Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Svájc megtiltja 188 líbiai vezető beutazását

A svájci hatóságok megtiltják 188 líbiai személyiség, köztük az első számú vezető, Moammer Kadhafi és családja beutazását az országba a Tripoli és Bern közti diplomáciai válság közepette - jelentette vasárnapi számában az Oea című líbiai lap.
Az egyik Kadhafi fiúhoz, Szeif al-Iszlámhoz igen közel álló lap szerint, amely egy "magas rangú líbiai személyiséget" idéz, a svájci listán rajta vannak Kadhafin és családján kívül az Általános Népi Kongresszus (parlament) és a kormány tagjai, valamint gazdasági, katonai és biztonsági vezetők.

Svájc és Líbia viszonyát súlyosan megterhelte az úgynevezett Hannibal-ügy, amely nem sokkal Kadhafi egyik fiának svájci botránya után robbant ki. A fiú, Hannibal Kadhafi és várandós felesége 2008 júliusában került szorult jogi helyzetbe Svájcban. A hatóságok két napon át nem engedélyezték nekik az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat is bántalmaztak.

Svájc a néhány nappal később - szerinte ártatlanul - lefogott Max Goeldi és Rachid Hamdani svájci állampolgárok kiszabadulásáért a legmagasabb szinten járt közbe. A két svájci üzletember 2008-ban két hetet, majd tavaly ősszel közel két hónapot töltött őrizetben, azóta hazájuk tripoli nagykövetségén tartózkodnak. Egyikük ellen végül megszüntették az eljárást, a másikat négy hónapra ítélték.

Az Oea által idézett líbiai illetékes szerint a mostani svájci döntés "elsősorban Svájc érdekeinek okoz kárt", mert "ha nem vonják vissza, (Tripoli) a kölcsönösség elvén alapuló elrettentő intézkedésekkel válaszol. (...) A válság svájci súlyosbítása annak ellenére történik, hogy tavaly látogatást tett a svájci elnök, és bocsánatot kért azokért a visszaélésekért, amelyeket Hannibal Kadhafi líbiai diplomata és családja elszenvedett a genfi kantonban."

A lap nem írta, mikor lép életbe a svájci döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombát találtak - 20 ezer embert evakuáltak

Húszezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét vasárnap a észak-franciaországi Caen városában, ahol… Tovább olvasom