Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Több ezren tüntettek a Bolognai folyamat ellen

Több ezren tüntettek a Bolognai folyamat ellen csütörtökön Bécsben, míg a felsőoktatási reformban részt vevő országok Budapesten a tízéves jubileumi konferencia első napjára gyűltek össze.
A rendőrség becslése szerint mintegy háromezren vettek részt az osztrák főváros ismert bevásárlóutcáján, a Mariahilfer Strassén végigvonuló menetben. A tervek szerint több másik tüntető csoport később csatlakozik hozzájuk. A rendőrség összesen tízezer, a szervezők tizenötezer résztvevővel számolnak.

A szervezők szerint 63 szervezet támogatta a megmozdulást, köztük az osztrák hallgatói önkormányzat (ÖH), az Attac és egy osztrák parlamenti párt, a Zöldek bécsi szervezete, valamint több baloldali, illetve kommunista szervezet.

A budapesti tanácskozás után a konferencia pénteken Bécsben folytatódik, a résztvevők az esti órákban érkeznek meg az osztrák fővárosba. A tüntetők este újabb, közelebbről nem ismertetett megmozdulásokat terveznek, azt remélve, hogy utcai "blokádokkal" meg tudják majd nehezíteni a delegációk közlekedését. Mint mondták, a közlekedési korlátozásokkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "milyen érzés bejutási korlátokkal szembesülni". Beatrix Karl, a nemrég kinevezett osztrák felsőoktatási miniszter ugyanis újból be akarja vezetni a felvételi korlátozásokat az osztrák egyetemeken.

A tüntetések motorját az osztrák egyetemi rendszerrel elégedetlen hallgatók és oktatók adják, de külföldiek is részt vettek a megmozduláson.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a rendezvény biztosítására, incidensekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója nem értesült.

A délutáni menet szitáló havas esőben indult rendőri felvezetés és hangos zeneszó mellett a császári palota, a Hofburg irányába. Legyen Bologna a múlté! Fizessenek a gazdagok! - hirdették a transzparensek. Bologna ég - állt sok másikon, a tavaly őszi osztrák diáktüntetések jelszavára - Ég az egyetem! - utalva.

Tavaly ősszel szerte Ausztriában számos tüntetéssel és teremfoglalásokkal hívták fel magukra a figyelmet az elégedetlen diákok. Szerintük a Bolognai folyamat a gyakorlatba átültetve Ausztriában azt eredményezte, hogy a hallgatók tanrendje túlzsúfolt és merev, ezért nehezen teljesíthető; ők maguk pedig a magas óraszám miatt túlterheltek. Egy másik gyakori kritika a rendkívül nyitott osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban az, hogy túlzsúfoltak a tantermek és a szemináriumok, az oktatás így személytelen, miközben csökken a színvonala. Gyakran hangoztatják azt is, hogy a hároméves BA képzés nem ad "piacképes" diplomát. A tüntetések résztvevői többek között több pénzt követelnek a felsőoktatásra. Egyúttal élesen elutasítják az új oktatási miniszter megoldási javaslatát, hogy legyen újból tandíjas az oktatás, és hogy tegyék általánossá a felvételi korlátozások valamilyen fajtáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális zaklatások a Wiener Sängerknaben fiúkórusban

Nem volt mentes a szexuális zaklatástól és az erőszak alkalmazásától az osztrák főváros világhírű… Tovább olvasom