Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés - az EU tájékoztatást vár Washingtontól

A Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit.
Az Európai Unió tájékoztatást vár Washingtontól annak nyomán, hogy a Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit - közölte vasárnap az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Elmondta, hogy az unió illetékesei mind Brüsszelben, mind Washingtonban felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, amelyek azt ígérték, hogy ellenőrzik az értesülések valóságtartalmát, és azt közölni fogják az unióval.

A Der Spiegel olyan titkos dokumentumokra alapozza állítását, amelyeket az NSA korábbi munkatársa, Edward Snowden vitt magával, és amelyekbe betekintést nyertek a hírmagazin munkatársai.

Egy 2010 szeptemberi keltezésű iratból kitűnik, hogy az NSA "poloskákat" telepített a EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. Emellett behatolt az európai integrációs szervezet belső számítógépes hálózatába is. Ezáltal az amerikai ügynököknek lehetőségük nyílt beszélgetések lehallgatására, valamint dokumentumok és e-mailek olvasására. Az idézett dokumentum kifejezetten "támadási célpontként" említi az európaiakat.

A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett. A helyi biztonsági apparátus embereinek akkoriban feltűnt számos sikertelen telefonhívás, amelyeknek célpontja a Justus Lipsius Házban (a miniszterek tanácsának épületében) lévő távkarbantartó berendezés volt. A hívó fél "nyoma" az Evere nevű brüsszeli kerületben fekvő NATO-központba vezetett, ahol egy idegenektől elzárt helyiségben az NSA emberei "dolgoztak".

A bizottsági szóvivő által tett rövid közlést megelőzően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tett nyilatkozatot, amelyben azt hangoztatta: mélységes aggodalommal töltik el a megdöbbentő állítások.

Ha azok igaznak bizonyulnak, "az rendkívül komoly ügy, és súlyos következményei lesznek az EU-USA viszonyra nézve" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke, és az általa irányított testület nevében teljes körű tisztázást, sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőhullám sújtja az Egyesült Államokat

Salt Lake Cityben a hét végén 41, Corpus Christiben, Texas állam tengerparti részén 42, míg Las… Tovább olvasom