Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szoros eredmény várható a német választáson

Németország - Szoros eredményt jósolnak a hétvégi németországi parlamenti választásokra a szerdán közzétett legfrissebb közvélemény-kutatások, amelyek szerint erősen megingott a konzervatív és liberális fölény.
Több közvélemény-kutató intézet - köztük a Forsa - felmérése immár csak hajszálnyi előnyt ad az Angela Merkel kancellár vezette, konzervatív Német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a Szabad Demokrata Pártnak (FDP), amelyek a szeptember 27-i választások után a jelenlegi nagykoalíció felváltásának szándékával kormányzati szövetségre törekszenek egymással.

A felmérések szerint a CDU várhatóan a szavazatok 35, az FDP pedig 13 százalékát szerezheti meg. A két párt összefogásából adódó 48 százalékos eredmény egy százalékponttal meghaladja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Baloldal és a Zöldek együttes népszerűségét. A Forsa 26 százalékot jósol az SPD-nek, 11 százalékot a Zöldeknek és 10-et a Baloldalnak.

Egy, a Handelsblatt megbízásából végzett külön felmérés ugyanakkor a CDU/CSU és az FDP számára még "halványabb" szereplést és mindössze 46 százalékot jósolt. A lap szerint ebben az esetben a kormányzáshoz szükséges többség még a sokat bírált úgynevezett többlet- vagy töredékszavazatokkal sem lenne meg, amelyek a tartományi erőviszonyokból fakadóan ezúttal a konzervatívoknak kedveznek. Az újság szerint a konzervatívoknak és a liberálisoknak legkevesebb 47 százalékot kellene közösen elérniük ahhoz, hogy az említett többletszavazatokkal hatalomra kerülhessenek. Mindennek hiányában viszont az egyetlen reális alternatíva a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció hivatalban maradása, amit ugyancsak egy friss felmérés szerint immár a lakosság többsége támogat.

A Handelsblatt és a Financial Times Deutschland úgy vélekedett, hogy a választási kampány a hajrában a nagykoalíció irányába mutat. Elemzők szerint a CDU/CSU, illetve az FDP színeit jelképező fekete-sárga hullám túl korán jött, a konzervatívoknak és a liberálisoknak eddig jósolt jelentősebb többség eltűnőben van, még akkor is, ha a közvélemény-kutatási értékek statisztikai hibahatárát semmiképp nem szabad alábecsülni.

A két újság által idézett szakértők úgy vélekedtek, hogy a szociáldemokraták, illetve kancellárjelöltjük, Frank-Walter Steinmeier támogatottsága a 10 nappal ezelőtti - a hivatalban lévő kancellár és riválisa között lezajlott - televíziós vita óta növekszik. A jelek szerint a kampányhajrában a baloldali pártok - az SPD, a Zöldek és a Baloldal - sikeresebbek potenciális választóik mobilizálásában. Erre utal, hogy a szóban forgó három párt hívei a felmérések szerint mind nagyobb hajlandóságot mutatnak a választásokon való részvételre, miközben ugyanezek a "mobilizálási" értékek a konzervatívoknál stagnálnak, a liberálisok esetében pedig még enyhén csökkennek is.

A szakértők szerint a baloldali pártok malmára hajtották a vizet a legutóbbi afganisztáni fejlemények is. A polgári áldozatokat is követelő, legutóbbi NATO-légicsapás óta Németországot több terrorfenyegetés érte, miközben a konzervatívok az afganisztáni szerepvállalás leghatározottabb szószólói. Emellett a baloldali erőknek kedvez a minimálbér bevezetésének sürgetése is, a felmérések szerint ugyanis a németek többsége emellett van.

Rendkívül élesen bírálta a politikai pártokat szerdán Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Zollitsch azt rótta fel, hogy a pártok elhallgatják az ország tényleges gazdasági, illetve pénzügyi helyzetével kapcsolatos információkat. "Az a benyomásom, hogy a pártok szándékosan nem foglalkoznak a gazdasági válsággal és az állam eladósodásával kapcsolatos kérdésekkel" - fogalmazott Zollitsch, hozzátéve: a mai adósságokat valamikor vissza kell fizetni, és mindezt nem lehet a jövő generációira terhelni. Meglehetős kételyének adott hangot a konzervatívok és a liberálisok által kilátásba helyezett adócsökkentésekkel kapcsolatban.

A püspöki konferencia elnöke a katolikus egyház nevében a választásokon való részvételre szólított fel.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2009. szeptember 23. 11:31
    „http://www.youtube.com/watch?v=J_DRAIGbvUw&feature=player_embedded#t=51
    :-)))
    Lassan én is kiváncsi leszek mi lesz, mert a pártok mintegyik ugyan azt igérnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonyolódik Rózsa Flores ügye

Bolívia - Beépülhetett a bolíviai titkosrendőrség Rózsa Flores Eduardo csoportjában a La Razón című… Tovább olvasom