Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Svéd választások: a kormányzó baloldali koalíció nyerte a voksolást az előzetes eredmények alapján

Az ellenzéki jobbközép választási szövetség a voksok 40,3 százalékát szerezte meg.

A svéd parlamenti választásokon a 6004 szavazókörzetből 6000-ben leadott szavazatok összeszámlálása - 99,8 százalékos feldolgozottság - alapján a voksok 40,6 százalékát kapta meg a kormányzó baloldali koalíció, az ellenzéki jobbközép választási szövetség a voksok 40,3 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt végzett a szavazatok 17,6 százalékával.

Összesen 6300 jelölt szállt versenybe a 349 parlamenti mandátum mellett 20 megyei tanács és 290 önkormányzati gyűlés helyeiért.

A baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese az előzetes eredmények szerint 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Méréskelt Párt, Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok - Szövetségként ismert - jobbközép koalíció 143-at. Az SD majdnem 5 százalékponttal szerzett több szavazatot a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, ami azt jelenti, hogy most 62 képviselői helye lesz a múltkori 49 után a mandátumelosztási szabályok miatt.

Az SD vezetője, Jimmie Akesson - bár a voksok 20 százalékára számított - bejelentette, hogy pártja a választások győztese. "Hatalmas befolyásra tettünk szert abban, hogy mi fog történni Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években" - mondta Akesson párttársainak.

Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a Szövetség miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította, mondván: "Az egész választás során világosan fogalmaztunk. A Szövetség nem fog együtt kormányozni, és nem vitatja meg a kormányalakítást a Svéd Demokratákkal. Egy náci gyökerű párt soha nem lesz képes felajánlani semmilyen felelős dolgot, csak gyűlöletet" - tette hozzá.

A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor felszólította Stefan Löfven kormányfőt a lemondásra. "Ennek a kormánynak vége" - fogalmazott Kristersson. Kijelentette: először őt illeti meg a jog, hogy megkísérelje a kormányalakítást.

Löfven visszautasította Kristersson felszólítását - kijelentette, hogy továbbra is miniszterelnök kíván maradni -, és sürgette a baloldali koalíció pártjainak felelősségteljes együttműködését, egy erős kormány megalakítását. Közölte: minden tisztességes pártnak meg kell várnia a végleges eredményt. Elismerte, hogy a kormányalakítás ezúttal elhúzódhat.

A végleges választási eredményt várhatóan szerdán teszik közzé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késes támadás Párizsban - afgán állampolgárt gyanúsít a rendőrség

Késes támadás Párizsban - afgán állampolgárt gyanúsít a rendőrség
Legalább heten, köztük négyen súlyosan megsebesültek. Tovább olvasom