Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tóásó-ügy: bolíviai elutasítja az ENSZ megállapításait

Az ENSZ szerint megsértették a dél-amerikai országban két és fél éve terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd jogait.
Elutasította a bolíviai kormány az ENSZ munkacsoportjának megállapításait, miszerint megsértették a dél-amerikai országban két és fél éve terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd jogait - jelentette internetes oldalán két bolíviai újság, az El País és a Los Tiempos. Nem sértették meg Tóásó alkotmányos jogait - közölte Fernando Rivera, a bolíviai belügyminisztérium jogi igazgatója. Az ENSZ illetékes munkacsoportja a bolíviai kormánynak küldött hivatalos levelében nyolc szabálytalanságra hívta fel a bolíviai hatóságok figyelmét az ügyben, és követelte Tóásó szabadon bocsátását. A szakértők rámutattak, hogy az erdélyi magyar férfit letartóztatási parancs nélkül, jogtalanul vették őrizetbe, és egy olyan bíróság előtt folyt a vádemelési tárgyalás, amely nem volt illetékes. Az ügyet kizárólag Santa Cruzban lehetett volna tárgyalni.

A világszervezet munkacsoportja szerint Bolívia emellett megsértette az ártatlanság vélelmét, mert Tóásóról őrizetbe vételének pillanatától bűnösként beszéltek. A bolíviai kormány nem tartotta be az előzetes letartóztatás maximális tartamára vonatkozó előírást. A munkacsoport azt is kifogásolta, hogy a letartóztatás óta eltelt 32 hónapban nem volt vádemelési tárgyalás, valamint megsértették a pártatlan, tisztességes eljáráshoz való jogra vonatkozó nemzetközi szabályokat.

A bolíviai kormány hivatalos álláspontja szerint 2009 áprilisában Bolívia nyugati részén, Santa Cruz belvárosában egy szállodában a rendőrség rajtaütött külföldi zsoldosok egy csoportján, akiket feltételezések szerint szakadár erők béreltek föl, hogy megingassák Evo Morales bolíviai elnök uralmát. A magyar-horvát-bolíviai állampolgár Rózsa Flores Eduardo - a csoport állítólagos vezetője - és két másik férfi, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer életét vesztette a kommandós rajtaütésben.

Az ügy jelenleg a La Paz-i kerületi bíróság előtt van, amely dönt a bírósági eljárás úgynevezett vádemelési szakaszának végén hozott határozat - az ügy esküdtszék elé utalása - elleni fellebbezésről. Tóásót jelenleg a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.

Olvasóink írták

  • 1. t680822g 2011. december 31. 14:06
    „Megérdemli a sorsát, minek ment a haverjával a k@..-it keverni egy másik országba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kim Dzsong Unt kinevezték a haderő főparancsnokának

A kinevezésről a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottsága döntött pénteki… Tovább olvasom