Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Törökországi tüntetések: százezres tüntetés a török kormányfő mellett

A tüntetők a rendőrség által korábban felállított fémkordonok elemeiből, utcakövekből és reklámtáblákból raktak barikádokat, a szemétből pedig máglyákat. Több százan megsérültek.
Százezres tüntetés a török kormányfő mellett

Több mint százezren - egyes források szerint több százezren - tüntettek Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mellett vasárnap Isztambulban. A miniszterelnök továbbra is hajthatatlannak mutatkozott a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Kormányfőként kötelességem volt elrendelni a tér kiürítését - mondta Erdogan a hívei előtt azután, hogy a rendfenntartó erők tömegoszlató eszközökkel - könnygázzal, vízágyúkkal - előző este kiürítették az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot, ahol két hete folyt kormányellenes tüntetés.

A török kormányfő beszédében dezinformációk terjesztésével vádolta a BBC brit közszolgálati adót, a CNN amerikai hírtévét és a Reuters hírügynökséget.
Az elmúlt napokban már több, az iszlámbarát kormányhoz közelálló napilap bírálta a külföldi médiát. A török sajtó egy részét viszont a tüntetők kritizálták azért, mert nem tudósítottak arról, a rendőrség hogyan bánt a demonstrálókkal.

Közben egynapos országos általános sztrájkot hirdetett hétfőre két török szakszervezeti tömörülés, tiltakozásul az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak miatt.

Baki Cinar, a közalkalmazotti szakszervezetek szövetségének (KESK) szóvivője elmondta: hétfőn általános munkabeszüntetést tartanak szerte az országban a baloldali Török Forradalmi Szakszervezetek Szövetségével (DISK) és több más, kisebb érdekvédelmi szervezettel együtt. A két szakszervezeti tömörülés június 5-én bekapcsolódott a kormányellenes megmozdulásokba, és tízezreket mozgósított a tüntetésekre több török nagyvárosban.

A török orvosszövetség adatai szerint négy ember halt meg május vége óta a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban, a sebesültek száma meghaladja a hétezer főt.

A rendőrség vasárnap is könnygázt vetett be a tüntetők ellen

A török rohamrendőrség vasárnap is könnygázt vetett be több helyen a tüntetők ellen Isztambulban, és megakadályozta, hogy a tiltakozók ismét bejussanak a Gezi parkba és a Taksim térre, ahol mintegy két héttel ezelőtt robbantak ki a kormányellenessé vált megmozdulások.

Hírügynökségi beszámolók szerint a hatóságok vasárnap kotrógépekkel minden olyasmit eltakaríttattak a két közterületről, amit a tüntetők barikádépítésre használtak fel. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a tüntetők az utóbbi időben nem is tudtak olyan jelentős barikádokat emelni, mint azelőtt, hogy a biztonsági erők június 11-én először elfoglalták a Taksim teret, és lebontották a demonstrálók által állított akadályokat.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrök szombaton kezdték meg a tüntetők kiszorítását a Taksim térről és a Gezi park területéről, vasárnap délelőtt pedig ismét könnygázt és vízágyúkat vetettek be azok ellen, akik a környező utcákból megpróbáltak e két területre bejutni, ahova a biztonsági erők még a járókelőket sem engedik be.

Vasárnap Ankarában is könnygázt vetett be a rendőrség, hogy megfutamítson több száz demonstrálót, akik egy tüntető június 1-jén bekövetkezett haláláról akartak megemlékezni.

Eközben bejelentették, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök akár 300 ezer híve is részt vehet azon a kormánypárti tüntetésen, amelyet vasárnap estére terveznek Isztambulban.

Több százan sebesültek meg Isztambulban

Több százan sebesültek meg, amikor a török rendőrség szombat este erővel kiürítette Isztambulban a Gezi parkot és a Taksim teret - állította vasárnap közzétett állásfoglalásában az isztambuli tüntetők szövetsége.

A Taksim Szolidaritás elnevezésű szövetség élesen elítélte a rendőrség beavatkozását, és követelte a brutális rendőri támadások beszüntetését.

Hírügynökségi beszámolók szerint szombaton a könnygázt és vízágyúkat bevető rendőrök elől a Gezi park környéki utcák szállodáiban kerestek menedéket a tüntetők, akiknek kisebb csoportjai éjszaka összecsaptak a rendőrökkel. Isztambul kormányzója szerint a szombati rendőri beavatkozásnak 29 sérültje van, de a sebesültek közül senkinek nem súlyos az állapota. A török orvosok szervezete szerint a szombati rendőri fellépésig már négy halottja és mintegy 7500 sebesültje volt az immáron két hete kirobbant zavargásoknak.

