Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Tinédzserek csaptak össze a rendőrökkel Belfastban

Több rendőr megsebesült Belfast északi részén kedden este, amikor a biztonsági erők összecsaptak a protestánsok szokásos éves felvonulása ellen tiltakozó katolikus fiatalokkal.

A protestáns Orániai Rend minden évben július 12-én több helyszínen felvonulást tart a katolikusok felett 1690-ben aratott győzelem emlékére. Tavaly a rendezvényen 48 rendőr sebesült meg a nacionalista katolikus tüntetőkkel való összecsapások során. Belfastban idén ezért fokozták a rendőri készültséget a menet útvonala körül, a rendbontásra azonban ezúttal is sor került.

A rendőrség tájékoztatása szerint az Ardoyne nevű katolikus városnegyedben tartott felvonulást ellenző katolikus fiatalok először összecsaptak a protestánsokkal, mire a rendfenntartók vízágyút és gumilövedékeket vetettek be a randalírozók ellen, akik aztán Molotov-koktélokkal és kövekkel viszonozták a hatóság fellépését. A tiltakozó tinédzserek még két autót is lángra gyújtottak.

Észak-Írország egész területén kedden mintegy 500 felvonulást rendeztek a protestáns győzelem évfordulója alkalmából, Belfaston kívül még több más városból is érkezett jelentés a rendőrség és a nacionalisták közötti összecsapásokról.

Zavargások Belfastban. Fotó: MTI (galéria)

A protestáns felvonulások idején rendszeresek az összetűzések a katolikusok és a protestánsok között. Míg előbbiek az Írországgal való egyesülést támogatják, addig az utóbbiak továbbra is Nagy-Britanniához akarnak tartozni.

Az Orániai Rend, a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet, minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást.

II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűlöletkeltő plakátok: feljelenti a Híd az SNS-t

A főügyészséghez fordul a Híd magyar-szlovák kormánypárt a Szlovák Nemzeti Párt gyűlöletkeltő, magyarellenes óriásplakátjai miatt. Tovább olvasom