Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szigorodott a KRESZ Szlovákiában

Február elsejétől szigorodtak a közlekedési szabályok Szlovákiában. Lakott területen az eddigi óránkénti 60 helyett 50 kilométeres a legnagyobb megengedett sebesség, az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon pedig legfeljebb 90 kilométer/óra sebességgel lehet közlekedni.
A tompított fényszóró egész évi kötelező használata minden járműtípusra vonatkozik, kivéve az olyan, vontatott járműveket, amelyek esetében ez valamilyen meghibásodás miatt lehetetlen.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a legnagyobb megengedett sebességet enyhén túllépőkkel szemben nem kívánnak túlzottan szigorúan eljárni. A bírságok táblázata is az óránkénti 20 kilométerrel nagyobb sebességtől számítja a büntetéseket.

A téli gumi használatát havas-hókásás vagy jégbordás úton a személykocsiknál, valamint a 3 és fél tonnánál kisebb összsúlyú teherjárműveknél minden kerék esetében kötelezővé tették, a többi járműfajta esetében pedig legalább az egyik hajtótengely kerekeire kell téli abroncsot felrakni.

Szigorodnak a szankciók is. Az eddigi legfeljebb két év helyett akár öt esztendőre eltilthatják a vezetéstől a súlyosabb szabálysértést elkövetőket. Az alkoholteszt elutasításáért 300-1300 eurós büntetést és egytől öt évig terjedő eltiltást szabhatnak ki. Ittas vezetésért 200-1000 eurós bírsággal sújthatók a gépjármű-vezetők, de akár azzal is, hogy három évig nem ülhetnek a volánhoz.

A rendszeresen szociális állam építését hangoztató, Robert Fico vezette szlovák kormánykoalíció bevezette, hogy közmunkával is "törleszthetők" a bírságok.

Ha valaki nem fizeti ki a bírságot, bevonják a jogosítványát. Helyette egy 15 napig érvényes engedélyt kap, vagyis esélyt arra, hogy kifizesse a büntetést. Mindez a külföldi gépjárművezetőkre is vonatkozik.

Olvasóink írták

 • 1. kilo 2009. február 01. 23:33
  „Talán el kellene olvasni a hírt, mielőtt hülyeségekkel traktálják az embereket...

  Az autópályák és gyorsforgalmi utak azon szakaszain lesz max 90, amelyek lakott településeken vezetnek át! Az autópályákon amúgy - tehát településen kívül - a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség továbbra is 130 kilométer.
  Viszont: a sztrádákon és a gyorsforgalmi utakon a minimális sebesség az eddigi 50 kilométerről óránkénti 80 kilométerre emelkedik.
  Azaz letakarítják az életveszélyes pukkant Ladákat és Golf I-eket.
  Ja igen, még valami. Elhatározták, és meg is fogják csinálni. Lehetne átjárni tanulni, kedves rendőreink :((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az egyik legnagyobb brit vitorlás roncsait

Egy amerikai magáncég azt állítja, hogy búvárai megtalálták az egyik legnagyobb brit vitorlást,… Tovább olvasom