Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Szemléletváltást sürget Gázában az amerikai elnök

Palesztina - Szemléletváltást sürgetett a Gázai övezet izraeli blokádját illetően szerdán az amerikai elnök, amikor fogadta a Fehér Házban Mahmúd Abbász palesztin elnököt.
A találkozót követően Barack Obama úgy fogalmazott, hogy a fennálló helyzet Gázában elfogadhatatlan, "jobb megközelítésre" van szükség. Kifejtette: "új fogalmi keretet" kell kidolgozni a három éve tartó izraeli blokád kapcsán.

Felhívta Izraelt: minden érintettel működjön együtt, hogy megoldást lehessen találni a gázai problémára. Sürgette, hogy Izrael fogja vissza a vitatott területeken a telepépítési tevékenységet. A palesztinokat pedig arra szólította fel: előzzenek meg minden olyan cselekményt, amely összeütközéshez vezethet.

Obama és Abbász találkozójára bő egy héttel azután került sor, hogy Izrael május 31-én megtámadott egy segélyflottillát, amely a Gázai övezetet sújtó izraeli blokád elleni tiltakozásul igyekezett a térségbe. A kommandós akcióban kilenc török palesztinbarát aktivista vesztette életét. Izrael a blokáddal akarja megakadályozni, hogy a Gázában hatalmon lévő radikális szervezet, a Hamász fegyverekhez juthasson.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya további 400 millió dollárnyi segélyt küld a palesztinoknak a Gázai övezetbe, amit a palesztin elnök "pozitív jelnek" értékelt.

Obama hangot adott azon reményének, hogy "valódi haladást" lehet elérni a következő hónapokban a közel-keleti békefolyamatban, ha az izraeliek és a palesztinok elkötelezik magukat a közvetlen tárgyalások mellett. Hangsúlyozta: mindkét fél a békés megoldás híve, törekedniük kell egy olyan légkör megteremtésére, amely elősegíti, hogy "tényleges áttörést" lehessen elérni.

A találkozón Mahmúd Abbász palesztin elnök azt hangoztatta, hogy Izraelnek meg kell szüntetnie a palesztin nép elleni ostromot. Hozzátette, az Izraellel való békés együttélésben gondolkodnak.

Olvasóink írták

 • 4. Hmmm... 2010. június 11. 07:55
  „Szerintem pedig nem surgetni kell, hanem cselekedni hatekonyan. Mas orszagokat erdekbol lerohan Amerika, neha a UN zaszlai alatt, itt pedig nagyon kesztyus kezzel banik az erintettekkel.”
 • 3. szilléri 2010. június 10. 21:34
  „Ez kb akkora baromság mintha az ss-nek kellene beszélgetnie a ,,belsőkörlettel" !

  A falon kívüliek másként látják mint a belüliek.

  Hát mintha amnéziába szenvednének a kiválasztottak !”
 • 2. Sziszifusz 2010. június 10. 18:17
  „"Persze szemléletváltásra van szüksége antiszemitáinknak is, akik a holokausztnál hozzák ezt fel mindig, holott időben és térben teljesen eltérő dolgokról van szó..."
  Az ideológia, a módszer és a végrehajtás ugyanaz!”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. június 09. 21:34
  „Szemléletváltásra valóban szükség lenne, mivel katasztrófa, ahogyan az izraeliek bánnak az övezettel. TV-ben láttam, és az Ember gyermeke c. film ugrott be róla (aki látta, tudja h mi a hasonlóság).

  Persze szemléletváltásra van szüksége antiszemitáinknak is, akik a holokausztnál hozzák ezt fel mindig, holott időben és térben teljesen eltérő dolgokról van szó - de ez már legyen az ő nyomoruk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia! Husky tépett szét egy csecsemőt

Egy háromhetes babát marcangolt szét egy husky a szülők házában Kanadában. Tovább olvasom