Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szögesdrótkerítés épül a görög-török határon

Görögország szögesdrótkerítést épít a görög-török határon, hogy ezzel is elősegítse az illegális bevándorlók feltartóztatását.
Hónapokig tartó heves viták után a polgári védelem minisztériuma pénteken jelentette be, hogy felhúzzák a határkerítést. Két, egymással párhuzamos, 2.5-3 méter magas szögesdrótkerítést építenek ki 10,3 kilométeres hosszúságban a két ország természetes határának számító Évrosz folyó "gyenge pontjainál", Oresztiada város térségében.

A projekt megvalósítása közel 5,5 milliárd euróba kerül, s az Európai Unió alapjaiból finanszírozzák. A versenytárgyalást szeptemberben írják ki - közölte a minisztérium.

Idén januárban Hrisztosz Papucisz, a polgári védelem minisztere nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög-török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést, az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára. Törökország nem ellenezte az elképzelést, az Európai Bizottság viszont fenntartásainak adott hangot.

A falak vagy kerítések rövid távon jelentenek megoldást, de nem teszik lehetővé az illegális bevándorlás kérdésének strukturális megközelítését - jelentette ki akkor Michele Cercone, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szóvivője.

Az Európai Unióba igyekvő, de elfogott illegális bevándorlók mintegy fele próbál meg a görög-török határon keresztül bejutni az unióba.

Az afrikai országokon átsöprő lázadások után egyes európai országok a bevándorlási szabályok szigorítását szorgalmazták.

A Ta Néa című görög napilap egy héttel ezelőtt azt írta, hogy Görögország 120 kilométeres hosszúságban árkot ás az Évrosz közelében, hogy megóvja a régiót az árvizektől, illetve ezáltal is akadályozza az illegális bevándorlást.

Athén tavaly októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívüli hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, s azóta jelentősen csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók száma.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2011. augusztus 06. 07:10
  „A görög ormány tehetetlenségében Orbán Viktorhoz fordult tanácsért.
  Válasz, szakértői szemmel: szögesdrótkerítés építése!
  Ki sem lehet, menni be sem lehet jönni!
  Nálunk már egyszer bevált!”
 • 2. tótkomlósi 2011. augusztus 05. 18:07
  „Annyi méteráron hozzám is jöhetsz!
  Nem ebből fogsz meggazdagodni.”
 • 1. kispont 2011. augusztus 05. 17:51
  „Na ott is nagy a korrupció, én most készítek 4000 méter kerítést és az anyagdíja SZÁMLÁVAL 2.500.000 ft no komment”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nácik a Magyar Szigeten: kirúgták pártjából a ˝Sieg heil!˝ miatt

Kirúgták pártjából azt a szélsőjobboldali brit politikust, aki náci karlendítéssel és a ˝Sieg heil!˝ kiáltással üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját. Tovább olvasom