Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Szijjártó: nem hangozhat el közös, uniós álláspont a vitában

Hétfőn kezdődik a második kormányközi fordulója az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló vitának New Yorkban.

Magyar közbelépésre nem hangozhat el közös európai uniós álláspont az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vita hétfői fordulójában, New Yorkban.

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: hétfőn kezdődik a második kormányközi fordulója az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló vitának New Yorkban.

Az országcsoportokat követően a magyar külügyminiszter kap először szót a vitában, ahol ismerteti a kormány 12 pontos álláspontját, és világossá teszi, hogy Magyarország mindaddig ellenzi a csomagot, amíg a kormány valamennyi pontja bele nem kerül. Szijjártó Péter emlékeztetett: a hét során Brüsszelben komoly előzetes egyeztetések zajlottak, "újra megpróbálták lenyomni a torkunkon azt, hogy legyen közös európai uniós álláspont".

Az Európai Tanács jogi szolgálata azonban Magyarország felvetésére világossá tette, hogy kizárólag akkor szólalhat fel az EU delegációvezetője vagy a soros elnökség, ha mind a 28 tagállam egységes akaratát tükröző álláspont van. Mivel ilyen nincs, hétfőn az EU delegációvezetője sem és a soros elnöksége sem szólalhat fel - mutatott rá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az East Riverbe zuhant New Yorknál egy helikopter, ketten meghaltak - fotók, videó

Az East Riverbe zuhant New Yorknál egy helikopter, ketten meghaltak - fotók, videó
Legalább ketten életüket vesztették, amikor hétfőre virradóra lezuhant helikopterük a New York-i… Tovább olvasom