Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szószerinti szemet szemért büntetés Iránban - fotóval!

Irán - Megbosszulhatja a vele szemben elkövetett súlyos bűncselekményt és megvakíthatja merénylőjét egy teheráni nő.
Ameneh Bahraminava az RTL német televízióban beszélt az ellene elkövetett szörnyű tettről, illetve a bosszút engedélyező bírósági ítéletről.

A teheráni legfelsőbb bíróság a napokban hozott ítéletet arról, hogy Ameneh Bahraminavának joga van a bosszúra, amelyet az iráni iszlám törvények lehetővé tesznek, mégpedig annak az elvnek az alapján, amely kimondja: hasonlót a hasonlóért, ebben az esetben "szemet szemért".

Lehetséges, hogy Iránt annak idején kevéssé rázták meg a történtek, Németországot most viszont annál inkább, amikor az áldozat vállalta a szereplést az RTL televízió egyik csatornáján. Milliók láthatták a megvakított, szinte a felismerhetetlenségig elcsúfított arcú Bahraminavát, akinek 2004 szeptember 2-án mindenestől megváltozott az élete. Addig feltűnő szépségű, életvidám nőnek ismerték, aki mérnökként dolgozott Teheránban; hobbija a fényképezés és a kirándulás volt. Azon a napon épp a mecsetbe igyekezett egy parkon át, amikor lépéseket hallott a háta mögött, és a nevén szólították. Megfordult, mire vastag kénsavsugár zúdult az arcára.

A sav mélyen a bőrébe hatolt, és kimarta mindkét szemét. Arca a felismerhetetlenségig eltorzult, nyakát, mellét és egész felső testét súlyos égési sebek borították. Azóta 18 operáción van túl, arcán számos plasztikai műtéttel igyekeztek "javítani", de szeme világát végleg elvesztette.

Szemet szemért büntetés Iránban. Fotó: El Mundo
Szemet szemért büntetés Iránban.
Fotó: El Mundo

A bűncselekményt az a férfi - bizonyos Medzsid Movahedi - követte el, aki annak idején vele együtt végezte egyetemi tanulmányait. A fejébe vette, hogy feleségül veszi a lányt, aki azonban kikosarazta. Erre a férfi többször megfenyegette, majd kitervelte szörnyű tettét - azzal az indítékkal, hogy ha ő nem kaphatja meg, akkor más se.

Ameneh Bahraminava a televízióban nem titkolta, hogy borzalmas szenvedései során csak a bosszúra gondolt. Arra, hogy megvakítja azt az embert, aki lerombolta és megnyomorította az életét. Ám tudta, hogy az iráni társadalomban - ahol a nők amúgy is alárendelt szerepet játszanak - nehézségekbe ütközne szándékának valóra váltása; ezért "engedélyért" bírósághoz fordult. És a legfelsőbb bíróság neki adott igazat.

Az áldozat, aki jelenleg Barcelonában él, elmondta az RTL-nek, hogy a bíróság első fokon még úgy határozott, csak egyik szemére vakíthatja meg Movahedit. Egy nő Iránban ugyanis csak fele annyit ér, mint egy férfi - magyarázta Bahraminava. Mivel azonban a merénylet következtében egész felső testén, sőt lábain is maradandó sérüléseket szenvedett, a bíróság másodfokon úgy ítélkezett, hogy rendkívüli esetről van szó, és ezért a tettes mindkét szemére megvakítható. Ez esetben a merénylő is épp olyan vak lesz, mint áldozata - hangzott a jogerős ítélet. A testület szeptemberig hagyott időt a végrehajtásra.

Bahraminava nem beszélt arról, hogyan fogja valóra váltani a tervét, hiszen arra maga biztosan nem képes. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nem a bosszú, hanem az elrettentés vezérli. "Azt akarom, hogy mindenki tudja: egyetlen nővel szemben sem szabad elkövetni ilyen szörnyűséget" - mondta.

Az ítélet végrehajtását mindenesetre kötelességének nevezte. "Annak, aki ezt tette, ugyanúgy szenvednie kell, ahogy nekem" - érvelt.

Ameneh Bahraminava az első iráni nő, aki a vérbosszúval kapcsolatos törvénykezés lehetőségével élt.

