Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szlovák-magyar külügyminiszteri találkozó lesz

Munkatalálkozót tart kedden a magyar és a szlovák külügyminiszter - jelentették be hétfőn Pozsonyban.
Balázs Péter és Miroslav Lajcák előbb a határ magyar oldalán, Rárospusztán közösen leteszik egy új Ipoly-híd alapkövét, majd Ipolytarnócon részt vesznek a határon átnyúló magyar-szlovák projektek ismertetésén - tájékoztatta Peter Stano, külügyminisztériumi szóvivő az MTI pozsonyi tudósítóját. A munkatalálkozóban a tárcavezetők a közelmúltban New Yorkban az ENSZ-közgyűlés idején egyeztek meg.

Ezt követően a két miniszter a szlovákiai Besztercebányán tárgyal. "Alapvetően arról van szó, hogy kiértékeljék a szeptember 10-i szécsényi szlovák-magyar kormányfői találkozón elfogadott 11 pontos program teljesítését. Mint ismeretes, a program célja a kétoldalú kapcsolatok javítása" - jegyezte meg a szóvivő.

A program végén Balázs Péter és Miroslav Lajcák előadást tartanak a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem diákjainak.

A magyar és a szlovák diplomácia vezetője szeptember végén New Yorkban egyeztetett a szécsényi kormányfői nyilatkozat végrehajtásáról.

"Rendkívül rövid határidőket szabtunk meg, a legtöbb akció október folyamán megtörténik vagy elkezdődik" - nyilatkozott akkor Balázs Péter, hozzátéve, hogy a két külügyminiszter le fogja tenni az asztalra az együttműködési projektek és a problémákat megoldó lépések listáját.

A felvázolt akcióterv konkrétumai között említette közös rendőrségi munkacsoport létrehozását, valamint a magas rangú látogatások jobb előkészítését. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: szakértők fogják kidolgozni azokat a módszereket, hogyan lehet a látogatásokat sokkal jobban előkészíteni, "hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan eset, amilyen előfordult". A miniszter nyilván Sólyom László magyar államfő esetére gondolt, akinek augusztus 21-én Révkomáromba tervezett látogatását a szlovák fél megakadályozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin felértékeli a kis EU-tagállamokhoz fűződő viszonyát

Az új német kormány az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezne a kis EU-tagországokhoz fűződő viszonyra… Tovább olvasom