Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szilveszteri szokások külföldön: piros alsó, szőlő és társaik

Berlin - Minden nép más dolgokhoz ragaszkodik, az olaszoknak piros alsónemű, a spanyoloknak szőlő hoz szerencsét szilveszter estéről újévre virradóra.
Olaszországban szinte kötelező a piros színű fehérnemű viselése: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január 1-jét. Az áruházak és az üzletek ilyenkor összes piros darabjukat kirakják a polcokra, legyen szó boxeralsóról vagy szépen szabott női bugyiról.

A spanyolok ezzel szemben egy gyümölcsre, mégpedig a szőlőre esküsznek, hitük szerint ez hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A spanyol szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Franciaországban ezzel szemben nem csapnak nagy parádét az óév búcsúztatásából, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak, tűzijáték helyett ínyencségekkel - pezsgővel, májpástétommal vagy épp osztrigával - köszöntik az újévet. Az ország legnagyobb szilveszteri mulatsága a párizsi Champs Elysées-n lesz. A híres sugárúton több százezer ember gyűlik össze.

A franciák a párizsi Champs Elysées-n mulatnak. Fotó: DM/DV
A franciák a párizsi Champs Elysées-n mulatnak. Fotó: DM/DV

Hatalmas tűzijátékkal üdvözlik 2011-et Londonban, a Temze partján álló óriáskeréknél. A folyónál minden évben több százezres tömeg gyűlik össze.

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét, a görögök ilyenkor vagy otthon múlatják az időt különböző játékokkal vagy kaszinóba mennek. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, a szerelemben lehet szerencsés.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A csehek újévi étele a lencse, amely a gazdagságot jelképezi.

A lencse ilyenkor az Egyesült Államokban - különösen az ország déli részén - is asztalra kerül. Pennsylvania államban - ahol sok német telepedett le korábban - a káposzta divatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegverekedés és 22 előállítás a görög kosárderbi után

Szaloniki - A görög rendőrség 22 személyt őrizetbe vett a PAOK Szaloniki-Olimpiakosz férfi… Tovább olvasom