Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Százezrek emlékeztek a bostoni merénylet

Incidens nélkül ért véget vasárnap este a londoni maratoni futóverseny.
A bostoni maratonon elkövetett merénylet áldozatainak emléke előtt tisztelegve, rendkívüli biztonsági készültség közepette, de incidens nélkül ért véget vasárnap este a londoni maratoni futóverseny.

Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvényét hat nappal a bostoni maratonon elkövetett, három emberéletet kioltó, 170-nél több súlyos sérülést okozó robbantásos merénylet után bonyolították le, s a szervezők az amerikai nagyvárosban végrehajtott támadás áldozatainak és sérültjeinek szentelték a londoni versenyt.

A vasárnapi londoni maraton startja előtt - az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően - harminc másodperces csenddel adóztak a bostoni áldozatok emlékének. A megemlékezés kezdetét és végét sípszó jelezte, és a 30 másodperc letelte után a 36 ezer versenyző és a több százezres nézőközönség városszerte hallható tapsviharban tört ki.

A délkelet-londoni Blackheath városrész és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén becslések szerint 650 ezer néző gyűlt össze.

Számos futó fekete szalaggal a mezén vágott neki a távnak. A versenyt rendező Virgin London Marathon bejelentette: minden olyan futó után, aki teljesítette a távot, két fontot - mintegy 700 forintot - fizetnek be a bostoni merényletben meghaltak hozzátartozói, illetve a sérültek megsegítésére létrehozott The One Fund Boston alapba.

Az utolsó célba érők vasárnap kora este, mintegy hat órával a start után érkeztek meg a palota előtti térre.

Az egyes kategóriák győzteseinek Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - adta át a díjakat. Harry a verseny után a BBC-nek kijelentette: "egyetlen pillanatra sem merült fel" az a lehetőség, hogy biztonsági megfontolásokból esetleg ne ő adná át a díjakat.

A tavalyi londoni maratonon is Harry herceg volt a fő díjátadó.

A szervezők azt már közvetlenül a bostoni merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.

A Scotland Yard ugyanakkor közölte, hogy teljesen felülvizsgálták a londoni maraton biztonsági előkészületeinek terveit, és ennek jegyében 40 százalékkal megnövelték a rendezvény biztosítására kirendelt rendőri létszámot. Ez a hivatalos közlemény szerint azt jelentette, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőrt vezényeltek London utcáira vasárnap, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísértek.

A szervezők és a hatóságok mindazonáltal nem rendeltek el semmilyen korlátozást a vasárnapi londoni versennyel kapcsolatban, a nézők vihettek magukkal táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, a rendőrség csak annyit kért, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül.

Nem módosították London terrorkészültségi szintjét sem.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű fenyegetettségi szint szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".

Korábban írtuk:

A férfiaknál az etióp Tsegaye Kebede, a nőknél pedig a kenyai Priscah Jeptoo nyerte a vasárnapi londoni maratoni futóversenyt, amelyet rendben lebonyolítottak az után, hogy az elmúlt hét végén a szintén nagy hagyományú Boston Maraton véres merényletbe torkollott, és a robbantásos terrorakcióban hárman meghaltak, csaknem 180-an pedig megsebesültek.

A mezőny a bostoni áldozatokra emlékezve félperces gyászszünet után, fekete szalagot viselve - szigorú biztonsági intézkedések közepette - vágott neki a 42 195 méteres távnak, amelyet a 2010-es győztes Kebede teljesített a leggyorsabban, és nyert meg a 2011-es első, kenyai Emmanuel Kipchirchir Mutai előtt.

A nőknél a kenyaiak olimpiai és világbajnoki ezüstérmese, Priscah Jeptoo diadalmaskodott.

Eredmények:

férfiak:
1. Tsegaye Kebede (etióp) 2:06:04
2. Emmanuel Kipchirchir Mutai (kenyai) 2:06:33
3. Ayele Abshero (etióp) 2:06:57

nők:
1. Priscah Jeptoo (kenyai) 2:20:15
2. Edna Ngeringwony Kiplagat (kenyai) 2:21:32
3. Yukiko Akaba (japán) 2:24:43

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni robbantás: A merénylő még mindig súlyos állapotban

A 19 éves fiatal sok vért vesztett az őt két ponton - a nyelvén és a tarkóján - érő sérülés miatt -… Tovább olvasom