Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Több halottja van a bosznia-hercegovinai bányabalesetnek

Legalább négy halottja van az előző napi bányarobbanásnak
Legalább négy halottja van az előző napi bányarobbanásnak a Bosznia-Hercegovina középső részén található Zenicában - közölték pénteken a mentésben részt vevők és a túlélők.

A Dnevni Avaz című szarajevói napilap azt írta, hogy befejődött a túlélők mentése: a bányában rekedt 34 ember közül 29-et sikerült kimenteni, négyen életüket vesztették, egy vájárt pedig nem tudtak felhozni a mintegy 600 méteres mély tárnából. Az ő sorsa nem ismert, de valószínűleg ő is meghalt.

A bányászok helyi szakszervezetének vezetője a horvát HINA hírügynökség szerint már tényként kezelte, hogy öt bányász halt meg a balesetben, ezeket a híreket azonban sem a zenicai kórház, sem a bánya üzemeltetője nem erősítette meg.

A bányászokat néhány perccel dél után kezdték egyenként felszínre hozni. A vájárok, akik több mint húsz órán keresztül voltak a bánya foglyai, rendkívül kimerültnek tűntek, arcukat vastagon borította a szénpor, ennek ellenére meg tudtak állni a lábukon és képesek voltak kommunikálni. A kimentett bányászokat kórházba szállították.

Idén már ez volt a harmadik gázrobbanás a zenicai szénbányában, az utolsó mindössze négy héttel ezelőtt történt. A bányavállalat elnöke ennek ellenére elmondta, hogy az aknát semmiképpen sem fogják bezárni, a biztonsági óvintézkedéseket azonban szigoríthatják. "A kőomlásokat sem megjósolni, sem megelőzni nem lehet" - mondta.

A kőomlást okozó 3,5-es erősségű földmozgás csütörtök délután történt, epicentruma a bosznia-hercegovinai fővárostól, Szarajevótól mintegy 53 kilométerre északnyugatra volt. A rengés következtében a bányában gázrobbanás történt, ami több bányajáratot is eltorlaszolt.

Ebben a bányában történt az egyik legsúlyosabb bosznia-hercegovinai bányaszerencsétlenség, az 1982-es gázrobbanásban 39-en vesztették életüket.

Korábban írtuk:


Földrengés következtében a tárnákban rekedt 34 bányász egy boszniai szénbányában - közölte péntekre virradó éjjel az ország középső részén található zenicai bánya üzemeltetője.

A baleset idején 56-an dolgoztak a föld alatt, közülük 22 bányászt azóta sikerült a felszínre hozni, kettejüket sérülésekkel kórházba vitték.

A közlés szerint az odalenn rekedtek jól vannak és elegendő levegőhöz jutnak. A bányamentők dolgoznak rajta, hogy kiszabadítsák őket a mintegy 600 méteres mélységből.

A balesetet okozó 3,5-es erősségű földmozgás csütörtök délután történt, epicentruma a bosznia-hercegovinai fővárostól, Szarajevótól mintegy 53 kilométerre északnyugatra volt. A rengés következtében a bányában gázrobbanás történt, ami több bányajáratot is eltorlaszolt.

Boszniában máshonnan nem jelentettek földrengés okozta károkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NATO-csúcs: Merkel elutasítja Ukrajna NATO-csatlakozását

A német kormányfő a NATO szolidaritásáról biztosította Kijevet a kelet-ukrajnai konfliktussal… Tovább olvasom