Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Tízezrek tüntettek az atomerőművek ellen

Németország - Tízezrek tüntettek szombaton Németországban az atomerőművek ellen.
A különböző környezetvédelmi szervezetek, a szakszervezetek, valamint az ellenzéki pártok felhívására az ország több mint 20 városában vonultak az utcákra az emberek, hogy követeljék a nukleáris erőművek mielőbbi bezárását, illetve az atomenergia hasznosításáról való lemondást.

A tiltakozó megmozdulást nem véletlenül időzítették a hét végére. Angela Merkel kancellár ugyanis várhatóan vasárnap kapja meg előzetesen azt a bizottsági jelentést, amelynek alapján az atomerőművekkel kapcsolatos végső kormányzati politika kialakítását ígérte.

Egy március közepén, a fukusimai atomkatasztrófa után tartott, hasonló országos megmozduláson 250 ezren vettek részt. A tüntetők akkor élesen elítélték a Merkel-kormányt amiatt, hogy alig néhány hónappal korábban a németországi atomerőművek működési idejének átlagban 12 évvel történő meghosszabbítása mellett döntött.

A japán atomszerencsétlenség, illetve a rendkívül éles németországi tiltakozások nyomán a kancellár visszakozott, az energiapolitikában gyökeres fordulatot ígért, kilátásba helyezve az atomerőművekről való lemondás felgyorsítását, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítására való lehető leggyorsabb áttérést. Merkel elrendelte azt is, hogy a 17 németországi atomerőmű közül a 7 legidősebbet három hónapos átmeneti időre - június közepéig - zárják be. Egy további intézkedésként pedig egy politikusokból, tudósokból, valamint egyházi személyiségekből álló bizottságot hozott létre azzal a feladattal, hogy tegyen ajánlásokat az atomenergiáról való lemondás, valamint a megújuló energiaforrásokra való áttérés menetrendjére. Merkel közölte, hogy a végleges kormányzati álláspont kidolgozása június közepére várható.

A szervezők szerint az atomerőművek elleni, szombati országos megmozdulással a kormánykoalícióra kívánnak nyomást gyakorolni. A Merkel-kormány - mint állították - az elmúlt időszakban végrehajtott, egymással olykor szöges ellentétben álló lépésekkel elveszítette hitelességét, ezért jelezni kívánták, hogy az atomenergiáról való lemondásnál immár nincs visszaút.

Értesülések szerint a szóban forgó bizottság - amely a "Bölcsek Tanácsa" elnevezést kapta - azt fogja javasolni, hogy a németországi atomerőműveket legkésőbb 2021-ig zárják be. Megfigyelők szerint külön érdekesség, hogy ez a korábbi, Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kormány álláspontjához való visszatérést jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantottak egy kormányzósági központot Afganisztánban

Afganisztán - Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát szombaton az afganisztáni Tahár tartomány… Tovább olvasom