Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Találkozót javasol a horvát kormányfő a nézeteltéréseik tisztázására

A horvát miniszterelnök közölte egy szombati nyilatkozatában, hogy a hazai média állításával ellentétben ő nem kezdeményezte az államfő elmozdítását hivatalából az elnök azon beszéde miatt, amelyet a boszniai parlamentben mondott el, de hozzátette, hogy az alkotmány értelmében az államfő sem követelheti az ő lemondását.
Jadranka Kosor kormányfő azt javasolta Ivo Josipovic elnöknek, hogy a médián keresztül történő üzengetés helyett üljenek le egymással tárgyalni. Josipovic előzőleg egy tévének adott interjújában azt mondta: felkéri Kosor asszonyt, hogy kezdeményezzen eljárást a parlamentben az ő elmozdítására. Erre a riporter megkérdezte tőle, hogy kész volna-e egy ilyen eljárásra, mire az elnök azt válaszolta: "Kész vagyok rá, mert ha Kosor asszony eljárása nem sikerül, akkor elvárom, hogy lemondjon".

Josipovic szociáldemokrata államfő Bosznia-Hercegovinában bírálta a múlt század kilencvenes éveinek hivatalos horvát politikáját. A zágrábi kormánykoalíciót vezető Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) felháborította az elnök azon szarajevói kijelentése, amely szerint Horvátország hozzájárult ahhoz a politikához, amely elvetette a háború magvait, több százezer ember halálának és kínjainak okozója lett, milliókat kényszerített otthonaik elhagyására és lerombolta Bosznia-Hercegovina gazdaságát.

A HDZ vezetése szerint Josipovic álláspontja ellentétes a horvát parlament 2000-ben elfogadott nyilatkozatával, amely szerint Horvátország igazságos, jogos és védekező jellegű felszabadító háborút vívott a múlt század kilencvenes éveiben, s nem azért harcolt, hogy bárkit leigázzon. Kifogásolták azt is, hogy az államfő nem egyeztette bosznia-hercegovinai beszédeit Kosorral, holott az alkotmány előírásai alapján ezt meg kellett volna tennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznótrágyaszfalt: úttörés az útépítésben

Disznótrágyaaszfaltos út készült el a világon elsőként az Egyesült Államokban. Tovább olvasom