Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tíz segélyszervezetet utasítottak ki Szudánból

Szudán - Összesen tíz nemzetközi segélyszervezet mintegy 2-300 külföldi tagjának kell elhagynia Szudánt 24 órán belül, miután a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán elfogatóparancsot adott ki a szudáni elnök, Omar Haszan el-Besir ellen háborús bűnök és emberiesség elleni bűntények miatt.
A segélyszervezetek szerint távozásukkal több százezer ember ellátása kerül veszélybe Szudánban.

Az afrikai állam kormánya szerint a kiutasított segélyszervezetek tagjai kollaboráltak a Nemzetközi Büntetőbírósággal. A Szudánban működő segélyszervezetek a világ legnagyobb humanitárius akciójának részeként Darfúrban a becslések szerint 2,7 millió földönfutóvá lett embert látnak el ivóvízzel és élelemmel.

A hágai nemzetközi bíróságon ez az első alkalom, hogy egy hatalmon lévő államfő ellen adtak ki elfogatási parancsot. A hágai bíróság ötrendbeli emberiesség elleni bűntény, és kétrendbeli háborús bűnök miatt adott ki elfogatóparancsot a 65 éves szudáni elnök ellen, de a népirtás vádjával nem kell szembenéznie - közölte Laurence Blairon. Az ICC szóvivőjének elmondása szerint Besir felelősséggel tartozik "rengeteg ember elpusztításáért, megerőszakolásáért, és kényszerű elköltöztetéséért". Blairon elmondta még, hogy a darfúri fekete lakosság elleni támadásokat a szudáni elnök és magas rangú politikai illetve katonai vezetők szervezték, illetve irányították.

Az ENSZ adatai szerint nagyjából 300 ezer ember halt meg Szudán Darfúr nevű régiójában 2003 óta. Az ICC ügyésze azt állította, hogy 2,7 millió embert kényszerítettek otthonuk elhagyására, akik közül százezren emiatt haltak meg. Az ügyész népirtással is vádolta Besirt.

Az ICC-nek nincsen hatalma arra, hogy saját letartóztatási parancsának végrehajtását kikényszerítse. A gyanúsítottakat akkor lehet letartóztatni, ha egy olyan állam területére léptek, amely aláírta és ratifikálta az ICC római alapokmányát. Szudán 2002-ben aláírta, de nem ratifikálta azt, és már korábban sem adta ki a dzsandzsavíd félkatonai alakulatok volt vezérét, valamint az ország volt belügyminiszterét, akik ellen 2007-ben adott ki elfogatóparancsot az ICC. Őket 51 rendbeli háborús bűncselekménnyel és emberiesség ellen elkövetett bűntetekkel vádolják.

A szudáni igazságügyi miniszter a szudáni elnök elleni elfogatóparancsról szóló döntés bejelentése után kijelentette, hogy Szudán nem fog együttműködni a hágai bírósággal, amely "politikai döntést hozott". A szudáni elnök egy nappal korábban kijelentette, hogy az ICC döntése számukra nem jelent semmit, és "annyit sem ér majd, mint a tinta amivel írták".

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. március 06. 09:29
    „Igen, ez egy magyar hír. Nem tudok másra gondolni: Vajon tőlünk kit fog kikérni a nemzetközi bíróság népellenes cselekedetekért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús tömegsírt találtak Szlovéniában

Szlovénia - Több mint kétszáz holttestet volt abban a tömegsírban, amelyet egy betonfallal lezárt… Tovább olvasom