentén, amelyek miatt ott 80 kilométer a megengedett sebesség óránként. Ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott. A pályaszakaszt 2011 decemberében adták át a forgalomnak. A Renfe állami vasúttársaság szóvivője azt mondta: az esetet balesetnek tekintik, és még tart okának megállapítása.

A vonat Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utas és a négyfős személyzet tartózkodott rajta.

Az El País szerint a sérültek közül öten kómában vannak. A lap az utóbbi 40 év legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének nevezte a tragédiát.

A katasztrófa helyszíne környékére nagyon sok mentőautó érkezett. Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt a közelben egy épületet, amelyben segítő személyzet, pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket - közölte Mario Pardo polgármester. A helyi lakosokat véradásra kérték.

Vasúti tragédia Spanyolországban - több tucat halott. Megrázó fotók! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az első televíziós képeken látszott, hogy négy kocsi borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből.

"A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban.
Egy másik szemtanú szerint a második kocsi kigyulladt.

Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Volt olyan közelben lakó, aki földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában.

Madridi közlés szerint Mariano Rajoy kormányfő csütörtök reggel a tragédia helyszínére utazik. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

Olvasóink írták

 • 3. queenmargareth1 2013. július 25. 20:29
  „80-as nál 190-re csak úgy???kicsit fura...”
 • 2. Smerdis 2013. július 25. 16:51
  „1. Óperenciás 2013.07.25. 12:48

  na, akkor ezek szerint Te már le is folytattad a nyomozást és megállapítottad, hogy emberi mulasztás történt. szép munka! de az is lehet, hogy csak egy szerencsétlen h. vagy, aki nulla információval a birtokában mások fölött csípőből ítélkezik.”
 • 1. Óperenciás 2013. július 25. 12:48
  „Teljesen érthetetlen, hogy lehet ennyire felelőtlen egy mozdonyvezető.
  Azt tudjuk, hogy a spanyolok imádnak száguldozni.
  Sokan ezt a Moto GP-ben élik ki, de jó eredményeket ért el az F1-ben is egy Alonso nevű spanyol törpe.
  A masinisztára viszont nagyon is ráillik az "őrült spanyol" jelző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogatás egy kínai idősotthonban - 11 ember meghalt

Gyújtogatás miatt ütött ki tűz Kína Hejlungcsiang tartományának egyik öregek otthonában péntekre virradóra. Tovább olvasom