Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Százezrek a londoni melegfelvonuláson

Nagy-Britannia - A szervezők becslései szerint csaknem egymillióan csatlakoztak a szombati londoni melegfelvonuláshoz. A népünnepély jellegét öltő tarka parádét számos zenei és egyéb kulturális rendezvény kísérte.
A felvonulás - amelyen részt vett Boris Johnson, a brit főváros konzervatív polgármestere is - a Baker Streetről indult, végigvonult az Oxford Streeten és a Regent Streeten, és a Piccadillyt érintve a Trafalgar tér volt a végállomás, ahol hatalmas színpad várta a tömeget, folyamatos koncertekkel és színpompás táncelőadásokkal.

A Soho vigalmi negyedében hajnalig tartó utcabál kezdődött, kirakodóvásárral, ételpultokkal, utcai mutatványosok tömegével.

A rendezvény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő százezreknek; így a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.

A Whitehallról nyílik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó kis utca, a Downing Street.

Boris Johnson polgármester - aki minden évben a menet élén halad - kijelentette: a londoni melegparádé "az év legnagyobb várakozással övezett eseményei közé tartozik". A konzervatív politikus hozzátette: büszke arra, hogy "Londonban mindenki vállalhatja önmagát".

A szombati rendezvényen megünnepelték a Gay Liberation Front nevű kampányszervezet megalakulásának 40. évfordulóját is. Ez a nagyon sokszínű, eredetileg New Yorkban alakult és meglehetősen radikális érdekcsoport indított először nyílt közéleti kampányt a melegjogok teljes körű nagy-britanniai elismertetéséért, és a szervezet rendezte az első londoni melegfelvonulást is.

A rendezvény hivatalos szervezője ma már a Pride London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a melegekkel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

A londoni melegfelvonulás fő támogatói között van a főváros polgármesteri hivatala, valamint az országos szakszervezeti szövetség (TUC), amely a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is külön pavilonnal volt jelen a rendezvények központi helyszínén, a Trafalgar téren.

Olvasóink írták

 • 7. purgator 2010. július 05. 00:46
  „6. hozzászólás Ferrer 2010.07.04. 18:57
  Ez így együtt jár? Te érzed... Jobbikos én sem vagyok, meg zsidó sem, de főleg buzi nem. További kellemes hőhullámokat. A mocskosságon pedig segít például a víz + szappan.”
 • 6. Ferrer 2010. július 04. 18:57
  „3. hozzászólás purgator
  Természetesen, sőt, képzeld, nem vagyok jobbikos, így mocskos zsidó is vagyok!”
 • 5. purgator 2010. július 04. 01:04
  „Addig szaggatják a liberót, míg kötelező lesz?”
 • 4. cumania 2010. július 04. 00:55
  „2. Itt tartunk, de lassan ott, hogy az lesz a mocsok, aki nem buzi! :(”
 • 3. purgator 2010. július 04. 00:25
  „moderálva”
 • 2. Ferrer 2010. július 03. 22:28
  „MO-n meg még mindig ott tartunk, hogy "hőőőő mocskos buzik, mocskos buzik, hőőőő!!!"
  Szerintem diversitas delectat.”
 • 1. cumania 2010. július 03. 22:06
  „Ott is elkelne a Jobbik, majd rendet csinálnának! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz áldozat egy tartálykocsi robbanásában

Kongói Demokratikus Köztársaság - Több mint 220 ember vesztette életét és mintegy 110-en sérültek… Tovább olvasom