Olvasóink írták

 • 11. Cat 2009. június 20. 23:58
  „dblaci

  Úgy látszik, neked is nehézséget okoz az "egyenlőség" és az "egyformaság" fogalmának megkülönböztetése.
  Ha közölnék veled, hogy kevesebb bért kapsz _ugyanazért_ a munkáért, te lennél az első, aki egyenlőségért kiált.
  Az egyenjogúságnak nem az a lényege, hogy farkat ragasztunk a nőkre, hanem az, hogy a nőket ugyanolyan lehetőségek és jogok illetik meg, mint a férfiakat - és hogy van választási lehetőségük.
  Egyenjogúság például az, hogy a nőt nem küldik el kapásból a műszaki pályáról azzal, hogy "ehhez úgyis hülye vagy", hanem megadják neki a lehetőséget arra, hogy bizonyítson - s ha bizonyít, ugyanolyan esélyekkel indul, mint a hasonló eredményt elért férfi kollégája.
  NEM következik belőle olyasmi, hogy ettől aztán a nők x százalékának kötelező műszaki pályára lépnie, sem az, hogy a nők felsőbbrendűek volnának, de még csak az sem, hogy a nők jelentős részét érdekelné a műszaki pálya. Továbbá a műszaki érdeklődésű nő nem automatikusan szőröslábú, rottweiler-állkapcsú brünhilda, csak egy nő, akiben "több a Jang", mint az átlagban.
  Érthető?

  "na ebből látszik, hogy Irán egy kulturált ország, ahol van rend, igazság, és jog."

  Hogyne, fantasztikus lenne átvenni azt a gyakorlatot muszliméktól, hogy a házasságtörőket halálra kövezik.

  Vagy ez tetszene?
  "Egy apa lőfegyverrel, szabályosan, négy fejre adott lövéssel kivégezte 17 éves lányát mert gyanúja szerint az szexuális kapcsolatot létesített. A halottkém később megállapította hogy a lány még érintetlen volt." (Igaz, ez Jordániában történt, de nem nagy különbség.)

  Vagy ez?
  "Egy palesztin kislányt, kit két bátyja megerőszakolt, saját anyja ölt meg, hogy visszaállítsa a család becsületét." (http://dzsihad.blog.hu/2007/05/13/ket_batyja_megeroszakolta_anyja_megolte_)

  Nem alárendeltek, á, dehogy.”
 • 10. dblaci 2009. június 20. 16:56
  „na ebből látszik, hogy Irán egy kulturált ország, ahol van rend, igazság, és jog.

  A nők alárendelt szerepe egyébként enyhén csúsztatás, a nők és férfiak szerepe más, mint ahogy minden kultúrában, csak a deviáns liberalizmus hirdeti a teljes egyenlőséget, ami ordas hazugság, és természetellenes is. Nincs elnyomás, szerepek vannak. Ennyi.”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2009. június 20. 08:19
  „RESPECT az iráni törvényhozásnak... :)”
 • 8. sima 2009. június 20. 07:35
  „7. Én is tévedhetek.. :))”
 • 7. kislevi 2009. június 20. 07:17
  „Néhány??????
  MIND!”
 • 6. sima 2009. június 20. 00:23
  „Bár nélhány politikus egyben bűnöző is..”
 • 5. sima 2009. június 20. 00:22
  „4. Én pedig mélységesen elítélem azokat a törvényeket , amelyek alkalmatlanok arra hogy megvédjék az embereket a bűnözőktől és néhány politikustól.”
 • 4. joy 2009. június 19. 19:57
  „Mélységesen elítélem az ilyen törvényeket, de ebben az esetben tökéletesen helyesnek tartom!

  Az a perverz köcsög, aki ilyen bűncselekményre képes még ennél is többen érdemel!
  Mivel szexuális bűncselekményt követett el, meg kellene fosztani mellékbüntetésként az indítékától!”
 • 3. sima 2009. június 19. 18:04
  „Ott legalább van erre lehetőség...nagyon helyes !”
 • 2. KamuNeni 2009. június 19. 15:03
  „Remelem meg is csinalja a szemettel.”
 • 1. Otaku 2009. június 19. 13:59
  „Nagyon helyes!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megharapta az autós a túl lassú gyalogost

Románia - Gyalogost harapott meg autós Romániában dühében, hogy az illető túl lassan ment át úton. Tovább olvasom