Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Szerbia további tárgyalásokat javasol Koszovóról

Szerbia további tárgyalásokat javasol Koszovóról az ENSZ-közgyűlésnek szerdán beterjesztett határozattervezetében, jóllehet a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten úgy foglalt állást, hogy nem sérti a nemzetközi jogot a volt szerbiai tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása.
A belgrádi külügyminisztérium által közzétett határozattervezet leszögezi, hogy az egyoldalú elszakadás nem lehet elfogadható módja a területi viták rendezésének. A dokumentum értelmében az ENSZ-közgyűlés felhívná a feleket, hogy miután "nem sikerült egyetértésre jutniuk Koszovó egyoldalúan kihirdetett függetlenségének következményeiről, (...) párbeszéd útján találjanak kölcsönösen elfogadható megoldást minden nyitott kérdésre a régió békéje és biztonsága érdekében".

A Beta szerb hírügynökség szerint a határozattervezet nem tartalmazza azt az eddig hangsúlyos szerb követelést, hogy nyissák meg újra a tárgyalásokat Koszovó jogállásáról. Pristina erről hallani sem akar, a koszovói albán álláspont szerint a terület státusa eldöntött tény, nincs róla mit tárgyalni.

A szerb külügyminisztérium közlése szerint a határozati javaslatot "nemzetközi szereplők széles körével lefolytatott egyeztetés után" terjesztették elő, "ideértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamát". A dokumentumban nem említik az Európai Uniót, amely korábban azt javasolta Belgrádnak, hogy a 27-ekkel közösen terjesszen be határozatot az ENSZ-közgyűlés elé Koszovó ügyében.

A szerb külügyi tárca közölte, Vuk Jeremic szerb külügyminiszter szerdán New Yorkba utazott, ahol Ban Ki Mun ENSZ-főtikárral fog tárgyalni a koszovói helyzetről, illetve a BT-tagállamok ENSZ-nagyköveteivel egyeztet a jövő hétre tervezett, Koszovónak szentelt rendkívüli BT-ülés előtt.

Az ENSZ-közgyűlés azért foglalkozik a hágai Nemzetközi Bíróság döntésével, mert formailag - noha Szerbia volt a kezdeményező - ez a fórum kérte föl a taláros testületet állásfoglalásra. A bíróság megküldte tanácsadó véleményét a szeptember közepén New Yorkban összeülő Közgyűlésnek, ahol majd határozatot fogadnak el a döntés tudomásulvételéről. Várhatóan nem a szerb előterjesztés lesz az egyetlen határozati javaslat a Közgyűlés előtt; hírek szerint a Koszovó függetlenségét pártoló országok is be fognak nyújtani egy határozattervezetet.

Szerbiában csalódottan fogadták a hágai bíróság július 22-i döntését; a tanácsadó vélemény nyomán megfigyelők szerint jelentősen megnőhet a Koszovó államiságát elismerő országok száma. Jelenleg a világ 69 állama ismeri el Koszovót függetlennek, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió tagállamainak háromnegyede - köztük Nagy-Britannia, Franciaország és Németország -, továbbá Törökország, Szaúd-Arábia és Japán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körülzárt egy várost Kínában az árvíz

Több mint 30 ezer ember esett csapdába Északkelet-Kínában a két hete tartó esőzések miatt kialakult… Tovább olvasom