Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szenzáció! Szemmel vezérelhető mobiltelefon

Szemmel vezérelhető mobiltelefont mutatott be a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató. A barcelonai Mobil World konferencián kiállított készüléken a fülhallgatókhoz kapcsolt elektródákkal segítségével, pusztán a szemmozgások alapján lehet hívásokat kezdeményezni és fogadni, vagy akár zenét hallgatni.
A fülhallgatóhoz kapcsolt elektródák azt a szakemberek által régóta ismert jelenséget használják ki, hogy a szemgolyó elülső és hátulsó pólusa között potenciáldifferencia létezik. A szemgolyók mozgásával bekövetkező potenciálváltozásokat, úgynevezett elektro-okulogrammokat (EOG) az orvostudomány elsőként a 20 század első felében kezdte kutatási célra, elsősorban diagnosztikai célokra használni.

A szemmozgás-érzékelő rendszer még a becsukott szemhéjjal történő szemmozgások potenciálváltozásait is képes érzékelni, a fejlesztőknek mindössze egy olyan szoftvert kellett írniuk, amely az elektródákból érkező jelekhez rendeli a telefon fontosabb funkcióit.

A zenelejátszás indításához, megállításához a felhasználónak határozottan jobbra, majd balra kell mozgatnia a szemét. Egy adott dal átugrásához a szemgolyót kétszer jobbra kell mozdítani.

A hangerő vezérlése már több gyakorlatot igényel: hangosításhoz a szemgolyót fölfelé, majd az óramutató járásával megegyező irányba, halkításhoz pedig szintén fölfelé, majd az ellenkező irányba kell forgatni.

A DoCoMo szerint az eszköz még csak prototípusként létezik, de a kísérleteik azt bizonyítják, hogy néhány éven belül a mobilok talán ehhez hasonló megoldásokkal lesznek vezérelhetők.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. február 17. 23:39
  „2. nem is ebben van az okosság hanem a teljesen mozgásképtelenek így tudnak majd működtetni dolgokat. Ez csak egy elgondolás még.”
 • 3. Timcsike 2010. február 17. 17:17
  „jó kis szemtorna. :-)
  de ha nyilvános helyen a szemedet össze-vissza forgatod... esetleg rosszat gondolnak rólad :-D”
 • 2. Laurens 2010. február 17. 16:11
  „pffu...hát ennek sok értelmét nem látom. kipróbáltam amit itten irnak...elég fárasztó lehet a szemnek.

  Fülessel ülsz a trolin...váltogatod a zenét, és jobbra kell nézned 2x...
  aki rád figyel azt hihet mutatni akarsz neki valamit...

  Ennek nem sok értelme van...Szerintem!”
 • 1. flexsnake 2010. február 17. 14:48
  „dik mán gazsi! Káncsáloknak jó a teló :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még idén vízummentessé válhat Bosznia

Van remény arra, hogy Bosznia-Hercegovina polgárai idén nyáron megkapják a vízummentes utazás… Tovább olvasom