 
Több százan sebesültek meg Isztambulban. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna (galéria)

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szombaton egynapos ultimátumot adott a tüntetőknek, hogy fejezzék be tiltakozó akcióikat, majd a rendőrség akcióba lépett.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzék vezető erejét képviselő Köztársasági Néppárt vezetője emberiesség elleni bűnnek nevezte a Gezi parkban végrehajtott rendőrségi akciót. Azzal vádolta Erdogant, hogy "diktátori felfogása és ambíciói miatt" meg akarja ölni Törökországot. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a török nép nem fogja elfelejteni, hogy kik követték el ezt a bűnt.

Korábban

Zavargások törtek ki szombat éjjel Isztambulban azután, hogy a török rendőrség este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Több negyedben összesen több ezer ember barikádokat emelt, máglyákat gyújtott - jelentette Reuters.

A tüntetők a rendőrség által korábban felállított fémkordonok elemeiből, utcakövekből és reklámtáblákból raktak barikádokat, a szemétből pedig máglyákat.

Több százan sebesültek meg Isztambulban. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna (galéria)

A közszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a 240 ezer tagot számláló KESK bejelentette, hogy hétfőre országos sztrájkot hirdet. Egy másik szakszervezeti szövetség pedig csatlakozhat hozzá.

Szombat este a rendfenntartók hangszórókon keresztül távozásra szólították fel a parkban és a téren tartózkodó tüntetőket, majd rohamot intéztek ellenük, miközben bőségesen használtak tömegoszlató eszközöket: könnygázt, vízágyúkat és paprikaport szóró permetezőt. Kotrógépekkel lerombolták a sátrakat és az ideiglenes bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. Az isztambuli kormányzóság közlése szerint a rendőrattakban 29-en sebesültek meg, de senki sem súlyosan. A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás vasárnap délutánra tömegtüntetést hirdetett.

Olvasóink írták

 • 4. kuyulu 2013. június 16. 22:32
  „http://fotogaleri.haberler.com/1-milyon-kisi-kazlicesme-de/resim-13/”
 • 3. kuyulu 2013. június 16. 19:49
  „A helyzet nagyon zavaros este minden városrészben kihajolva az ablakon födőket kanalakat vernek össze.
  szolidaritás képen.Azt nem kell elfelejteni ,hogy azt a részt zömével orosz anya nyelvüek lakják.
  Azon a részen van a legtöbb csak dollárt ismerő bolt. minden városrészbe tüntetés rombolás van.
  Én igy látom.”
 • 2. _csutak_ 2013. június 16. 18:40
  „Na álljunk meg egy paraszti pillanatra!
  Miből gondolja bárki is, hogy nekünk a "demokrácia nevében" jogunk van belepofázni, netán beleavatkozni egy másik állam (és más kultúra!) belügyébe.
  Hogy ki van kelve Első Viktátorunk is, mert az Unió ahova önként és dalolva mentünk, beleugat abba amit ő kitalált?
  Vegyük már észre, hogy ez az egész parasztfelkelésesdi egy, a háttérből precízen megszervezett és irányított buli, amibe nekünk beleszólásunk nincs és nem is lehet!
  Nincs rá erkölcsi alapunk, hisz kormányunk jelenleg a nép szisztematikus kiirtásán fáradozik. Majd ha bírósági úton ezt a kérdést lerendeztük akkor elgondolkodom más népek nyomorán, de addig nem érdekel.”
 • 1. mediashreck 2013. június 16. 15:07
  „Talan 2-eve lehetett?
  Volt itt a Delmagyar-online-on egy hozzaszolonk Isztambulbol,
  lehet hogy Szegedröl szarmazik.
  Nem tudom, egyedül-e, vagy csaladjaval Isztambulban egy üzletet nyitottak.
  De arra emlekszem, hogy 2-eve itt, ezen a forumon
  a török konyharol (Döner Kebab, stb.) beszelgettünk.

  Az erdekelne, es örülnek neki,
  ha ö irna most die!
  Ö, hogyan latja a helyzetet onnan?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 világörökségi helyszínről határoz az UNESCO

Eredetileg 32 helyszín terjesztette elő kérelmét a listára való felkerülésre, de az UNESCO… Tovább olvasom