Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Szökésben a gyilkos, aki megölt egy brit segélymunkást

Az iraki igazságügyi miniszter helyettese vasárnap beismerte, hogy egy brit segélymunkás gyilkosa tavaly szeptemberben megszökött a bagdadi központi börtönből, s a kormány csak egy hónapja szerzett erről tudomást.
A brit, ír és iraki állampolgárságú, férjével 30 éve a közép-keleti országban élő Margaret Hassan a CARE nemzetközi segélyszervezet iraki igazgatója volt, s 2004. október 19-én rabolták el Bagdadban. Egy hónappal később egy videófelvételt hoztak nyilvánosságra, amelyen az asszony életéért könyörgött, és kérte Tony Blair akkori brit kormányfőt, hogy vonja ki a brit csapatokat Irakból. 2004 decemberében azonban a túszejtők brutális módon megölték az asszonyt.

A nő elrablását és meggyilkolását kitervelő csoport vezetőjét, Ali Lufti ar-Rávit 2009 júniusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A férfi fellebbezett az ítélet ellen arra hivatkozva, hogy vallomását kínzással kényszerítették ki. A másodfokú eljárás idén áprilisban kezdődött meg, de mivel a vádlott egyszer sem jelent meg a kitűzött időpontban, a bíróság mindig elnapolta a pert, most vasárnap immár hetedik alkalommal.

A belügyminiszter-helyettes közlése szerint a kormányzati vizsgálat során mostanra kiderült, hogy Rávi tavaly szeptemberben egy lázadás során a börtönőrök segítségével kereket oldott.

Az ügy annál is inkább kínosan érinti az iraki kormányt, mert Margaret Hassan családja már egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy a gyilkos megszökött a börtönből. A család ügyvédje júliusban közölte: a foglyok szállításáért felelős szolgálat vezetője arról tájékoztatta, hogy Rávit hivatalosan az eltűntek listáján tartják számon, de a félhivatalos verzió szerint megszökött.

Az 59 éves Margaret Hassan elrablása és a lefejezéséről készült felvétel sokkolta az egész világot, és arra késztette a legtöbb nemzetközi segélyszervezetet, hogy függessze fel tevékenységét Irakban, és külföldi munkatársait menekítse ki az országból.

William Hague brit külügyminiszter nyugtalanságát fejezte ki iraki kollégájának, miután kiderült, hogy az elítélt gyilkosnak nyoma veszett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídra függesztették fel négy lefejezett fiatal holttestét

Négy lefejezett és megcsonkított fiatal holttestét lógatták ki lábuknál fogva a Mexikóvárost és… Tovább olvasom