Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szudán már el is ismerte Dél-Szudánt

Szudán az elsők között, a függetlenné válás előtt egy nappal, már pénteken hivatalosan elismerte Dél-Szudánt önálló államként.
"A szudáni kormány elkötelezi magát, hogy érvénybe léptesse a (2005-ös) békeszerződést, és elrendezzen minden, a referendumot követően felmerült kérdést" - jelentette ki az elnöki ügyekért felelős szudáni miniszter, Bakri Hasszán Száleh, arra a januári népszavazásra utalva, amelyen a dél-szudániak 98 százaléka az országrész függetlenedése mellett tette le a voksát. A referendum megtartását a miniszter által is emlegetett 2005-ös békeszerződés írta elő, amelyet Észak és Dél vezetői 22 év háborúzás után, amerikai és brit nyomásra írtak alá.

Bár Szudán ígéretet tett, hogy tiszteletben tarja a népszavazás végeredményét, több kulcskérdésben, mint például az olajbevételek elosztása, illetve egyes területek hovatartozása, eddig nem sikerült egyességre jutnia a két országrész vezetőinek.

Omar el-Besir, Szudán elnöke, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki, korábban megerősítette, hogy részt vesz a dél-szudáni fővárosban, Jubában rendezett függetlenedési ceremónián. El-Besir azt is kifejtett, stabilitást kíván az új államnak.

Elismerte független államként a világ legújabb országát a német elnök, Christian Wulff is, aki a déli államfőnek küldött levelében üdvözölte Dél-Szudánt "a szabad és független" államok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

53-an haltak meg egy repülőbalesetben

Több tucatnyian meghaltak, mert egy repülőgép pénteken lezuhant a Kongói Demokratikus… Tovább olvasom