Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Sri Lanka elnöke szerint véget ért a polgárháború

Sri Lanka elnöke kedden bejelentette, hogy országa hadserege "megsemmisítő győzelmet" aratott a lázadó tamil tigrisek felett.
"Végképp legyőztük a terrorizmust" - mondta Sri Lanka elnöke, Mahinda Rajapakse az ország parlamentjében, a nemzethez intézett televíziós beszédében. Az államfő elmondása szerint a tamil tigrisek feletti győzelem mindenki számára nyereség az országban. Az elnök hozzátette: a sikert nem szabad úgy látni, mintha a szigetországban élő tamil kisebbséget győzték volna le. Sri Lankán, a korábbi Ceylon szigetén a tamil tigrisek vasárnap, a szervezet honlapján nyilvánossá tett üzenetükben bejelentették, hogy harcuk "keserű véghez érkezett", és nincsen más választásuk, mint a fegyverletétel.

Ez a bejelentés azt jelezte, hogy Ázsia leghosszabb ideje tartó polgárháborúja 25 év után véget érhet. Az utóbbi hónapokban a támadásokat erősítő kormányerők pénteken értek el döntő győzelmet: elvágták a tengerparttól a tamil lázadókat, akik egy pár négyzetkilométeres területre szorultak vissza.

A sziget 61 éve kapta vissza függetlenségét Nagy-Britanniától, és a jelentős többségben lévő szingalézek 1948 áprilisában olyan állampolgársági törvényt fogadtak el, amelynek értelmében a főként az ültetvényeken dolgozó tamil kisebbség csaknem fele nem kapott szavazati jogot. Közülük ugyanis sokan Indiából vándoroltak be. Válaszul a tamilok megalapították a Szövetségi Pártot, melynek célja volt a tamil kisebbség jogainak kivívása. 1956-ban az állam egyedüli hivatalos nyelve a szingaléz lett. A két népcsoport közötti szakadék tovább mélyült 1971-72-ben, amikor a colombói parlament új felsőoktatási törvényt és ugyancsak új alkotmányt fogadott el, amelyeket a tamilok súlyos diszkriminációként éltek meg. A független tamil állam megalapításának elképzelése 1974-ben merült fel először, majd két évvel később, valamennyi tamil párt részvételével, létrejött az Egyesült Tamil Felszabadítási Front, melynek örököse lett a terrortámadásokra is kész Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (röviden: Tamil Tigrisek, TT) nevű szervezet. A TT-t az EU valamennyi tagállama, továbbá India, az Egyesült Államok és Kanada is terroristának tekinti. A konfliktusban több mint hetvenezer ember halt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés a Harvardon

Meglőttek hétfőn egy férfit a világhírű amerikai egyetemen, a Harvardon. A rendőrség annyit közölt,… Tovább olvasom