Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Timosenko benyújtotta a választást megóvó keresetet

Ukrajna - Julija Timosenko személyesen nyújtotta be az ukrán elnökválasztás eredményének megóvására vonatkozó keresetet kedden Kijevben.
Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szemtanúja volt annak, hogy az ukrán miniszterelnök néhány párthívével együtt megjelent az illetékes bíróságon, és benyújtotta az óvást, valamint az ahhoz csatolt, a Timosenko-tábor szerint bizonyítékként szolgáló többkötetnyi anyagot.

A bíróság szóvivője közölte: a dokumentumokat átvették, majd iktatták.

Timosenko már korábban leszögezte: azon lesz, hogy érvénytelenítsék a Központi Választási Bizottság jegyzőkönyvét, amelynek alapján kihirdették a voksolás végleges és hivatalos eredményét. A vesztes politikus honlapján az olvasható: az óvási keresethez csatoltak olyan fényképeket és videofelvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy az elnökválasztás február 7-i második fordulójának eredményét meghamisították.

A második fordulóban a két állva maradt jelölt közül az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, Viktor Janukovics szoros győzelmet aratott Julija Timosenko miniszterelnök felett.

Timosenko felvetette: tanúként hallgassák meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választást felügyelő missziójának egyik tagját. Maga az EBESZ nem látott semmi kivetnivalót a voksolás lebonyolításában, a folyamatot szabadnak és tisztességnek ítélte meg.

A vesztes elnökjelölt néhány nappal a második forduló után azt állította: Ukrajna egészét tekintve egymillió szavazat esetében csalhattak. "Ezek a szavazatok elegendőek a győzelmünkhöz". A két jelöltre leadott szavazatok száma közötti különbség kevesebb mint 890 ezer, azaz 3,5 százalékpont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a bolgár bevándorlási hivatal főnöke

Őrizetbe vették kedden Bulgáriában a belügyminisztérium bevándorlási igazgatóságának a főnökét azzal… Tovább olvasom