Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Terjed az új influenza Németországban

Terjed az új influenza Németországban a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet hétfői jelentése szerint.
A H1N1-vírus okozta fertőzés következtében Németországban eddig több mint 60 ezren betegedtek meg, az elmúlt napokban erőteljesen nőtt a fertőzöttek száma. Az új vírus Németországban eddig 16 halálos áldozatot követelt.

Ezzel egy időben Németországban megrökönyödést okozott, hogy egy hétfői bejelentés szerint egy türingiai férfi az új influenza elleni oltás után néhány órával meghalt. Az erfurti hatóságok hivatalos közleménye szerint vizsgálják, hogy van-e lehetséges összefüggés a bekövetkezett haláleset, illetve az oltás között. A tartomány egészségügyi minisztere ugyanakkor óvott az ezzel kapcsolatos pániktól. Értesülések szerint az 55 éves korában elhunyt férfi esetében előzetes megbetegedésről nem tudtak, így mindenképp boncolásra lesz szükség. Heike Taubert miniszter megígérte, hogy a halálesetet a legteljesebb mértékben kivizsgálják.

Az ugyancsak a járványos megbetegedésekkel, de ezen belül az oltóanyagokkal foglalkozó Paul Ehrlich Intézet szerint az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a H1N1-vírus elleni oltás esetében súlyosabb mellékhatásokkal nem kell számolni. Az intézet a leggyakoribb mellékhatások között az injekció helyén jelentkező vörösödést, a duzzanatot, továbbá általánosabb hatásként a lázat és a fejfájást említette. Az intézet szerint kevés esetben allergiás reakciók és vérkeringési zavarok is előfordulhatnak.

A legfrissebb felmérések szerint az országban ismét növekedett a lakosság oltási hajlandósága. Az oltóanyaggal való ellátás azonban ezzel nem tart lépést. Olyannyira nem, hogy a hiány közvetve növeli az egyes tartományok közötti versengést, illetve konfliktusokat. Az önálló tartománynak számító Bréma például hétfőn bejelentette: a rendelkezésre álló vakcina csak saját lakosságának beoltására elegendő, így szó sem lehet arról, hogy a szomszédos tartományokból, mindenekelőtt Alsó-Szászországból származó jelentkezőket oltsanak be.

Philipp Rösler egészségügyi miniszter egy hétfői interjúban elismerte az ellátási hiányosságokat. A miniszter a lakosságot megértésre és türelemre szólította fel. A miniszter nem cáfolta, hogy a fertőzések új hullámával kell számolni.

Rösler elismerte azt is, hogy az oltóanyag-hiány miatt különösen a járvány által leginkább sújtott Bajorországból egyre többen a szomszédos Ausztriában keresik a "megoldást", azaz ott igyekeznek beoltatni magukat. A miniszter a szérummal való ellátás javítását ígérte.

A német egészségügyi miniszter egyformán fontosnak nevezte mind a szezonális, mind az új típusú influenza elleni oltást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc afgán rendőrt öltek meg a tálibok

Tálib harcosok megrohamoztak egy rendőrségi épületet, és megöltek legkevesebb nyolc afgán rendőrt a… Tovább olvasom